De profesjonelle skismørerne forteller om helsetrøbbelet:

Perry har smurt gullskiene til Bjørgen og Northug. Hver kveld sliter han med pusten

En tredel av de profesjonelle skismørerne i Norge fra 1987 til 2011 sier til Dagbladet at de har opplevd helseplager som følge av jobben. Mesterskapsgullene har satt spor.

EN JOBB SOM TOK PÅ: En tredel av Norges landslagssmørere fra 1987 til 2011 har hatt helseplager som kan relateres til jobben de har gjort. Fotomontasje: Alexander Prestmo
EN JOBB SOM TOK PÅ: En tredel av Norges landslagssmørere fra 1987 til 2011 har hatt helseplager som kan relateres til jobben de har gjort. Fotomontasje: Alexander Prestmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mesterskapsgullene har satt spor, også i helsa til dem som preparerte skiene. Det viser en ringerunde Dagbladet har tatt til alle norske landslagssmørere i langrenn mellom 1987 til 2011. Blant dem er Perry Olsson (63), smøreren til gullgrossistene Bjørgen og Northug.

Olsson er kanskje den viktigste svensken norsk langrenn har hatt. Gjennom en årrekke har han sørget for at Petter Northug og Marit Bjørgen har hatt gullski når de har stilt til start i VM og OL. Med fasit i hånd kan man trygt si at Perry har vært helt gull.

Men overfor Dagbladet bekrefter han at gullene ikke har kommet helt uten konsekvenser.

- Jeg har nok pustet inn så mye slike saker at jeg nå har fått konstatert astma. Det er nok også en kombinasjon av at jeg har blitt eldre, men arbeidsmiljøet jeg har stått i og det jeg har jobbet med kan nok ha hjulpet til og påvirket det, sier Olsson til Dagbladet.

- Hvor mye har dere smørere snakket om farer ved fluorsmøringen?

- Tidligere diskuterte vi det ikke, vi tenkte ikke at det var farlig. Nå er det mer oppmerksomhet, det gjør at man tenker på hva man har fått i seg. Tidligere tenkte jeg ikke mye på det, vi forsøkte å beskytte oss så godt vi kunne – med masker og så videre, men vi kjente jo innimellom at det ble for mye. Det ble mye bedre da trailerne kom. Vi har nok passert den verste perioden – det er bedre arbeidsforhold for dem som er yngre nå. Jeg merker selv spesielt luftveisproblemer når jeg skal sove, sier Olsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer