SEIER PÅ SEIER: Her løfter Alessandro Petacchi (rosa og blå trøye) armene etter en etappeseier i Giro d'Italia i 2011. Foto: AFP PHOTO / LUK  BENIES / NTB SCANPIX
SEIER PÅ SEIER: Her løfter Alessandro Petacchi (rosa og blå trøye) armene etter en etappeseier i Giro d'Italia i 2011. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES / NTB SCANPIXVis mer

Petacchi gir seg etter 18 år som proffsyklist

Spurtkonge vant 48 etappeseirer.

Den gamle spurtkongen Alessandro Petacchi legger opp etter 18 år som profesjonell sykkelrytter. Det har gitt 48 seirer i de største etapperittene.

- Jeg føler tiden er moden for å ha litt tid for meg selv og finne nye utfordringer, sa 39-åringen i en pressemelding fra Lampre-laget tirsdag. Han la til at han følte han ikke hadde mer å gi.

- I alle de 18 årene jeg har syklet i det profesjonelle sirkuset har jeg gitt mitt aller beste, sa han.

Italieneren Petacchi ble proffrytter så langt tilbake som i 1996. I løpet av karrieren vant han seks etapper i Tour de France, 22 i Giro d'Italia og 20 i Vuelta Espana.

De seirene han vant i Giroen i 2007 ble strøket etter at han avga en positiv dopingprøve på stoffet salbutamol. Idrettens voldgiftsdomstol sa i en kjennelse at han ikke hadde vært aktpågivende nok i forbindelse med medisinering.

I 2010 ble Petacchi sprintkonge i Tour de France. Han vant sprinttrøyene i Giro d'Italia i 2004 og i Vuelta Espana året etter. Italieneren var en brysom og tøff konkurrent for Thor Hushovd i Touren de første ti årene inn i 2000-tallet.

I 2005 gikk Petacchi til topps i Milano-Sanremo. Det skjedde året etter at han vant så mye som ni etapper i Giro d'Italia.

(NTB-Reuters)