SKULLE KONKURRERE I NORGE: Alessandro Petacchi får ikke starte i Oslo 10. august, dersom han fortsatt er dopingmistenkt. Foto: AFP/JOEL SAGET
SKULLE KONKURRERE I NORGE: Alessandro Petacchi får ikke starte i Oslo 10. august, dersom han fortsatt er dopingmistenkt. Foto: AFP/JOEL SAGETVis mer

Petacchi er uønsket i Oslo Grand Prix

Var invitert til norsk gateritt i august.

|||PAU (Dagbladet): Først overrasket Thor Hushovd (32) seg selv med klatringen i fjellene.

Så fikk han servert nyheten om at mannen han kjemper om trøya med, Alessandro Petacchi (36), er under etterforskning for doping.

Grimstadmannen var sjeldent glad, lettet og stolt over måten han tok tilbake den grønne trøya i går — med en knallsterk 10. plass på den tøffeste etappen i årets utgave av Tour de France.

— Jeg er veldig overrasket over meg selv, for dette hadde jeg aldri trodd. Men jeg er i mitt livs form. Jeg tror aldri jeg har hatt så god følelse i beina noen gang, og følte at superkreftene aldri ville ta slutt, sier Thor Hushovd til Dagbladet.

Var invitert til Oslo
Han viste for all verden hvor høyt han elsker den grønne trøya, og hvor hardt han er villig til å fighte for den. Nå spørs det om trøyerivalen Alessandro Petacchi får sjansen til å rive den av skuldrene til Hushovd igjen.

Nyheten om at italieneren er under etterforskning for doping i hjemlandet kan føre til at Tour-arrangørene velger å hive Petacchi på hodet og ræva ut av konkurransen.

Lampre-syklisten er mistenkt for å ha brukt stoffet perfluorocarbon (PFC), som bidrar til økt oksygenopptak. Historien taler heller definitivt ikke Petacchis sak:

Han var utestengt fra Touren i både 2007 og 2008 etter at han i 2007 ble tatt for bruk av preparatet Salbutamol i 2007.

Petacchi er blant de de internasjonale stjernene som er invitert til Oslo Grand Prix 10. august, men Hushovd antydet i går langt på vei at italieneren nå er uønsket til gaterittet i Oslo.

— Ta ferie!
— Om Petacchi er innblandet i noe tull så kan han enten ta ferie eller være i Italia. Det er veldig synd dersom det er tilfelle.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen var enda tydeligere overfor Dagbladet i går.

— Det er helt uaktuelt å ha Petacchi med i Oslo Grand Prix dersom han har noe uavklart hengende over seg.

Inntil han eventuelt blir kastet ut av Touren så er Petacchi nå sannsynligvis den eneste som kan nekte Hushovd hans tredje grønne trøye sammenlagt i Tour de France.

Med tanke på spurtetappene i Bordeaux fredag og på Champs Élysées på avslutningsetappen i Paris søndag var Hushovd nærmest avhengig av poeng i går for å ha en sjanse på å vinne trøya.

Italieneren har vært flere hakk hvassere enn Hushovd på sprintene i årets Tour.

— Ja, dette var veldig viktige poeng. Jeg elsker å ha den grønne trøya rundt skuldrene, og jeg er stolt av måten jeg
klarte det på, sier Hushovd til Dagbladet.

— Selvtillit i fjellene
Da han klatret opp monsterfjellet Col du Tourmalet på 2115 meter, som om det var en hvilken som helst bakketopp, viste han at han er like sterk i hodet som i beina.

— Jeg måtte jobbe hardt med hodet i dag. I øyeblikket har jeg større selvtillit i fjellene enn på sprint. Jeg har blitt en bedre klatrer, men har mistet noe på sprint. Men som vi så i dag er også det en måte å få den grønne trøya på, sier Thor Hushovd.

• Tour-studio fra kl. 12.30 i morgen: 17. etappe, fra Pau til Cap du Tourmalet

ELSKER GRØNT: Thor Hushovd vant tilbake den grønne trøya etter sterk kjøring på gårsdagens fjelletappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ELSKER GRØNT: Thor Hushovd vant tilbake den grønne trøya etter sterk kjøring på gårsdagens fjelletappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer