Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Perfekt start på mesterskapet - men Belgia bør ikke vinne gruppa

Belgias angrepsstjerner scoret vakre mål på rekke og rad i seieren over Panama, men om de ønsker å gå langt kan andreplass i gruppe være best, sier Rune Lange.

DOBBEL: Romelu Lukaku scoret to i Belgias 3-0-seier over Panama i gruppe G. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS /NTB scanpix
DOBBEL: Romelu Lukaku scoret to i Belgias 3-0-seier over Panama i gruppe G. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS /NTB scanpix Vis mer
  • Belgia - Panama 3-0 (0-0)

Det var på forhånd forventet å være en av mesterskapets mest ujevne oppgjør. Et belgisk mannskap fullt av stjernenavn mot Panama i sin aller første VM-kamp virket som oppskriften på en enkel Belgia-seier.

Panama, oppildnet av et entusiastisk publikum, viste en voldsom innsats og vilje ga Belgia langt større plager enn hva mange hadde ventet på forhånd. I en omgang frustrerte latinamerikanerne Belgia, men da Dries Mertens fikk drømmetreff knappe to minutter ut i den andre omgangen var drømmen om poeng borte.

Derfra og inn hadde belgierne kampen der de ønsket og utover i omgangen fikk de to baller til i nettet og til syvende og sist en komfortabel seier.

For Belgia ble det etterhvert en perfekt start på mesterskapet. Laget fikk igang alle sine store angrepsstjerner. Lukaku scoret to, Mertens ett og både De Bruyne og Hazard sto for målgivende pasninger.

Kan lønne seg å ende på andreplass

Dermed har Belgias gyldne generasjon fått den starten på mesterskapet som alle forventet. Om Belgia gjør jobben i den andre gruppespillkampen mot Tunisia venter England i den siste.

I Dagbladets VM-studio fortalte Rune Lange etter kampen at det nå foregår en diskusjon om det er fordelaktig for Belgia å vinne gruppa.

- Det er et stort tema i Belgia, om Tyskland ikke vinner sin gruppe kan det være greiest å bli nummer to med tanke på hvem som man møter videre, sa Rune Lange.

Med Mexicos seier over Tyskland og Sveriges seier over Sør-Korea er det nemlig langt fra sikkert at Tyskland vinner sin gruppe. Om Tyskland blir nummer to og Brasil vinner sin gruppe møtes de i åttendedelsfinale og Belgia vil møte vinneren der om de går videre. Dermed kan veien på den andre siden av turneringsoppsettet lønne seg.

- Da kan de få en lettere vei i alle fall frem til semifinale, hvor trolig Spania venter forklarer Lange.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjestet i dag Dagbladets VM-studio. Han forteller om diskusjonen i Belgia hvor mange mener det er en fordel å ikke vinne gruppa. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Belgia-trykk i åpningen

Det var Belgia som åpnet kampen best. Anført av Eden Hazard og Kevin De Bruyne stormet belgierne i angrep hver gang de fikk muligheten. Yannick Ferreira-Carrasco og Dries Mertens kom seg begge til gode avslutningsmuligheter i åpningsminuttene.

Etter drøye ti minutter ga Panama-kaptein Roman Torres bort en gylden mulighet. Eden Hazard snappet opp den digre stopperens løse tilbakespill, men fra litt skrått hold gikk skuddet på utsiden av stolpen og i nettveggen.

Belgia fortsatte å trykke. Denne gangen var Torres den store redningsmannen da han, etter en perfekt ball på tvers av feltet fra De Bruyne, på utrolig vis skled inn, unngikk selvmål og fikk klarert ballen til corner, rett foran en Lukaku som bare ventet på å sette ballen i et tomt bur.

Forsvarte seg godt

Panama fant etterhvert en bedre struktur i laget og Belgia hadde større vansker med å bryte ned sin motstander. VM-debutantene fikk sine muligheter gjennom sløve pasningsforsøk hos Belgia, men slet med å skape det helt store selv.

Stor løpsvilje, konsentrasjon og offervilje gjorde det likevel vanskelig for de europeiske forhåndsfavorittene å få målet de ventet på. I eget felt var Panama uhyre sterke og muret ute Lukaku og Belgias andre angrepsvåpen i den første omgangen.

Åtte minutter før pause var Hazard igjen på ferde. Den belgiske kapteinen var spilleren som klarte å dra av en motspiller og skape ubalanse. Hazard dro seg fri og inn i Panamas felt, men skuddet i nærmeste hjørnet ble parert av Jaime Penedo i målet.

Dermed gikk lagene til pause med 0-0, og et Belgia-lag som var nødt til å heve prestasjonene.

DRØMMETREFF: Dries Mertens scorer med en fantastisk volley fra hjørnet av sekstenmeteren. Foto: REUTERS/Francois Lenoir
DRØMMETREFF: Dries Mertens scorer med en fantastisk volley fra hjørnet av sekstenmeteren. Foto: REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

Nydelig av Mertens

Som i den første omgangen startet Belgia svært friskt. Denne gang fikk de uttelling. Under to minutter av den andre omgangen hadde gått da Belgia endelig fikk hull på byllen.

Et innlegg ble bare delvis klarert og stillestående på hel volley hamret Dries Mertens til. Ballen gikk i en høy bue over Panamas keeper og dalte ned i det borteste hjørnet. En vakker, vakker scoring av Napoli-storscoreren.

Panama fikk en enorm mulighet til å utligne før ti minutter av omgangen var spilt. Edgar Barcenas spilte en vakker pasning inn bak Belgias forsvar, hvor Ferreira-Carrasco viste at han ikke er en naturlig vingback da han sto og sov og slapp Michael Murillo helt fri. Høyrebacken fikk ikke avslutningen forbi Courtois, som var raskt ute og reddet briljant.

Lukaku-dobbel

Det var ikke mye å se til Romelu Lukaku i mye av oppgjøret. I den første omgangen hadde 25-åringen kun sju touch på ballen, og kom bare til én eneste avslutning.

Det skulle endre seg mot slutten av oppgjøret.

Halvveis i den andre omgangen var han så på rett plass til rett tid. Belgias største stjerner samarbeidet godt, Hazard dro seg fri inn i feltet og spilte til De Bruyne som med utsiden av foten sendte ballen på hodet til Lukaku og ledelsen var doblet.

Kreftene til Panamas spillere forsvant utover i omgangen og det skapte etterhvert store overgangsmuligheter for Belgia. Med Panama nødt til å sende fler menn i angrep kom kontringene.

Med Hazard, Mertens og Lukaku på topp blir det naturligvis farlig. Med kvarteret igjen av kampen stormet Hazard framover med ballen, slapp den perfekt gjennom til Lukaku som med sitt første touch vippet ballen over keeper og i mål.

Panama var nær et trøstemål i sluttminuttene da innbytter Tejeda plutselig var fri foran mål, men Courtois var igjen på alerten og kom ut og fikk en hånd på ballen da spissen forsøkte å runde ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media