PÅ PLASS I SLOVENIA: Assistenttrener Per Joar Hansen ledet Norges trening i Ljubljana mandag ettermiddag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ PLASS I SLOVENIA: Assistenttrener Per Joar Hansen ledet Norges trening i Ljubljana mandag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

«Perry» til spillerne: - Gi dere med tullet

Norge-assistenten likte ikke målfeiring med hysjing og hendene opp mot ørene. Vil se spillerne feire sammen. Mener samholdet i laget er bedre nå enn da han kom.

  • Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

LJUBLJANA (Dagbladet): Det norske fotballandslaget er på plass i Ljubljana, der laget møter Slovenia i Nations League fredag. Norge er i posisjon til å vinne gruppa, og trenger trolig to seire mot Slovenia og Kypros mandag.

Laget er i en posisjon det ikke har vært i på lenge. Det skaper feber før de to siste kampene i gruppa.

Lars Lagerbäck (70) og assistent Per Joar «Perry» Hansen (53) har begynt å få dreis på Norge. Og de måtte rydde opp i mer enn sportslige resultater da de kom inn i 2017. Til Dagbladet sier Hansen at han så tendenser til klikkdannelser på laget.

FEIL: Stefan Johansen holdt seg til ørene etter at han scoret mot Kypros i september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEIL: Stefan Johansen holdt seg til ørene etter at han scoret mot Kypros i september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det har kanskje vært spenning opp gjennom åra. Men sånn er det i alle lag: Det er noen du trives bedre sammen med enn andre, forteller han.

- Du trenger ikke å drikke kaffe sammen med alle, eller være i julebordet til alle. Men det er viktig at vi respekterer hverandre for hvem vi er, uavhengig av hvor vi kommer fra. Det føler jeg vi har gjort bra. Det er større sirkulasjon for hvem spillerne omgås nå. Det opplever jeg som et signal om bra samhold. Vi har nådd et nytt nivå med tanke på at vi unner hverandre suksess.

Fotballandslaget hadde sin første trening i Slovenia mandag ettermiddag. Lars Lagerbäck var småsyk. Derfor ble treninga ledet av «Perry».

Trolig må Norge ha seks poeng dersom laget skal holde Bulgaria bak seg på tabellen. Det er disse to lagene det handler om i denne gruppa. Vinneren får muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

RIKTIG: Da Mohamed Elyounoussi scoret mot Bulgaria i oktober, feiret spillerne på denne måten: I felles flokk. Slik vil landslagsledelsen ha det. Foto: Bildbyrån
RIKTIG: Da Mohamed Elyounoussi scoret mot Bulgaria i oktober, feiret spillerne på denne måten: I felles flokk. Slik vil landslagsledelsen ha det. Foto: Bildbyrån Vis mer

Hansen vil ikke gå så mye inn på hvem de ulike klikkene har bestått av. Men det er ikke vanskelig å tenke seg at det som omtales som «trøndermafiaen» er én gjeng. Dette er spillere med utspring i Rosenborg.

Flere av gutta med slektsrøtter i andre land søker også oftere sammen. I tillegg har du de unge og lovende spillerne som har mer til felles enn med seniorene på laget.

Felles feiring

- Et eksempel på hvordan vi ønsker å framstå er det vi gjorde på de to siste målfeiringene mot Slovenia og Bulgaria. Jeg sa til spillerne at de må gi seg med tullet om å hysje, eller holde hendene til ørene - og heller feire sammen. Jeg synes det var et fantastisk signal med tanke på hvordan vi ønsker å ha det. Det er laget som gjør det sammen. Og vi skal feire sammen, slår Hansen fast.

Bildene han sikter til er påfallende: Da Stefan Johansen scoret det første av to mål mot Kypros i september, holdt han seg for ørene. Etterpå ville han ikke fortelle hvorfor.

- Tolk det som dere vil, sa han. Og det gjorde mange: Flere eksperter tolket det som han sendte et signal til kritikerne som på forhånd mente at han ikke burde starte kampen.

Da Mohamed Elyounoussi scoret den avgjørende 1-0-scoringen mot Bulgaria i oktober, var kontrasten enorm. Spillerne feiret i flokk og kastet seg rundt hverandre. Her var det pur glede og samhold.

- Jeg opplever nå en god motivasjon blant spillerne om å ta Norge til et mesterskap. De ønsker virkelig å spille med flagget på brystet. Jeg synes at det er en seriøs gruppe med godt humør, sier Hansen.

- Hvordan opplever du interessen rundt laget?

- For første gang kommer folk bort til meg og sier at de liker det de ser. Det er et lag som jobber steinhardt for hverandre. Folk ser entusiasme, løpsvilje og duellkraft. Alt de har etterlyst. Jeg føler vi har fått en gruppe der samholdet er større.

God ånd

Hovedtrener Lagerbäck synes han ser en ånd i laget som er helt på høyde med den beste utgaven av Island. I 2016 ledet han laget til kvartfinalen i Frankrike-EM.

- Det er grupperinger i alle landslag, påpeker han.

- Du kan ikke kommandere folk til å være sammen. Noen omgås mer enn andre. Vi har tatt det opp noen ganger, og jeg føler det er bra stemning i laget. Så er det sånn at trøndermafiaen omgås litt mer. Det samme gjør fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi. Men det er ganske naturlig.

- Så du opplever at det er en god dynamikk i gruppa?

- Ja, absolutt. Den er også like god som de beste årgangene med Sverige.

Ingen klaging

Hansen trekker fram en spiller som Ole Selnæs. I stedet for å lage en dårlig stemning rundt seg når han ikke får spille, bretter han opp ermene.

- Det er lov til å være forbannet og skuffet når du ikke kommer med på laget. Men det med å ønske lagkameraten lykke til, tror jeg er en av suksessfaktorene. Neste gang er det din tur. Ole har vært profesjonell. Og sist gang – hjemme mot Slovenia og Bulgaria – leverte han to fantastiske kamper.

Både Norge og Bulgaria har ni poeng i gruppa. Dersom begge lag vinner sine to siste kamper, vil målforskjellen avgjøre. Norge har i dag ett plussmål mer.

Skader på Joshua King og Kristoffer Ajer – som begge har meldt forfall – svekker Norge.

- Sannsynligvis må vi ha seks poeng, sier Lagerbäck til Dagbladet.

Tabell
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61