HALV MASKIN: Sveriges hockeylegende Peter Forsberg antydet at han og de andre svenske stjernene la seg mot Slovakia i 2006, for å få en enklere vei mot OL-gull. Nå beklager han uttalelsene.
Foto: SCANPIX/AFP/DON EMMERT
HALV MASKIN: Sveriges hockeylegende Peter Forsberg antydet at han og de andre svenske stjernene la seg mot Slovakia i 2006, for å få en enklere vei mot OL-gull. Nå beklager han uttalelsene. Foto: SCANPIX/AFP/DON EMMERTVis mer

Peter Forsberg beklager uttalelsene om viljetap i OL

- Ikke meningen å sette svensk hockey i et dårlig lys.

(Dagbladet): Hockeystjernen Peter Forsberg skapte bølger i nabolandet da han antydet i en SVT-dokumentar at Sverige langt på vei tapte med vilje mot Slovakia i OL i 2006.

Sverige ville få langt enklere motstand med et tap i den siste gruppespillkampen, og gikk på et tamt 0-3-nederlag. Deretter møtte de Sveits, Tsjekkia og Finland, og tok med gullet hjem.

- Ja, vi la oss litt mot Slovakia. Hadde vi slått dem, ville det blitt tøffere å komme gjennom hele sluttspillet. Vi diskuterte kanskje litt oss imellom om det nok var bedre om vi ikke gikk ut og tok oss ut altfor mye, sa Forsberg blant annet.

Nå har «Foppa» beklaget utsagnet.

Var ikke meningen
- Det var ikke meningen å sette svensk ishockey i et dårlig lys da jeg i intervjuet med SVT brukte ordet «läggmatch» feilaktig. Det jeg ville si var at selv for meg, som er en vinnerskalle, er det noen ganger vanskelig å finne full motivasjon før en kamp som ikke til envher pris må vinnes, sier Forsberg i en uttalelse, gjengitt hos Aftonbladet.

- Selvfølgelig gir man alt for laget, og vi gjorde vårt beste ut fra de forutsetninger vi hadde, men selvfølgelig påvirker det mentale prestasjonen, det tror jeg alle toppidrettsutøvere kjenner seg igjen i, sier hockeylegenden.

Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har uttalt at de vil gjennomgå Slovakia-kampen på nytt etter Forsbergs uttalelser, selv om det blir ansett som tvilsomt at saken får videre konsekvenser.

- Med den nye informasjonen vi har fått i løpet av helgen, kommer vi til å utrede saken ytterligere. De neste dagene vil vi gjennomgå kampen på nytt internt, sa generalsekretær Horst Lichtner til Expressen.

Tatt ut av sammenheng
Likevel er det liten tvil i Sverige om at Peter Forsberg skadet svensk hockeys omdømme da han antydet juks, noe flere av de andre spillerne på 2006-landslaget avviste.

- Dette er min personlige mening, og har ingenting med de andre spillerne å gjøre. Hverken treneren, lagkapteinen eller andre ledere og spillere rundt Tre Kronor snakket om å ikke gjøre sitt beste i kampen mot Slovakia, sier Peter Forsberg, som også kritiserer SVT, som skal sende dokumentaren i romjula.

- Det er et klipp som er tatt ut av sammenhengen, sier han i pressemeldingen.