HJERTESKJÆRENDE: Danske Peter Strandgaard Larsen (11) var ihuga Liverpool-fan, akkurat som faren sin. Et svakt hjerte gjorde så han aldri rakk å se favorittlaget sitt ta gullmedalje i Premier League. Bilder: Privat. Video: Scanpix Vis mer

Peter (11) døde rett før ligagullet

Gutten var født med hjertefeil, og fikk aldri det hjertet han trengte. Nå kommer faren med et sterkt budskap.

Publisert

Danske Peter Strandgaard Larsen (11) var ihuga Liverpool-fan, akkurat som faren sin. Gutten så alle fotballkamper han kunne, og til tross for at han tilbrakte sine siste måneder på sykehus, lurte han alltid på hvordan «The Reds» hadde gjort det da faren kom innom.

For Peter hadde en litt annerledes oppvekst enn de andre. Til tross for lovnader om 15 til 20 gode år døde Peter langt tidligere enn det.

Et nytt hjerte, som ville gi ham et lengre liv, dukket aldri opp.

- Alle burde bli donor fra fødselen av. Det er det eneste som gir mening for meg. Sønnen min døde på grunn av dette. Hadde han fått det hjertet han trengte, ville han levd mye lenger, sier Michael Strandgaard til Dagbladet.

BT har også omtalt saken.

Fjernet hjertekammer

Peter kom til verden 04. september 2009, og tiden som fulgte var usikker og skremmende for foreldrene. Bare dager etter fødselen fikk paret den nedslående beskjeden om at gutten deres var født med en hjertefeil. Kammeret som pumper blod rundt i lungene, var ikke-fungerende og måtte fjernes.

STOLT: En lykkelig pappa med en bare noen år gammel Peter. Foto: Privat
STOLT: En lykkelig pappa med en bare noen år gammel Peter. Foto: Privat Vis mer

Selv om foreldrene var innstilt på at sønnen kom til å dø, ble han sendt på operasjon sju dager etter at han kom til verden. Det var en intensiv en, på 12 timer og gjennomført av over 30 personer.

Operasjonen viste seg å være vellykket, men Peter måtte leve videre med ett hjertekammer istedenfor to. Kammeret ble erstattet med en pacemaker, og lovnader om i det minste 15 til 20 gode år.

Stort hjerte

Den danske gutten fortsatte livet med et ufullkomment hjerte, men fylte de manglene bitene med kjærlighet og omsorg for andre. Peter startet etterhvert i barnehage, før livet rullet videre på barneskolen.

Han trivdes å leke med jentene. De var roligere og tok mer hensyn til ham.

- Peter kunne aldri leke som de normale barna. Guttene spilte fotball og slåss - det tålte ikke kroppen hans, så han gikk til jentene, forteller faren og fortsetter:

- Han var en skikkelig kjemper, og en så fin gutt. Hver gang noen fikk vondt, var det han som stilte opp, uansett om han hadde det verre.

Livet ble fylt med opp- og nedturer.

BÅTTUR: Pappa Michael Strandgaard og sønnen på båttur i Danmark. Foto: Privat
BÅTTUR: Pappa Michael Strandgaard og sønnen på båttur i Danmark. Foto: Privat Vis mer

- Hjertefeilen rammet han hardt. Til tider kunne han være sengeliggende 14 dager i strekk, men han holdt hodet oppe og var virkelig livsglad, forteller faren.

Selv har faren vært Liverpool-supporter i 30 år, og de to siste åra har virkelig hjulpet på godfølelsen.

- Da Peter var tre år, så vi Manchester United mot Liverpool, og jeg fortalte ham at begge lagene er røde, men det er bare ett i mitt hjerte. Etter det skjøt interessen i været, og han visste alltid hvem som var de gode og de dårlige spillere, forteller faren.

Store smerter

Peter hadde ni gode år, ut av elleve. De siste månedene av hans liv ble tilbrakt på sykehus. Attpåtil kom corona, og faren fikk ikke lov til å være til stede etter som han måtte jobbe for å få hjulene til å gå rundt.

- Corona hjalp virkelig ikke på situasjonen. Det har vært et ekstremt tøft år. I to måneder var jeg nesten ikke hos ham, sier han.

Kirurgen lovet gutten et nytt hjerte, men på grunn av hans sjeldne blodtype, negativ 0, ble sjansene redusert med 85 prosent.

Fire dager før han døde, ba han faren om å få slutt på smertene.

- Han sa til meg at han ville dø innen uka var over. Han ville dø uansett hva. Hvis det ikke var av naturlige årsaker, så skulle jeg hjelpe ham. Han hadde så store smerter, sier faren.

Søndag den 31. mai 2020 fikk Peter ei sprøyte med morfin, og kort tid etter døde han.

Donor fra fødsel av

Nå ønsker faren å hjelpe andre barn, samtidig som han oppfordrer alle til å bli donor fra fødsel av.

En halvannen måned etter Peters død, startet Michael Strandgaard en pengeinnsamling til barn med hjerteproblemer gjennom Hjerteforeningen. I skrivende stund har innsamlingsaksjonen fått inn over 100.000 kroner. Målet er å bikke én million, men han stopper ikke der.

Strandgaard har også opprettet Facebook-gruppen «Alle skal være donor fra fødslen». Gruppen har nådd over 1000 medlemmer.

- Det er mitt budskap. Det er fryktelig å se at et barn går bort, på grunn av at det ikke er en donor. Jeg gir meg ikke før loven er endret. Det er det eneste som gir mening for meg nå, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer