Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsaken mot Froome:

Petacchis reaksjon på Froome-testen:- Hvordan i helvete klarte han det?

Tror briten ender opp som ham: Med utestengelse.

BLE UTESTENGT I 12 MÅNEDER: Alessandro Petacchi håper salbutamol blir ført opp på lista over forbudte stoffer. Selv sluttet han å bruke det, etter at han pådro seg utestengelse under '07-versjonen av Giro d'Italia. Italieneren tror også Chris Froome stirrer en suspensjon i hvitøyet.
BLE UTESTENGT I 12 MÅNEDER: Alessandro Petacchi håper salbutamol blir ført opp på lista over forbudte stoffer. Selv sluttet han å bruke det, etter at han pådro seg utestengelse under '07-versjonen av Giro d'Italia. Italieneren tror også Chris Froome stirrer en suspensjon i hvitøyet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Chris Froome stirrer en potensiell suspensjon i hvitøyet, etter at det ble klart at urinprøven hans etter den 18.-etappen i Spania rundt, inneholdt ulovlig høye mengder av stoffet salbutamol.

Vil du bli oppdatert på sykkelsporten? Sjekk ut procycling.no!

Alessandro Petacchi ble plukket ut til antidopingtest etter én av de fem etappeseirene han vant i Giro d’Italia for ti år tilbake.

I urinprøven hans ble det funnet 1320 nanogram per millimeter salbutamol, og han ble siden utestengt i 12 måneder for bruddet mot antidopingreglene.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har satt grensen på 1000 ng/nl - mens testen til Froome viste det dobbelte.

- Å nå opp til 2000 nanogram, da spør jeg meg: Hvordan i helvete klarte han det? Og Chris Froome vet at de tar ham ut til antidopingtest hver eneste dag. Er du Froome, følger de med på deg hver eneste dag, sier Petacchi i et intervju med Cycling Weekly.

Kjempet mot anklagene

For Petacchi ble det en kostbar lærepenge. Han valgte - som Froome har varslet han vil gjøre - å kjempe mot anklagene.

Les også: - Jeg ønsker å se flere bli tatt for EPO og steroider

Likevel tapte han saken, røk på suspensjon og vinket samtidig farvel til fem etappeseirer og poengtrøya fra giroen det året.

Sykkeltrener og lege Stein Ørn fortalte procycling.no i går at han tror Sky, ved å koble leger, advokater og forskere på saken vil prøve å bevise at saken dreier seg om administering av medisin og endringer i kroppens utskillelsesmønster under ekstreme fysiske påkjenninger.

- Jeg vet ikke om det kommer noen vei med dette her, men ser for meg at det er noe slikt de vil forsøke å spille på. Kan dehydrering eller nedsatt leverfunksjon gjøre at normale prøver blir unormale fordi nedbrytningsmønsteret er endret?, spurte Ørn retorisk.

- Testverdiene mine varierte

Petacchi er inne på de samme tankene. Han påpeker at ryttere som fremdeles bruker EPO, er idioter.

Les også: Undersøkelsene som kan redde Froome

Samtidig er salbutamol et lovlig legemiddel, så lenge man holder seg innenfor grenseverdiene når man benytter seg av det - gjerne i form av astmasprayen Ventoline.

I SAKSA: Det skal mye til for at Chris Froome slipper unna uten suspensjon etter at testen hans etter den 18.-etappen av Spania rundt, viste et salbutamol-innhold på 2000 ng/ml. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
I SAKSA: Det skal mye til for at Chris Froome slipper unna uten suspensjon etter at testen hans etter den 18.-etappen av Spania rundt, viste et salbutamol-innhold på 2000 ng/ml. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- Men man er nødt til å vurdere om det finnes en annen måte å bruke det på, fordi dette dreier seg om høye verdier. Finnes det en fysiologisk måte å komme seg opp i slike nivåer på? Var han dehydrert, eller liknende? Jeg lurer fortsatt på om det var det som skjedde med meg. Da jeg reiste inn til UCI etter at de kontaktet meg angående den positive prøven, viste de meg historikken for alle antidopingprøvene mine. Alle testene var ulike. Det kommer an på hvor lang tid i forkant av testen du inntok stoffet og hvor konsentrert urinen var.

Petacchi forteller videre at salbutamol-innholdet i prøvene hans lå imellom 300 og 700, men at det den ene gangen tippet 1300 ng/ml.

- Det er den eneste måten jeg kan forklare hvorfor det skjedde på. Hadde jeg tatt imot en vannflaske etterpå, i stedet for å dra rett til premieutdeling og dopingkontroll, så gjorde kanskje det at jeg ikke fikk i meg nok væske. Hadde jeg drukket den flasken, hadde urinen min kanskje vært ren som de andres, forteller han.

Delte reaksjoner i sykkelverdenen

Den siste tiden har både Chris Froome og Martin Johnsrud Sundby testet positivt på for høye salbutamol-verdier.

De to siste positive testene innenfor sykkelsporten tilhører Alexandr Pliuschin (2015) og Diego Ulissi (2014).

Begge to fikk ni måneders utestengelse.

Onsdag uttalte Gabriel Rasch, sportsdirektør i Team Sky, til procycling.no at han «var helt sikker på at Froome ikke hadde gjort noe galt».

Men han har likevel gjort en overtredelse mot antidopingregelverket, og har testet positivt på et produkt antidopingbyrået har plassert innenfor kategorien særskilte stoffer. Tyske Tony Martin gikk har ut mot UCI ettersom de ikke suspenderte Froome etter at han ble gjort kjent med sin positive A-prøve den 17. september - men i sannhetens navn har ikke det internasjonale sykkelforbundet verken plikt eller vane for å gjøre dette, når det dreier seg om særskilte stoffer.

Vil ha forbud mot salbutamol

Petacchi føler seg likevel relativt trygg på at man i siste rettslige instans, idrettens voldgiftsdom, kommer til å lande på en sanksjon mot Sky-kapteinen.

- Jeg tror ikke Froome ender opp med bare en tomåneders utestengelse, det blir minimum ett år. Du får ikke to måneder i disse dager, og jeg tror dette ender opp med sanksjonering av CAS. Vi snakker om at B-prøven alt er analysert, og viser det samme. Hvordan skal han klare å rettferdiggjøre (at han ikke har gjort noe galt). Det klarer han ikke. Hvordan skal han klare det om A- og B-prøven viser det samme? spør Petacchi i et intervju med amerikanske Velo News.

Han mener også han har en helt grei måte å løse problematikken rundt grenseverdiene på salbutamol: Forby stoffet.

- Jeg sluttet å bruke det, og jeg trengte det ikke. Salbutamol ødela nesten hele min karriere, og jeg tror Froome vet at han kan bruke noe annet. Jeg vet ikke om han brukte det andre årsaker. Ettersom det har dukket opp saker som min egen, så vet du at du kan havne i trøbbel og at det er farlig. Du ønsker ikke å ta den sjansen, og det hjelper ikke prestasjonen din - så hvorfor bruke det? Det er ikke de små inntrekkene fra inhalatoren som gir deg boosten, sier han.

- Så det beste er å slutte med det?

- Ja, det er ikke så enkelt å analysere dette preparatet. Kvitt deg med det, dette er i ferd med å ødelegge sykkelsporten og utøverne. For sykkelsportens beste håper jeg at Froome fremdeles kan konkurrere og at UCI endrer regelverket for salbutamol. At de sier at det ikke lenger er lov å bruke, at det er et prestasjonsfremmende middel og at man dermed løser hele problemet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!