Erling Braut Haaland Norge - Slovenia 0 - 0

Perfekt for City

Tre bom på headinger og null mål. Det blir uansett fint med Erling Braut Haaland både for Norge og Manchester City.

NULL MÅL OG TAUS: Erling Braut Haaland ville ikke snakke med pressen etter Slovenia-kampen. En superspiss som ikke scorer er alltid trist, men ikke mer enn det. Både han og Norge kommer raskt tilbake. Vis mer
Publisert

DET skuffende 0 - 0 resultatet mot Slovenia i går, lukker i verste fall bakdøra for Norge til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024. Nå blir kampen om seieren i Nations League et røft oppgjør med Serbia utover høsten, men det får så være:

  • Dette landslaget er blitt alt for bra til å ta sorger på forskudd.

Det samme gjelder Erling Braut Haaland som både misset en gang helt alene med slovenernes stjernekeeper Jan Oblak (Atletico Madrid), og tre ganger slet med å få nok kraft på headingene sine fra brukbare posisjoner:

- Oblak, Oblak, Oblak, var alt Haaland sa da han gikk gjennom pressesonen.

Dermed ble det null uttelling på en herlig norsk andreomgang, men som trener Ståle Solbakken lakonisk la til i TV2-praten etter kampen:

- Jeg tror ikke vi skifter spiss på landslaget.

Solbakken var opptatt av at vi ikke trengte å skifte så mye annet heller, og han har rett. Med normal uttelling hadde dette endt med seier etter en andreomgang på høyt nivå.

Uansett leder Norge denne kvalikpulja etter halvspilt serie med sterke Serbia og Sverige bak oss. Bare det gir en fotballuke vi ikke har opplevd maken til på drøyt tjue år.

Det er altså ingen grunn til å svartmale denne kampen selv om den første halvtimen så ut som om landslagsguttas seierstur med luksusyachten på Oslofjorden forleden, skulle ende med et øyeblikkelig havari på Ullevaal.

Så dypt synker nok ikke dette mannskapet til den flittige kaptein Martin Ødegaard.

Til det er spillerne rundt ham blitt for gode og Erling Braut Haaland alt for viktig i internasjonal fotball.

FOR et par dager siden takket Haaland for muligheten han nå har fått til å skinne for det som er i ferd med å bli et stabilt godt norsk landslag. Det er tross alt den nye Manchestet City-spissens rekke med scoringer som har gitt oss denne forandringen:

Du kan se etter kampen hvor stor lettelse det var og hvor digg det er når jeg scorer. Det er en fantastisk følelse, sa han til TV2 etter sist kamp mot Sverige, og forklarte hvor glad han var over å score så mye på landslaget etter en uvant trå periode for Norge siste vår:

- På landslaget er det mye forventninger til meg, ditten og datten. Å få det ut på det norske landslaget, det fortjener det norske folket, mente han, og rettet takken direkte til trener Ståle Solbakken:

Hvordan forklarer du at Norge får det beste ut av deg nå?, spurte TV2s mann

Jeg må takke Ståle der. Det er ikke noe annet å si. Han er en fin mann, konkluderte Haaland uten å gå i detaljer om avtalene de to imellom.

Det gjorde derimot Ståle Solbakken selv, og viste en mulig vei for å gjøre Erling Braut Haaland perfekt også for Manchester City.

TIL TV2 den kvelden var Solbakken helt åpen om bakgrunnen for det du selv kan se når Norge har spilt sine siste landskamper:

Jeg fritar ham jo for defensiv jobbing. De i midtbanefemmeren må ha store lunger for han tar seg en pause eller to. Det må han få lov til for å ha maksaksjonene klare, fortalte Solbakken fornøyd etter seieren mot Sverige på Friends Arena.

Der spilte Haaland en ny glimrende kamp med liten ballkontakt:

Du finner ikke en annen spiller med det killer-instinktet og nesen for mål for når du skal starte, stikke i de rette rommene og sånn. Der har vi en som kan gjøre det forhåpentligvis for oss i mange år. Det er gull verdt for oss, mente den norske landslagstreneren.

Og du skal ikke bli overrasket om Pep Guardiola mener noe av det samme selv i et Manchester City som baserer seg på at absolutt alle tar sin defensive jobb.

For Guardiola har ymtet om justeringer når den unge norske spissen begynner å trene med dem om et par uker.

FORLEDEN var det City-treneren som selv stoppet kritikken mot Haalands mulige svakheter både når det gjaldt jevn defensiv jobbing og relativt få offensive involveringer:

- Jeg hører at han ikke kommer til å klare å tilpasse seg den måten vi spiller på, men da vil jeg gjerne vite hvordan vi spiller. Jeg er ganske sikker på at de som stiller spørsmålstegn ikke klarer å svare på det, sa Guardiola i et intervju med det prestisjetunge Premier League Productions, og understreket at alle slike overganger til et nytt land og en ny liga er et spørsmål om tid:

- Tar det uker, så er det flott. Tar det måneder, så er det fortsatt flott. Han har ikke kommet hit for to, tre måneder. Jeg håper det er for mange år. Så om han trenger mer tid, så skal han få det.

I DETTE intervjuet var Pep Guardiola virkelig på tilbudssida:

- Spillere som er så gode forstår at vi vil hjelpe dem. Vi vil forsøke å gjøre det, og jeg er helt sikker på at han vil hjelpe oss. Slik har jeg ingen tvil i det hele tatt, understreket Guardiola, og la inn en ekstra åpning for sin nye spiss:

- Vi vil gjøre alt vi kan for å tilpasse oss Erlings spillestil. Dersom han må tilpasse seg oss, så vil han ikke få utløp for alt talentet sitt. Vi er nødt til å tilpasse oss ham, presiserte City-treneren.

Da åpner han for løsninger som kan ligne på de Ståle Solbakken har funnet for Haaland på landslaget.

Og som åpenbart har løftet Norge til et nytt nivå.

ET kjennetegn ved Erling Braut Haaland har lenge vært det lave antall involveringer med ball i forhold til alle målene. Underveis har også den noe varierende kvaliteten i pasningene hans vært diskutert. Begge punktene bryter tilsynelatende med alt det trygge ballholdet til Manchester City.

Mot Slovenia i går var Erling med bare åtte ballberøringer nesten ikke til å se før pause. Han luntet i presset, tapte flere dueller, satte sjeldent på full fart og sleivet bort et par enkle pasninger.

DE kreftene han sparte, ble derimot brukt godt i andreomgangen. Da var trøkket i duellene mye høyere. Det endret kampen direkte.

Første gang Haaland presset skikkelig, kom også keeper Jan Oblaks første offensive feil. Slovenerens mislykkede utspill ga bruddet som via Martin Ødegaards følsomme fot sendte Haaland alene med stjernekeeperen.

Den duellen vant altså Oblak like lett som han stoppet tre headinger som viste at den unge nordmannen har mer å hente i Premier League når han får jobbet fram en enda bedre hodeteknikk.

IKKE FORNØYD: Alexander Sørloth og Norge skuffet og spilte uavgjort mot Slovenia. Vis mer

DENNE kvelden vant Erling Braut Haaland bare et rødt kort til motstanderen. Det presset han fram med et monsterrykk.

Kortet ga Norge en halvtime sammenhengende press rundt Jan Oblak og Slovenias mål, men ikke noe mer.

Slik er fotballen iblant. Både for et ungt norsk landslag i framgang, og for Manchester City som forlengst har etablert seg i verdenstoppen blant klubblagene.

Det er der Erling Braut Haaland skal ha treningshverdagen og klubbkampene sine nå. Det blir skikkelig gøy.

Og han kommer til å passe perfekt for City.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer