- STÅ FRAM: Petar Vukicevic' ekskone Turid Syftestad ber de to navngitte utøverne, som hun har tipset Antidoping Norge om, om å stå fram - forå  få slutt på spekulasjonene om hennes egne barn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- STÅ FRAM: Petar Vukicevic' ekskone Turid Syftestad ber de to navngitte utøverne, som hun har tipset Antidoping Norge om, om å stå fram - forå få slutt på spekulasjonene om hennes egne barn. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Petar Vukicevic' ekskone har navngitt to utøvere: - STÅ FRAM og ta ansvar

Turid Syftestad har varslet Antidoping Norge om to konkrete utøvere. Hun ber om at de står fram, så barna Christina og Vladimir slipper å bli mistenkeliggjort.

DRØBAK (Dagbladet): Nå tar Turid Syftestad, ekskona til Petar Vukicevic, et endelig oppkjør med topptrenerens anklager om at hun har manipulert kontroversielle e-poster, der det står detaljerte spørsmål og detaljer om bruk av forbudte stoffer. Petar ble i går permittert fra sin trenerjobb på grunn av e-postene og for innrømmelser til Dagbladet om at han har forhørt seg om testosteron og veksthormoner.

I intervjuer med Aftenposten og TV2 i går kveld hevdet Petar igjen - slik han tidligere har sagt til Dagbladet - at Syftestad har manipulert e-postene.

- Kan du avvise at du på noe tidspunkt har manipulert, endret eller tuklet med e-postene?

- Ja, det kan jeg, sier Turid Syftestad til Dagbladet.

Hun giftet seg med Petar Vukicevic i 1987. Paret skilte lag i 2003.

Har truet E-postene ble printet ut i tre porsjoner, i 2001, 2002 og 2003.

- Jeg printet dem det som da var vårt felles hjem i Drøbak. De ble tatt vare på, og på et seinere tidspunkt gitt til min søster til oppbevaring fordi jeg syntes det var litt for risikofylt å ha dem liggende.

- Har du truet Petar med å offentliggjøre dem?

- Ja, jeg har truet ham med det en gang. Men jeg gjorde det ikke, fordi han fortalte meg at han ville si at det var meg, uansett.

Vil beskytte barna Syftestads søster tipset Antidoping Norge om e-postene allerede i 2004, men da ville ikke Syftestad gi fra seg e-postene - og det ble aldri opprettet noen sak. Men i fjor valgte hun selv å varsle Antidoping Norge om e-postene.

- Hvorfor holdt du tilbake i 2004, men varslet i fjor?

- Det handler først og fremst om barna mine, deres forhold til hele historien og deres forhold til å takle en sånn mediepåkjenning. Verken Christina eller Vladimir har noen ting med dette å gjøre i det hele tatt, sier Syftestad.

- Nå er barna voksne. De er veldig opptatt av et ærlig rammeverk. De liker ikke falske personer. Da mener jeg at de med det rammeverket er i stand til å takle dette. Og det var moralsk og etisk riktig av meg å stå fram, legger hun til.

Ber utøvere stå fram Hun var på mandag hos Antidoping Norge og forklarte seg om sin befatning med e-postene. Der navnga hun to utøvere.

- Jeg skulle ønske at de turte å stå fram, sier hun til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Fordi det er riktig å ta ansvar for det de har gjort. Men de har også et moralsk ansvar — andre blir mistenkeliggjort om de ikke tar ansvar selv. Å stå fram og ta det ansvaret vil være riktig for alle parter, sier hun.

- Man kunne valgt å legge lokk på det, valgt å erkjenne skyld og bli ferdig med det. Hvis folk tør å stå fram og si at «jeg gjorde en feil», så dør saken av seg selv. Når man ikke tør å stå fram så vil saken bare fortsette å spinne. Folk spekulerer basert på irrasjonelle slutninger, og det går utover Christina og Vladimir. De har ingenting med dette å gjøre.

God samtale - Da jeg kontaktet Antidoping Norge i fjor gikk det veldig kjapt - de fikk e-postene og spurte et par spørsmål, blant annet om hvorfor jeg ikke hadde sagt ifra før. Jeg sa at jeg ikke var moden til å varsle før nå, slik som jeg har sagt til deg nå. Så ringte de litt seinere og sa at saken var henlagt. Nå hadde vi en to timers åpen og ærlig, god samtale.

- Hva spurte de om?

- Om observasjoner, fakta og forhold. Jeg ga de fysisk informasjon om hva jeg har sett og hva jeg har hørt, og jeg ga dem navnet på to utøvere, sier Turid Syftestad - som ikke vil røpe navnene, og heller ikke kommentere navn som nevnes i mediene.

- Synd på Petar Syftestad sier lett ironisk at det har vært «litt» pågang på telefonen hennes, men at perioden siden hun i Dagbladet forrige tirsdag bekreftet at hun varslet Antidoping Norge har gått overraskende bra.

- Jeg går på jobben daglig, og det fungerer greit. Jeg har fått veldig mye støtte. Det som er så pussig er at jeg ikke klarer å forholde meg til at noen beskylder meg for noe. Det er så surrealistisk at det ikke går ikke opp for meg at det ruller over skjermer og står i aviser, sier Syftestad.

- For meg personlig betyr dette ingenting. Men jeg synes synd på Petar og syntes det er synd at han ikke legger fakta på bordet.

Petar Vukicevic' advokat Vidar Strømme ønsker ikke å kommentere intervjuet.