Petter er ingen lagervare

Når Coop-ledelsen er i ferd med å ødelegge for Petter Northugs VM-sjanser, er det på tide at de tenker butikk.

 VM-FORM I FARE:  Petter Northug har trent bedre enn på lenge, men kan få VM-formen ødelagt om ikke Coop tar mer sportslige enn kommersielle hensyn til vinteren. FOTO: Ole Morten Melgård/Dagbladet.
VM-FORM I FARE: Petter Northug har trent bedre enn på lenge, men kan få VM-formen ødelagt om ikke Coop tar mer sportslige enn kommersielle hensyn til vinteren. FOTO: Ole Morten Melgård/Dagbladet.Vis mer


DET
er dristig å belære ett av Norges største matkonsern om det å drive butikk, men på en annen side tar Coop-ledelsen selv en drøy sjanse ved å leke langrennsjefer. Derfor er det på tide å si ifra:

•• Nå risikerer Petter Northug å bli vinterens mest verdifulle lagervare.

Hvis ikke de pengesterke butikksjefene lemper på bruksretten over Petter, synker sjansene for suksess i ski-VM i Falun. I verste fall får Northug bare gå den individuelle 15-kilometeren der han har friplass i egenskap av tittelforsvarer.

Det er misbruk av alle de millionene som Coop betaler for å kontrollere skikarrieren til Norges mest omtalte langrennsløper.

SIST UKE trakk rutinerte Morten Aa Djupvik seg som privattrener for Petter Northug. For oss som håper på suksess for Petter i Falun, var det et særdeles dårlig varsel. I tillegg til å være faglig flink, er den tidligere landslagstreneren så sosialt smart og omgjengelig at han bedre enn de fleste kunne ha snekret til samarbeidet mellom Coop, Northug og landslaget.

- Jeg følte ikke at partene var enige nok om prioriteringer og veivalg, sa Djupvik til Dagbladet om den avgjørelsen.

Han hadde ikke engang rukket å få det formelle i orden med Northug og Coop, før han innså at Samvirkelaget manglet kompetanse til å styre en så viktig utøver i  norsk toppidrett.

Problemet er at Samvirkelaget tilsynelatende ikke innser det selv.

IGJEN er striden knyttet til disponeringen av Petter gjennom selve langrennsesongen. Det gjelder både tid og reklamerettigheter i løpet av vinteren, men først og fremst forståelsen av hva som skal til for at Northug på nytt kan bli verdens beste langrennsløper.

Der den faglige ekspertisen ser at Petter trenger stabilitet i støtteapparatet pluss et trenings -og konkurranseprogram sammen med resten av eliteløperne, vil Coop beholde mest mulig bruksrett også når privatløperen deres er med på landslaget. For dem kan han like gjerne gå langløp som verdenscup, uten at de tilsynelatende skjønner at en slikt opplegg kan ende med at Petter ikke kvalifiserer seg til flere renn i VM eller at han kommer til Falun uten optimale forberedelser.

Det er det samme som å ødelegge for ett av Norges største gullhåp, samt Petters egen naturlige ambisjon om å revansjere den skuffende OL-sesongen.

FØR vårens famøse fyllekjøring fikk Coop forelagt en regulær utøveravtale fra Skiforbundet som fastslår at løperne ikke kan brukes til private reklameopplegg så lenge de er på landslaget. Det er den som nå må underskrives om Petter Northug i det hele tatt skal få representere Norge. Der er det ikke så mye å forhandle om. Det skyldes selvsagt forholdet til landslagets egne sponsorer, men like mye hensynet til Petters sportslige muligheter nettopp i Falun februar neste år:

•• Skal Northug hente inn forspranget til de gamle lagkameratene og de utenlandske konkurrentene, bør han i utgangspunktet kunne velge de verdenscup-rennene han ønsker uten å måtte ta kortsiktige kommersielle hensyn.

Da nytter det ikke å bruke tida inn mot verdensmesterskapet til langløp og nasjonale konkurranser slik at Coop samtidig får disponere reklamerettighetene. Det er et opplegg som bare vil ramme medaljesjansene.

Og de kan bli store.

FOR den gode sommernyheten idet Petter tar fatt på dagens røffe rulleski-test opp fra Lysebotn under Blink-festivalen på Sandnes, er at han virkelig har tatt tak i sitt eget treningsarbeid.

Etter suksessen i ski-VM 2011 la Petter Northug om sommerttreningen for å få mer hvile og overskudd inn mot en hard treningshøst. Det fungerte et par sesonger, men ble ødeleggende i fjor da han ble syk rett etter at denne hardtreningen hadde startet. Da ble rett og slett det fysiske grunnlaget for svakt.

I sommer har opplegget vært annerledes. Dosene er økt kontrollert, og gjort at Petter de siste ukene har imponert langrennsmiljøet på treningssamlinger i italienske Seiser Alm og Livigno. Han har fulgt det opplegget som han og Morten Aa Djupvik allerede var blitt enige om. Nå er det kompisen Stig Rune Kveen som følger opp den daglige treningen, og han har kompetanse til å gjøre det på en fin måte.

SLIK ER det hverken Petters motivasjon, trenerhjelp eller opplegg framover som setter VM-innsatsen i fare. Det gjør bare Coop sin egen kommersielle planer om reklamebruken av Northug til vinteren.

Da er han kjøpt og betalt, men de millionene blir til liten hjelp om dette nye samarbeidet ender uten VM-suksess.

Petter Northug som vinterens lagervare mens de andre norske løperne har det moro i Falun-VM, høres ut som dårlig butikk for Samvirkelaget.