- Petacchi, Piepoli og Mayo testet positivt

Det jobbes nå med å finne ut om de har gjort noe ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sykkelrytterne Alessandro Petacchi, Leonardo Piepoli og Iban Mayo hadde unormale verdier av forbudte stoffer i kroppen under Giro d\'Italia, melder blant andre nettstedet Cyclingnews.

ASTMAMEDISIN OG IDRETT

• Astmamedisiner vil normalt ikke øke lungekapasiteten hos friske mennesker i henhold til flere studier som er utført, og vil derfor mest sannsynlig ikke ha noen prestasjonsøkende effekt.
• Imidlertid kan beta2 -agonister, virkestoffene i astmamedisiner, ha en viss anabol (muskeloppbyggende)og psykostimulerende effekt dersom de brukes i høyere doser enn det som er vanlig ved medisinsk behandling, i tillegg til uheldige helsemessige konsekvenser.

• Dette er hovedårsakene til at disse stoffene står på dopinglista.


• For ett av disse stoffene (salbutamol) er det satt opp grenseverdi i urin, slik at man skal sikre seg mot at utøvere ikke tar for stor dose for å oppnå slike fordelaktige effekter.

(Kilde: Antidoping Norge)
DETTE ER TESTOSTERON
• Kroppen produserer selv testosteron og epitestosteron i ett cirka 1 til 1 forhold. En som vil bedre prestasjonene sine ved å ta testosteron kan da også ta epitestosteron for å opprettholde kroppens normalbalanse mellom testosteron og epitestosteron. (T/E ratio).

• Epitestosteron brukes da som ett maskeringsmiddel for å skjule bruk av testosteron. Høye verdier av begge stoffene kan tyde på bruk av testosteron som er forsøkt skjult gjennom tilførsel av epitestosteron.

• Testosteron er det normale mannlige kjønnshormon og er også utgangspunkt for de anabole steroidene. Effekten man har av å bruke testosteron er å få en rask oppbygging av muskler.


Petacchi (Team Milram) vant fem av etappene, mens Piepoli og Mayo (Saunier Duval) vant hver sine etapper. Ingen av rytterne endte blant de ti beste i sammendraget.

Nyheten om de positive - eller ikke-negative - testene er ikke bekreftet fra offisielt hold, og utøvernes lag er ikke informert.

- Det er håpløst. Jeg ringte det internasjonale sykkelforbundet, som sa at det ikke var noe nytt, sier lagleder Mauro Gianetti i Saunier Duval.

Godkjent bruk av astmamedisin?

Det forbudte stoffet Petacchi og Piepoli skal være tatt for, salbutamol, brukes mot allergi og astma.

Derfor jobbes det nå med å finne ut av hvorvidt de to toppidrettsutøverne hadde tillatelse til å innta begrensede mengder av stoffet av helsemessige årsaker - et såkalt dopingserifikat, slik blant andre Norges allergiplagede roer Olaf Tufte har.

• Les også: Antidoping Norges artikkel om astmamedisin og idrett

ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Alessandro Petacchi skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien. Foto: Daniele La Monaca/Reuters/Scanpix
ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Alessandro Petacchi skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien. Foto: Daniele La Monaca/Reuters/Scanpix Vis mer

Andrea Agostini, talsmann for Petacchis lag, sier at deres rytter har fått lov til å bruke stoffet. Det samme skal gjelde Piepoli.

- Jeg har tatt salbutamol for å behandle allergien min. Jeg aner ikke hvor store doser jeg har tatt, men jeg bruker når jeg trenger den, sier han.

Videre tester i Barcelona

Mayo skal ha testet positivt på testosteron, men dette kan skyldes naturlig høyt testosteronnivå.

I så fall - og hvis Petacchi og Piepoli har de nødvendige godkjennelsene samt har holdt seg innafor grensene - kan rapportene fra Italia være storm i et vannglass.

I motsatt fall risikerer trioen å bli utestengt fra neste måneds Tour de France.
 

Prøvene fra Italias dopinglab blir nå sendt til Barcelona for videre testing.

Blant annet vil de forsøke å finne ut av om Alessandro Petacchi og Leonardo Piepoli har fått tilført salbutamol gjennom inhalering eller sprøyteinjeksjon.

I tillegg blir det avgjørende om det finnes spor av syntetisk testosteron i Mayos urinprøver.

- Petacchi, Piepoli og Mayo testet positivt

(Dagbladet.no følger saken)

ULOVLIG SALBUTAMOL-BRUK? Leonardo Piepoli skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om han hadde godkjenning for å bruke det som astmamedisin - og om han holdt seg innafor grenseverdien.
ULOVLIG TESTOSTERON-BRUK? Iban Mayo skal ha testet positivt på stoffet salbutamol. Hvis det stemmer, blir spørsmålet om dette dreier seg om kunstig tilført testosteron - som i Floyd Landis\' tilfelle - eller om han bare har naturlig høyt nivå i kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer