- Peter og Eskil har hatt dårlige erfaringer med det

Derfor valgte Bøkko høydetrening foran Mueller.

VIL OPP I HØYDEN: Høydetrening har vært en suksessoppskrift for mange norske toppidrettsutøvere, og det har fungert godt for øvrige løpere på det norske skøytelandslaget. Håpet nå er at det skal fungere for Håvard og Hege Bøkko også. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL OPP I HØYDEN: Høydetrening har vært en suksessoppskrift for mange norske toppidrettsutøvere, og det har fungert godt for øvrige løpere på det norske skøytelandslaget. Håpet nå er at det skal fungere for Håvard og Hege Bøkko også. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Team CBAs motvilje mot å bruke høydetrening ble til slutt en av hovedårsakene til at Håvard Bøkko og søsteren Hege avsluttet samarbeidet med Peter Mueller og kommer tilbake til landslaget denne sesongen.

- Jeg hadde ikke lyst til å legge opp som skøyteløper uten å ha prøvd høydetrening. Nå skal vi teste de ut i minimum 22 måneder fram mot OL i Sotsji og forhåpentlig lenger enn det også, sa Bøkko da han og lillesøsteren møtte pressen mandag.

Overfor Dagbladet forklarer han hvorfor det ikke var mulig å bli enig med Mueller og sportssjef Eskil Ervik om et liknende opplegg der.

- Peter og Eskil har hatt dårlige erfaringer med det, noe helt annet enn forbundet har. De vil at du skal trene mer skøyterelatert enn det forbundet gjør i den første perioden av høydetreninga, sier Bøkko.

- I de første ukene må du ha roligere økter, og da mener de at du mister en del av sommertreninga på de få ukene du må ta det rolig. Jeg ser den littegrann, men vi må bare prøve å ligge på grensa, så vi kan trene hardt nok den første uka også.

- Hvor avgjørende ble dette?

- Det har vært viktig. Det er som jeg sier, jeg har ikke lyst til å avslutte karrieren uten å ha prøvd høydetrening. Gir det meg samme resultater som det har gitt løperne på landslaget i år, så må det nesten gå fortere på isen, sier Bøkko.

Unnlatelsessynd
Høydetrening har vært en suksessoppskrift for mange andre norske toppidrettsutøvere, og det har fungert godt for øvrige løpere på det norske skøytelandslaget.

Håpet nå er at det skal fungere for Håvard og Hege Bøkko også.

- Hvis vi får det til, er man bedre forberedt på de parametere som er grunnlaget for prestasjonen. Jeg mener helt klart at de har et potensial til å kunne klare det. Du har aldri noen garanti, men de er motivert til å prøve, sier Tore Øvrebø, assisterende toppidrettsjef til NTB.

- Jeg har forstått det slik at Håvard mener at det ville ha vært en unnlatelsessynd ikke å gi høydetrening en sjanse. Hvis det fungerer kan dette bli en del av hans treningssystem i mange år framover. Jeg tror i hvert fall at det virker, sier Øvrebø.

Totalt er det snakk om 60 døgn i høyden. Det blir tre samlinger på tre uker hver, og den første er lagt til Frankrike i slutten av juni.

Ny trener
For Håvard Bøkko er det også andre ting i totalpakken fra skøyteforbundet som gjorde valget om å bryte med Peter Mueller enklere.

Sondre Skarli fra Arendal får et spesielt ansvar for å følge opp vår største skøytestjerne.

- Han kommer til å følge meg opp utenfor samlinger. Øystein Grødum er full av lovord om ham, og han har et veldig potensial. Han har akkurat gitt seg med skøyter selv, og har en god feeling med teknikk og slike ting. Han leverte mange nye talenter fra Arendalsområdet, sier Håvard Bøkko til Dagbladet.