Pessimisten som vant VM

Jens Arne Svartedal og favorittstempel har sjelden vært en god kombinasjon. Inntil VM-sprinten i Sapporo sist vinter.

• Vil du stemme på Svartedal? Klikk her!

Historien er fortalt mange ganger, men likevel: Det var i Oberstdorf-VM i 2005 Jens Arne virkelig skulle gjøre det store. Han plasserte seg selv i favorittsjiktet både på sprinten og på den klassiske femmila.Og hvem vet, han kunne fort klart det historiske også – hadde ikke magen slått seg vrang.

Sommeren etterpå ble han uforskyldt skadet i ei båtulykke, og mistet en del trening. Jens Arne Svartedal var i ferd med å få et uflaksstempel.

Ville trekke seg

Og uflaksen kunne fortsatt i Sapporo, den. For Jens Arne Svartedal er – til individuell utøver å være – svært lite egoistisk. Faktisk minner han mer om en lagspiller som synes det er nesten like viktig å gjøre andre gode som å vinne selv. Derfor vurderte han i flere dager å gi fra seg plassen på sprintlaget.

Fordi han ikke syntes verken løypa eller passet ham! Han var rett og slett pessimistisk på egne vegne.

Heldigvis lot Svartedal tvilen hvile og prioriterte i stedet den noe vaklende troen på egne muligheter.

Det endte med overbevisende skigåing på slapseføret inne i den voldsomme hallen. Både i prolog, i kvartfinale, i semifinale og i selve finalen. Både norske og svenske konkurrenter ble solid parkert. I mål var Peter Larsson såpass langt bak at Jens Arne tok seg tid til å skli over mål med armene over hodet.

FAVORITT: Jens Arne Svartedal var favoritt og vant, mot alle odds, i Sapporo. Foto: Robert Gilhooly, EPA/Scanpix
FAVORITT: Jens Arne Svartedal var favoritt og vant, mot alle odds, i Sapporo. Foto: Robert Gilhooly, EPA/Scanpix Vis mer

Han overrasket seg selv, men egentlig ikke så mange andre. For at Svartedal var kapabel, det visste alle som har litt greie på langrenn. Og han visste det sikkert selv også, innerst inne.

Lettelse

Etterpå var gutten bare lettet over at han hadde valgt å prioritere seg selv for en gangs skyld.

Og ikke minst fordi børa fra Oberstdorf endelig var borte.

Også Jens Arne Svartedal kunne være best når det gjelder.

Så til de grader, også!

Pessimisten som vant VM