TREKKER FOLK:  Med Alexander Dale Oen som frontfigur vokser det flinke Svømmeforbundet raskere enn noen gang. Foto: Daniel Sannum Lauten
TREKKER FOLK: Med Alexander Dale Oen som frontfigur vokser det flinke Svømmeforbundet raskere enn noen gang. Foto: Daniel Sannum LautenVis mer

Perfekt for sporten

Svømmeforbundet er forbildet i norsk idrett, og deres beste utøver kunne knapt vært bedre.

DET VAR IKKE TIDA for store ord om idrett da Alexander Dale Oen ble første norske verdensmester mens terroren herjet i Norge sist sommer. Men selv da gikk det an å få med seg at svømmesporten med sin 26-årige gullgutt hadde fått en sjeldent reflektert og voksen frontfigur.

Det passer ellers for idretten. På ti år har svømmeforbundet tak for tak utviklet seg til å bli forbildet for all norsk idrett. Ingen gren har like systematisk lyktes med å jobbe fram både store sportslige ambisjoner og et tydelig samfunnsansvar.

DET SISTE er slett ikke i mål. Halvparten av norske 10-åringer kan fortsatt ikke svømme. Det er bokstavelig talt en dødelig utfordring for hele samfunnet, men også en unødvendig begrensning av ungers mulighet til å leke.

Nettopp det lekne er kjernen i sportens framgang der de lokale miljøene er styrket gjennom en bevisst samling i bredden. Denne strategien har gitt nær dobling av medlemstallet til dagens 55 000 svømmere og flust med klubber landet rundt som kjennetegnes av kort avstand mellom brede og topp.

HER PASSER Alexander Dale Oen perfekt. Norsk toppidrett har ingen frontfigur som er så lett å be når det gjelder å stille opp for hele sporten sin. Etter mange år i verdenseliten har du til gode å høre Alexander snakke om egne inntektsmuligheter. Det er den faglige utviklingen på hver eneste treningsøkt han helst utfordrer. Kanskje er det den prioriteringen som betaler seg når store internasjonale selskap som Subaru, Coca-Cola og Nikon nå flokker seg om å få bruke nordmannen som reklameobjekt.

Det store norske idrettspublikummet har reagert treigere. På hjemmemarkedet kom det endelige gjennombruddet med tittelen Årets Utøver på Idrettsgallaen sist helg. Hittil har suksesshistorien til svømmesporten mest vært for det interne idrettsmiljøet.

FOR DETTE ER særforbundet som har gjort det de fleste andre idrettene drømmer om. I  2001 kom ambisiøse målsettingen "Svømming skal være den mest fremgangsrike idretten i Norge". Ti år etter er det blitt sant.

Framgangen har kommet gjennom et klart klubbfokus. Det er det bevisste lokale arbeidet for å gjøre svømmesporten til en viktig del av samfunnet som litt etter litt har skapt de levende miljøene som har gitt medlemsboomen. På samme vis har lokal forankring gjort at klubbene mer og mer har overtatt ansvaret for både svømmehallene og svømmeopplæringen for alle, noe som igjen har gitt økonomiske muligheter til å lønne trenerne. Nå er det 80 heltidsansatte svømmeledere landet rundt og klubbtrenerne er på full fart inn i de lokale skolene og ulikt kommunalt sosialt arbeid.

DET SAMME HELHETSSYNET har gjort at sporten har unngått strid mellom landslag og klubber. Typisk nok trenes Alexander Dale Oen av klubbtrener Sondre Solberg i Bærumssvømmerne, mens den respekterte landslagssjefen Petter Løvberg koordinerer hele landslagssatsingen. Like sømløst jobber Svømmeforbundet med Olympiatoppen for å sikre at deres suksesshistorie kan overføres til andre idretter.

For svømmesporten er blitt det beste eksempelet på at idrett kan være et hendig sosialt verktøy. Og så har de til og med en verdensmester som evner å bruke det.