- Petacchi, Piepoli og Mayo testet positivt

Det jobbes nå med å finne ut om de har gjort noe ulovlig.

(Dagbladet.no): Sykkelrytterne Alessandro Petacchi, Leonardo Piepoli og Iban Mayo hadde unormale verdier av forbudte stoffer i kroppen under Giro d\'Italia, melder blant andre nettstedet Cyclingnews.


Petacchi (Team Milram) vant fem av etappene, mens Piepoli og Mayo (Saunier Duval) vant hver sine etapper. Ingen av rytterne endte blant de ti beste i sammendraget.

Nyheten om de positive - eller ikke-negative - testene er ikke bekreftet fra offisielt hold, og utøvernes lag er ikke informert.

- Det er håpløst. Jeg ringte det internasjonale sykkelforbundet, som sa at det ikke var noe nytt, sier lagleder Mauro Gianetti i Saunier Duval.

Godkjent bruk av astmamedisin?

Det forbudte stoffet Petacchi og Piepoli skal være tatt for, salbutamol, brukes mot allergi og astma.

Derfor jobbes det nå med å finne ut av hvorvidt de to toppidrettsutøverne hadde tillatelse til å innta begrensede mengder av stoffet av helsemessige årsaker - et såkalt dopingserifikat, slik blant andre Norges allergiplagede roer Olaf Tufte har.

• Les også: Antidoping Norges artikkel om astmamedisin og idrett

ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Alessandro Petacchi skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien. Foto: Daniele La Monaca/Reuters/Scanpix
ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Alessandro Petacchi skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien. Foto: Daniele La Monaca/Reuters/Scanpix Vis mer

Andrea Agostini, talsmann for Petacchis lag, sier at deres rytter har fått lov til å bruke stoffet. Det samme skal gjelde Piepoli.

- Jeg har tatt salbutamol for å behandle allergien min. Jeg aner ikke hvor store doser jeg har tatt, men jeg bruker når jeg trenger den, sier han.

Videre tester i Barcelona

Mayo skal ha testet positivt på testosteron, men dette kan skyldes naturlig høyt testosteronnivå.

I så fall - og hvis Petacchi og Piepoli har de nødvendige godkjennelsene samt har holdt seg innafor grensene - kan rapportene fra Italia være storm i et vannglass.

I motsatt fall risikerer trioen å bli utestengt fra neste måneds Tour de France.
 

Prøvene fra Italias dopinglab blir nå sendt til Barcelona for videre testing.

Blant annet vil de forsøke å finne ut av om Alessandro Petacchi og Leonardo Piepoli har fått tilført salbutamol gjennom inhalering eller sprøyteinjeksjon.

I tillegg blir det avgjørende om det finnes spor av syntetisk testosteron i Mayos urinprøver.

- Petacchi, Piepoli og Mayo testet positivt

(Dagbladet.no følger saken)

ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Leonardo Piepoli skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien.
ULOVLIG TESTOSTERON-BRUK? Iban Mayo skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om dette dreier seg om kunstig tilført testosteron - som i Floyd Landis\' tilfelle - eller om han bare har naturlig høyt nivå i kroppen.