- Perfekt kamp å stoppe måltørken i

Zlatan scoret etter 972 dager.

SALZBURG (Dagbladet.no): Hellas - Sverige 0-2 (0-0)

Zlatan Ibrahimovic scoret sitt første landslagsmål på 972 dager da han ga Sverige ledelsen mot de regjerende europamestrene Hellas.

- Jeg får et innkast fra "Chippen", tror jeg. Deretter vender jeg, og spiller vegg med Henke, før jeg ser en luke til venstre, og setter ballen der, sier Zlatan etter kampen.

Jernstopperen Petter Hansson fulgte opp med å krige inn en høyst fortjent 2-0-seier mot et Hellas som neppe vant mange nye venner i kveld.

- Dette føles helt fantastisk. Du kan se på TV-bildene at jeg reagerer sterkt, fordi jeg var så glad. En perfekt kamp å stoppe måltørken i, sier Zlatan.

Lite angrepsvilje og småfule etterslengere er det grekerne vil bli mest husket for etter sin første kamp i dette mesterskapet.

Dobbeltsjanse

Sverige hadde to store sjanser til å ta ledelsen etter 32 minutters spill. Først kom Henke Larsson helt fri på høyresida. Men i stedet for å forsøke et skudd fra skrått hold, prøvde han å nå Zlatan på motsatt side av målet.

STOPPET MÅLTØRKEN: Zlatan Ibrahimovic scoret sitt første landslagsmål på 972 dager. Foto: AFP
STOPPET MÅLTØRKEN: Zlatan Ibrahimovic scoret sitt første landslagsmål på 972 dager. Foto: AFP Vis mer

Mellom dem sto det to grekere, og den ene fikk avklart. Men bare sekunder seinere ble ballen lempet tilbake i feltet, og Zlatan stusset ballen i retning mål.

En feilplassert Antonis Nikopolidis i det greske målet kunne prise seg lykkelig for at ballen landet på nettaket.

Fram til det hadde kampen stort sett bestått av nestensjanser. Sverige, som viste det største initiativet og offensive motet, hadde en sjanse da Chippen Wilhelmson plutselig var alene med keeper. Men Nikopolidis blokkerte og Wilhelmson var uansett i offside.

Tragiske grekere

Angelos Charisteas hadde Hellas største sjanse etter seks og et halvt minutt. Han skled forbi tre svensker og skjøt mellom beina på den fjerde, Petter Hansson, men rett på Andreas Isaksson.

Hellas våget lite framover, og i de siste minuttene av første omgang viste grekerne demonstrativt at de ikke hadde noe hastverk. I to lange perioder sto de og trillet ball i bakre rekke uten en gang å lete etter alternativer framover på banen.

Selvsagt til massiv pipekonsert fra det svenske publikumet. Og den ble ikke mindre av at en liggende Karagounis sparket Zlatan i skrittet og Seitaridis fulgte opp med å sparke en sittende Wilhelmson i skinka.

Rett før pause skapte imidlertid Angelos Basinas trøbbel for Isaksson med et langskudd som spratt rett foran den svenske keeperen, men han klarte å slå til corner.

- Perfekt kamp å stoppe måltørken i

Kjipp fra Chippen

Sverige fortsatte å føre etter sidebyttet. Tre minutter inn i omgangen kunne Wilhelmsson scoret, men kjippen fra Chippen gikk over både keeper Nikopolidis - som var alvorlig på halvdistanse - og det åpne målet.

Hellas fortsatte å ta seg usedvanlig god tid med ballen i forsvarsleddet, stadig til de svenske supporternes massive piping, men grekerne hadde noen halvfarligheter på dødball.

Svenskene skapte også trøbbel for seg selv Mellberg mistet ballen til Karagounis, men Hanson ryddet til slutt unna, men like etter var han nær å sette ballen i eget mål etter et innlegg fra Dellas.

Endelig Zlatan

Men så - etter 66 spilte minutter - slo det svenske superspissparet omsider til for fullt. Zlatan møtte et innkast på høyresida, vendte opp og spilte vegg med Henke Larsson, fikk ballen igjen rett utenfor 16-meteren og dunket den opp i venstre hjørne.

En perfekt timing for Zlatans første landslagsmål siden 12 oktober 2005.

Rett etter ble Zlatan, som har slitt med skadetrøbbel byttet ut. Men bare minuttet seinere var Fredrik Ljungberg alene gjennom midt i feltet. Nikopolidis var våkent ute og blokkerte, men ballen gikk rett til værs.

Og hvem andre en jernstopper Petter Hansson var der og kriget ballen i mål i duell med to-tre greske utespillere. Den beintøffe Rennes-stopperens andre landslagsmål for Sverige.

Chippen skadd

Et kvarter før full tid runget «Du gamla du fria» fra den gule svingen på Stadion Wals-Siezenheim i Salzburg.

Et lite skår i gleden: Christian Wilhelmsson tok seg plutselig til baksiden av venstre lår og gikk rett av banen. Han ble støttet i garderoben med bandasje rundt det som liknet veldig på en real strekkskade.

Men grekerne hadde lite å slå tilbake med mot slutten, og svenskene kontrollerte kampen til siste minutt.

Og på overtid gledet sannelig svenskene på tribunen sine norske venner med sin egen litt rare versjon av «Seier’n er vår».

- Vi tar med selvtilliten videre, vi har to kamper til. Vi var intelligente, og lot dem ikke få spille sin kamp. Fantastisk jobb av laget, sier Zlatan.

FULGTE OPP: Peter Hansson kranglet inn Sveriges andre mål for kvelden.
VÅGET LITE: Hellas-sjef Otto Rehagel la opp til en ekstremt forsiktig taktikk mot svenskene.