Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Perfekt dag for Sky

Første- og tredjeplass i E3 Harelbeke. Nordmennene var sjanseløse.

KLAR SEIER: Peter Sagan hadde ikke mulighet til å tukte Michal Kwiatkowski på oppløpet under fredagens E3 Harelbeke. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID STOCKMAN /
KLAR SEIER: Peter Sagan hadde ikke mulighet til å tukte Michal Kwiatkowski på oppløpet under fredagens E3 Harelbeke. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DAVID STOCKMAN / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Med seks nordmenn på start, deriblant Alexander Kristoff (Katusha), var det forhåpninger om gode norske resultater i fredagens E3 Harelbeke.

Det var imidlertid ingen av dem i nærheten av. Ikke uventet startet rittet for alvor i Taaienberg, snaut åtte mil fra målgang i Harelbeke.

En frontgruppe på rundt 25 ryttere ble etterhvert dannet, men mesteparten av spenningen frem til de siste tre milene handlet om Fabian Cancellara.

Sveitseren fikk problemer med giret syv mil fra mål, og tapte et par minutter til teten. Etter en meget sterk innhenting kom sveitseren seg opp til tetgruppen etter Oude Kwaremont. En tetgruppe hvor blant annet Tom Boonen, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra og Sep Vanmarcke satt.

Luken opp til Sagan og Kwiatkowski maktet gruppa aldri å tette. Dermed ble det en spurt mellom de to om seieren i E3 Harelbeke. Et lite uoppmerksomt øyeblikk fra Sagan sørget for at Kwiatkowski fikk en luke, da polakken gikk til 200 meter før mål.

Dermed ble det seier til Sky-rytteren, mens Sagan tok sin sjette andreplass for sesongen. Ian Stannard gjorde dagen perfekt for Sky, da han sikret tredjeplassen med en langspurt. Fabian Cancellara ble nummer fire, foran lagkamerat Jasper Stuyven. 

Etixx-Quick Step fikk til slutt ingen av sine ryttere blant topp ti, noe som må sees på som svært skuffende for det belgiske laget, etter at de var i overtall gjennom store deler av rittet. 

Etter målgang kunne Kwiatkowski fortelle at han var meget motivert for å gjøre det bra, og at han fikk strålende hjelp fra lagkameratene. 

 - Jeg visste at jeg hadde veldig gode bein, og at jeg måtte gå for seieren i dag, sier han i et intervju vist på Eurosport, og legger til at han forstår hvordan Peter Sagan føler seg for øyeblikket. Kwiatkowski ble verdensmester i 2014, og gikk også han gjennom en del andreplasser før han fikk den første seieren i regnbuetrøya.

Slik gikk det til
Totalt var det 198 ryttere som stilte til start i brosteinsklassikeren, som går på kryss og tvers av Flandern. Det 206 kilometer lange rittet både starter og avsluttes i Harelbeke. Totalt var det 15 bakker som skulle forseres i løpet av dagen, hvor Taaienberg, Oude Kwaremont og Paterberg var noen av de mest kjente. 

Etter et par mil ble et brudd på åtte mann etablert, som bestod av Antoine Demoitie (Wanty-Groupe Gobert), Reto Hollenstein (IAM Cycling), Jay Robert Thomson (Dimension Data), Wouter Wippert (Cannondale Pro Cycling), Bert De Backer (Team Giant-Alpecin), Nico Denz (Ag2r La Mondiale), Sjoerd van Ginneken (Roompot-Oranje Peloton) og Tony Hurel (Direct Energie).

Bruddet ble etablert like etter rittets første stigning, Katteberg, etter snaut tre mil. Da bruddet kom til den andre av 15 bakker, La Houppe, 114 kilometer før mål, var avstanden oppe i fem og et halvt minutt.

Men samtidig som bakkene kom hyppigere, sank også avstanden. Inn i Kortekeer, dagens sjette bakke, 25 kilometer senere var avstanden derfor kuttet til halvannet minutt.

Angrep i Taaienberg
Som så mange ganger tidligere var det imidlertid i Taaienberg at den første virkelige fartsøkingen fra favorittene kom. Tom Boonen (Etixx-Quick Step) inntok en noe uvant andreposisjon inn i bakken, og lot Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) skape en stor splitt i feltet.

Boonen fikk med seg lagkameratene Niki Terpstra, Zdenek Stybar og Matteo Trentin, mens Roelandts også kunne støtte seg på Tiesj Benoot.

Sammen med Daniel Oss (BMC), Lars Boom (Astana), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) og Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) utgjorde de dermed en meget sterk gruppe.

Cancellara med episk innhenting
Sistnevnte måtte imidlertid se de resterende ni forlate ham, da han fikk problemer med giret 68 kilometer før mål. Et uhell han et par minutter på, og som gjorde at måtte kjempe hardt for å komme seg inn igjen i seierskampen.

Samtidig kom en gruppe på rundt 15 ryttere opp til Boonens gruppe, som også tok igjen bruddet foran. Av rytterne bak kom blant annet Peter Sagan (Tinkoff) og Tony Martin (Etixx-Quick Step) opp, sammen med halve Sky-laget.

De tekniske problemene var heller ikke over i front. Like etter at Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step) kom seg opp til teten i Eikenberg, måtte nemlig Zdenek Stybar slippe gruppa på grunn av et punktert bakhjul.

Cancellara kom seg opp til restene av hovedfeltet 55 kilometer før mål, et felt hvor også en småsyk Alexander Kristoff satt i. Alle de seks nordmennene hadde så langt i rittet vært totalt anonyme, og ingen av dem var i nærheten av å følge angrepene opp Taaienberg. 

Med kreftene til Trek og Katusha forent, ble mye av ansvaret i frontgruppa lagt over på Etixx-laget. Avstanden var fem mil før mål nede i 20 sekunder, men hovedfeltet slet med å hente inn de siste sekundene.

Inn i den virkelige finalen, med Paterberg og Oude Kwaremont, 42 kilometer før mål, var avstanden mellom gruppene på 35 sekunder. 

Opp Paterberg satt Cancellara opp farten i hovedfeltet, og fikk kun med seg Stybar over toppen av den stupbratte stigningen. Også i frontgruppa var det flere som fikk problemer med farten, og blant annet måtte Jurgen Roelandts slippe. 

Over Oude Kwaremont var det på ny flere som måtte slippe. Terpstra, Trentin, Boonen, Oss, Benoot, Vanmarcke, Sagan, Boom og Ian Stannard og Michal Kwiatkowski (begge Team Sky) kom seg over toppen et halvminutt foran.

Samtidig slapp Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) i bakken, og Cancellara fikk dermed en håndsrekning fra lagkameraten på vei opp mot fronten. 32 kilometer før mål var han endelig oppe igjen, sammen med Stybar, Dries Devenyns (IAM Cycling) og Jempy Drucker (BMC).

Verdensmester-angrep
Sveitsiske Cancellara fikk med det kun to kilometer med hvile før rittets nest siste stigning, Karnemelkbeekstraat. Der rykket Peter Sagan og Michal Kwiatkowski fra de andre, mens Matteo Trentin måtte se at hans forsøk på å komme seg opp til de to siste års verdensmestere var forgjeves.

Det førte igjen til at alt ansvaret i gruppa bak ble lagt over på Patrick Lefevres mannskap. Etixx-laget, som hadde fire ryttere i gruppa, slet med å organisere seg skikkelig. Dermed hadde luken til de to i front blitt hele 30 sekunder da de entret rittets siste bakke, Tiegemberg, 20 kilometer før mål.

Inn mot den siste milen holdt avstanden seg relativt stabil, og ti kilometer før mål var den oppe i 37 sekunder. Stybar og Terpstra ble kommandert frem mot slutten, og de sørget for at avstanden kom seg under halvminuttet, syv kilometer før mål.

Med avstanden fremdeles vakende rundt halvminuttet, måtte Stybar slippe resten av gruppa to kilometer senere. 

Med avstanden fremdeles vakende rundt halvminuttet, måtte Stybar slippe resten av gruppa to kilometer senere. Gruppa kom nærmere de to i front på de siste kilometerne, men maktet ikke å stoppe at seierskampen ble avgjort mellom Kwiatkowski og Sagan. Der var altså Kwiatkowski best, mens Ian Stannard sørget for mer Sky-jubel etter at ingen fulgte langspurten hans.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!