HAR OVERTAKET: Alessandro Petacchi leder med to poeng på Thor Hushovd i kampen om den grønne trøya. Mark Cavendish kommer halsende 25 poeng bak, men blir ikke oppfattet som en trussel av italieneren. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HAR OVERTAKET: Alessandro Petacchi leder med to poeng på Thor Hushovd i kampen om den grønne trøya. Mark Cavendish kommer halsende 25 poeng bak, men blir ikke oppfattet som en trussel av italieneren. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Petacchi spår thriller til siste sekund mot Hushovd

Avskriver Cavendish. - Thor snuser på brudd i dag, sier treneren.

|||• Etappe 14 direkte i Tour-studio fra kl. 12.05

 (Dagbladet): Selv om Mark Cavendish kryper nærmere og nærmere i kampen om den grønne poengtrøya, er Alessandro Petacchi overbevist om at duellen kommer til å handle om ham selv og Thor Hushovd.

Italieneren tok tilbake trøya fra Hushovd i går med sin tredjeplass, mens vår mann igjen trøblet med akselerasjonen og trillet inn til en skuffende åttendeplass.

Stillingen er 187-185 i Petacchis favør - med Cavendish halsende 25 poeng bak.

- Jeg tror vi har to spurter igjen, i Bordeaux og Paris. Jeg må bare kontrollere Thor på mellomspurtene. Han var smart på fredag og kom seg avgårde. Det er viktig at han ikke slipper unna i Pyreneene, sier Petacchi ifølge cyclingnews.com.

Blir passet på
Hushovds eneste håp virker å ligge i nettopp de innlagte spurtene, som da han gikk i brudd på den harde fredagsetappen og sikret seg 10 av 12 poeng.

På dagens etappe kommer det innlagte spurter etter 51,5 og 102 kilometer, og terrenget er flatt helt fram til slutten av etappen.

Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll tviler på at Grimstad-oksen greier å snike seg med i et brudd i dag - men er ganske sikker på at han vil forsøke.

- Sannsynligvis går det et brudd, og da vil Thor være våken og snuse på det. Men han blir passet veldig på av Petacchi og Lampre, så det blir tøft å stikke avgårde. De er veldig oppmerksomme på at han kan gjøre det. Sist gang gikk det fordi løypa var så tøff at feltet delte seg i en bakke. I dag er det ikke tungt terreng i starten, og dermed tøffere å komme vekk, sier han til Dagbladet.

Om Hushovd skulle mislykkes i å plukke poeng på innlagte spurter i Pyreneene kan han trolig vinke farvel til trøya - om ikke påkjenningen i fjellene blir for stor for Petacchi slik at han bryter.

Italieneren selv er trygg på at det ikke skjer.

PRØVER SEG I DAG?: Atle Kvålsvoll sier Hushovd vil være våken i starten av dagens etappe, men tror samtidig at Lampre vil passe på nordmannen som en hauk. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
PRØVER SEG I DAG?: Atle Kvålsvoll sier Hushovd vil være våken i starten av dagens etappe, men tror samtidig at Lampre vil passe på nordmannen som en hauk. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg tror det er en kamp mellom meg og Thor, som kanskje ikke avgjøres før på Champs Elysees. Cavendish er fortsatt rask, men det bir tøft for ham å ta grønn trøye, spår han.

Sår positive tanker
Så langt i Touren har vi hørt mest om at Hushovd vil sitte på hjulet til Petacchi, men i går var rollene snudd på hodet i den siste tredjekategoristigningen før målgang.

- Jeg holdt meg på hjulet til Thor i klatringen, og vi holdt høyt tempo både opp- og nedover. Jeg gikk tidlig i spurten for å forsikre meg om at jeg lå i fronten og sanket poeng, sier han.

Hushovd refset både seg selv og lagkameratene etter målgang, og brukte ord som «skikkelig dårlig» da han skulle beskrive hjelpen fra Cervelo-laget.

Kvålsvoll har siden i går ettermiddag jobbet med å få Hushovd til å tenke positivt igjen.

- Det er alltid mye adrenalin rett etter etappen, og da kommer slike ting. Det han er mest frustrert over er at han spurter så dårlig i forhold til det han er vant med. Om han hadde spurtet normalt ville han hatt mange poengs ledelse i kampen om poengtrøya. Men nå har han ikke hurtigheten og taktomslaget. Det skyldes det kragebeinsbruddet før Tour de France, og det er ingen bombe at det er blitt slik, men i en sånn situasjon er han avhengig av at det stemmer 100 prosent.

- Hva snakket dere om i går kveld?

- Thor er en utøver på utrolig høyt nivå, og han vet jo hva det går ut på selv. Han er blitt veldig flink til å nullstille og se framover. Men min rolle er jo å så de positive tankene og se på mulighetene. Det er viktig at han tar med seg videre den etappen han vant, det var en styrkedemonstrasjon, og han har markert seg på noen etapper underveis. Den dagen han lå foran i brudd følte han seg sterkest i hele feltet. Thor har vanvittig kjørestyrke, men dessverre ikke hurtigheten i spurtene akkurat nå, sier Kvålsvoll.

TØFFE DAGER I PYRENEENE: Men Alessandro Petacchi er trygg på at han vil klare seg i fjellene. Foto:  AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
TØFFE DAGER I PYRENEENE: Men Alessandro Petacchi er trygg på at han vil klare seg i fjellene. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer