MEDIEFOKUS: Petter Northug er løperen som oftest blir ønsket når sponsorene vil ha landslagsløperne på oppdrag, og det vil få betydning for inntektsgrunnlaget neste sesong. Marit Bjørgen kan trolig regne med halvparten av det Northug vil få av Skiforbundet. Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MEDIEFOKUS: Petter Northug er løperen som oftest blir ønsket når sponsorene vil ha landslagsløperne på oppdrag, og det vil få betydning for inntektsgrunnlaget neste sesong. Marit Bjørgen kan trolig regne med halvparten av det Northug vil få av Skiforbundet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Petter er den som drar inn penga

Derfor kan Northug tjene dobbelt så mye som Bjørgen neste sesong.

||| (Dagbladet): Tidligere denne uka varslet sportssjef Åge Skinstad lønnshopp for toppløperne Petter Northug og Marit Bjørgen på det norske langrennslandslaget.

Northug kan få utbetalt rundt én million kroner fra Norges Skiforbund den kommende sesongen dersom resultatene og sponsorinteressen fortsetter i samme spor, mens Bjørgen vil kunne regne med rundt 500 000 kroner.

I går oppsto det imidlertid en ordveksling om inntektsulikhetene mellom de to løperne.

Kristin Størmer Steira reagerte overfor NRK på det hun mente var forskjellsbehandling, det samme gjorde idrettsosiolog Gerd von der Lippe.

- Dette er helt feil. For det første har Marit stilt opp for sponsorer og skiforbundet i tykt og tynt gjennom mange år. Og i tillegg mener jeg Marit alt i alt har bedre resultater enn Petter, sa Steira til NRK, og pekte blant annet på Bjørgens fire OL-gull.

- Skiforbundet svikter stort i denne saken. Dette er en grov diskriminering av Bjørgen, og ikke minst en like grov diskriminering av betydningen av et OL-gull, sa von der Lippe.

Lønna er lik
Men Åge Skinstad avviser kritikken fullstending.

Han peker på at grunnlønna til Northug og Bjørgen er den samme, mens det er sponsoretterspørselen som vil avgjøre resten.

- Det blir helt feil å dra inn likestillingsproblematikk i dette. Her tjener alle det samme i grunnlønn (195 000 kr, journ.anm), og prestasjonsbonusene er også helt like. Det som skiller er at sponsorene ønsker å bruke Petter Northug oftere, og da følger det større utbetalinger av det, sier Skinstad til Dagbladet.

- Det sier seg selv at dersom Petter stiller opp så mye som sponsorene ønsker, så skal han ha betalt for det. Det er vel ingen andre som ønsker å jobbe overtid uten å få betalt heller, sier sportssjefen.

Skinstad sier også at dersom Marit Bjørgen var den som ble etterspurt mest, ville hun også ha tjent mest.

Petter fortjener mer
Petter Northugs lagkamerat på landslaget Odd-Bjørn Hjelmeset mener det er helt riktig at Petter Northug tjener mest på landslaget.

- Det er ingen som er i nærheten av å ha det trøkket som Petter har, det er helt enormt. Grunnlønna til Marit er dønn lik Petters, selv om den egentlig ikke er høyere enn det en tredjedivisjonsspiller i fotball får. Så tar Petter sine valg når det gjelder hva han vil stille opp på, og den inntekten han eventuelt får utover det Bjørgen får, er jo i form av bonus for sponsoroppdrag. Og er det noen som skal ha bonus, så er det Petter, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Marit er helt fantastisk, hun har hatt en utrolig sesong, og legger ned ekstremt mye arbeid hun også. At Petter er den som drar inn penga for skiforbundet er bare sånn det er, og det er det naturlig at han belønnes for, sier Hjelmeset.

Marit Bjørgen sier selv til NRK at hun er glad for de pengene hun får.