KRITISK: Peter Schmeichel forklarer hva han mener har vært problemet i Manchester United de siste sesongene. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF
KRITISK: Peter Schmeichel forklarer hva han mener har vært problemet i Manchester United de siste sesongene. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFFVis mer

Manchester Uniteds fall

Peter Schmeichel reagerer på kantinekultur: Derfor gikk det galt i Manchester United

En manager som satt seg selv foran klubben og en kantinekultur som ødela klubbens verdier, er to av aspektene som Peter Schmeichel mener har ødelagt for Manchester United.

(Dagbladet): Etter det overlegne seriegullet med elleve poengs margin ned til byrival Manchester City i 2012/13, abdiserte Sir Alex Ferguson som manager i den seiersvante engelske storklubben.

Tiden i etterkant har vært en foreløpig endeløs rekke av uår. Verken David Moyes eller Louis van Gaal klarte å fylle halvparten av skoene til Ferguson. José Mourinho har fortsatt ikke gitt opp.

Rekka 7-4-5-6 er uansett Manchester Uniteds sluttplasseringer i Premier League de siste fire sesongene - noe som er langt under pari for en klubb som har sett på 2. plass i serien som et stort nederlag.

- Da jeg var i Manchester United, var 2. plass katastrofe. Nå håper vi å klare 4.-plassen. Det gjør vondt å se på. Det er ikke sånn det skal være i Manchester United, sa Ole Gunnar Solskjær nylig i et intervju med Dagbladet.

Nå får han støtte av sin tidligere danske lagkamerat, keeperlegenden Peter Schmeichel. I et intervju med Ekstra Bladet peker den tidligere Manchester United-sisteskansen på hva han mener har gått galt i årene etter Ferguson.

Kritisk til kantinekulturen

Schmeichel gir blant annet Louis van Gaal mye av skylden for suksessen og verdiene som er forsvunnet.

DOKUMENTAR: Det er 30 år siden Sir Alex Ferguson tok over Manchester United og revolusjonerte klubben. FourFourTwo har snakket med de som jobbet ham for å finne de ukjente historiene om legenden. Video: FourFourTwo Vis mer

- Jeg kjente jo Van Gaal og visste at han ikke passet inn i Manchester United. I hans verden er Van Gaal større enn alt annet, men sånn fungerer det ikke i Manchester United. Ferguson så aldri noen gang på seg selv som større enn klubben. Aldri, hevder keeperlegenden.

54-åringen mener kantinekulturen som den nederlandske manageren innførte, illustrerer problemet i storklubben.

- Van Gaal ville ikke at det skulle være noen andre i kantina når førstelaget var der, men sånn fungerer det ikke i klubben. I Manchester United er ikke spillerne noe høyere rangert enn Cath, som sitter i sekretariatet. Det er en enhet, det er klubben, det er sjelen, det er tradisjonene, det er historien, og alt det glemte man, mener Schmeichel.

- Ferguson var derimot fremragende til det. Han satt og spiste frokost med banemannskapet, snakket med alle og spøkte med dem. Han kjente deres familier og sørget for at hele klubben var en enhet. Men alt dette forsvant under Van Gaal.

Unggutter og ustabilitet

Schmeichel beskriver sesongene under Van Gaar som år med mye ustabilitet og manglende lederskap. Han mener José Mourinho tok over en klubb uten sjel.

Like nådeløs er imidlertid ikke Solskjær i omtalen av nederlenderen.

- Van Gaal skal i hvert ha for at han har gitt mange unggutter sjansen. Det er en viktig del av klubbens DNA å satse på egne unggutter, sa Manchester United-legenden nylig til Dagbladet.

Ferguson var kjent for å lage gull av gråstein og geniale spillerkjøp, deriblant nevnte Solskjær fra Molde og Schmeichel fra Brøndby. Prinsippene og verdiene som gjorde Manchester United unike, har imidlertid blitt utvasket i årene etter skottens abdisering.

Gradvis har klubben bare brukt mer og mer penger - samtidig som resultatene har blitt svakere. Mourinho ga imidlertid Manchester United noe å glede seg over forrige sesong, med triumfene i Europa League, Ligacupen og FA Community Shield.

Med Romelu Lukaku, Nemanja Matic og Victor Lindelöf - altså forsterkninger i hele sentrallinja - håper Manchester United i år endelig å kjempe om seriegullet igjen, for første gang etter at Ferguson ga seg på topp. I serieåpningen søndag venter West Ham på Old Trafford.