- Petter blir livsfarlig

Gunde Svan nekter å krige mer med Norhug.

GUNDE SKUFFER PETTER: Petter Northug har et sterkt ønske om at den norsk-svenske krigføringen holdes varm, men Gunde Svan har ingen intensjoner om å innfri Mosvik-ekspressens ønske.   
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
GUNDE SKUFFER PETTER: Petter Northug har et sterkt ønske om at den norsk-svenske krigføringen holdes varm, men Gunde Svan har ingen intensjoner om å innfri Mosvik-ekspressens ønske. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): G for gretne, gamle Gunde.

Det var tittelen på saken da Dagbladet oppsummerte OL i Vancouver fra A til Å, mesterskapet der Gunde Svan lå i konstant ordkrig med den norske langrennskongen.

Uttalelser som «han ville leke litt med rottene sine», «jeg håper han tabber seg ut igjen» og «nordmenn skammer seg over Petter» ble slått stort opp her hjemme. Mens Petter selv svarte på sedvanlig vis:

- Jeg driter i Gunde Svan.

- Jeg har ikke så mye tid
Foran årets sesong har Petter Northug etterlyst enda mer verbal krigføring mellom Norge og Sverige. Men Gunde Svan har ingen intensjoner om å bidra denne gang.

- Han får gjøre akkurat som han vil, men det får han ta seg av selv, sier Svan til Dagbladet.

- Dere kranglet mye forrige vinter?

- Det er vel morsomt for dere å få noe å skrive om. Jeg har ikke så mye tid til å gå rundt og kommentere ting hele tida. Vil Petter ha mer må han ordne det på egenhånd.

- Så du har ikke noe imot at Petter fortsatt er kaxig?

- Han gjør som han vil, det bestemmer han selv, sier Gunde.

Northug selv sa følgende til NTB tidligere denne måneden:

VISTE MUSKLER på BEITOSTØLEN: Men det var bare utenfor sporet, for i løypa endte Northug tre og et halvt minutt bak Legkov.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VISTE MUSKLER på BEITOSTØLEN: Men det var bare utenfor sporet, for i løypa endte Northug tre og et halvt minutt bak Legkov. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg ønsker sterkt at den svensk-norske duellen er der. Den krigen er viktig for min motivasjon. Jeg trener på det og er forberedt på det.

Tror Hellner er blitt bedre
Forrige sesong handlet veldig mye om Petter Northug og Marcus Hellner i internasjonal langrenn. Duellen pågikk gjennom hele vinteren, og begge tok to gull hver i OL, der det også ble drama da Hellner brakk staven til Northug en kilometer før mål på duathlon.

I dagens papirutgave av Dagbladet sier svenskenes landslagssjef Joakim Abrahamsson at Hellner er blitt enda mer stabil og bedre teknisk.

Gunde Svan tror mye kommer til å handle om Hellner og Northug denne sesongen også.

- Marcus har holdt seg frisk og trent godt, samtidig som han har med seg selvtilliten fra sist vinter. Jeg tror han tar enda et steg framover. Han er ung, og kommer til å fortsette utviklingen.

- Petter blir livsfarlig
Det er han overbevist om at Northug også gjør. Nordmannens sesongåpning på Beitostølen sist helg, der han havnet tre og halvt minutt bak russeren Alexander Legkov, trekker han bare på skuldrene av.

- Han viste bare at han er et menneske, han også. I tillegg hadde han vel noe rusk i kroppen. Petter har en helt annen kapasitet når han er 100 prosent frisk. Jeg tror ikke akkurat dere trenger å være urolige, ler Svan.

- Hvem tror du blir sterkest av Northug og Hellner i vinter?

- Som svensk håper jeg jo at Hellner skal være det, men jeg vet jo at Petter har hatt en fantastisk utvikling. Og det ville vært merkelig om han skulle stå på stedet hvil. Bare han kommer seg på beina blir han livsfarlig, det har han vist flere ganger. Så det blir bare ønsketenking for en svenske å tro at han er svakere denne sesongen.

Tror Petter får spurtbank
Northug kommer trolig til å stå over verdenscupåpningen i Gällivare til helga, der gutta skal gå 15 kilometer fristil og stafett. Han ble uvel på Beitostølen sist, og har ikke reist sammen med landslaget til Sverige.

Men ingen klager om Northug gjør seg ferdig med sykdom nå så lenge han er frisk til sesongens store mål - VM i Oslo i februar.

I Vancouver endte både han og Hellner med to gull hver. Hvem tar flest i Holmenkollen?

ENDA STERKERE I VINTER: Både Gunde Svan og landslagssjef Joakim Abrahamsson sier Hellner har tatt nye steg i høst. 
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
ENDA STERKERE I VINTER: Både Gunde Svan og landslagssjef Joakim Abrahamsson sier Hellner har tatt nye steg i høst. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer

- Jeg er redd Petter vil prestere veldig godt på hjemmebane, men håper Hellner kan stikke kjepper i hjula, sier Gunde Svan.

- Tror du dette blir vinteren hvor Northug omsider taper en spurt?

- Ja.

- Fordi?

- Nei, det får holde, sier Svan og flirer.

For nå har han tilsynelatende lært.

TO GULL I OL: Overgår Petter medaljefangsten fra Vancouver i VM på hjemmebane? Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
TO GULL I OL: Overgår Petter medaljefangsten fra Vancouver i VM på hjemmebane? Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer