TRE GANGER VINNER: Petter Northug har aldri klart å tukte Dario Cologna (t.h) i Tour de Ski. Sveitseren har vunnet tre ganger. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
TRE GANGER VINNER: Petter Northug har aldri klart å tukte Dario Cologna (t.h) i Tour de Ski. Sveitseren har vunnet tre ganger. Foto: Thomas Rasmus SKaug / DagbladetVis mer

- Petter er sterk i hodet, men ikke sterk nok i beina

Dario Colognas norske trener tror mer på Therese Johaug.

OBERHOF (Dagbladet): Fredrik Aukland tror Petter Northug får bank av Dario Cologna også denne gangen, men gir Therese Johaug en sjanse mot Justyna Kowalczyk.

Seks ganger er Tour de Ski arrangert. Tolv vinnere er kåret. Men til tross for stor norsk dominans i internasjonale mesterskap, har ingen norsk løper klart å gå helt til topps i verdens tøffeste langrennskonkurranse.

Denne gangen så det veldig lyst ut - helt til Marit Bjørgen fikk hjerterytmeforstyrrelser på trening rett før jul, og dermed startnekt av medisinske årsaker.

Likevel er det muligheter. Og Fredrik Aukland, som er trener for den sveitsiske Tour de Ski-spesialisten Dario Cologna, peker på Therese Johaug som den heteste norske vinnerkandidaten.

Færre etapper - Jeg tror faktisk Therese har en større sjanse enn Petter Northug, sier Aukland til Dagbladet.

- Hvorfor?

- Fordi det er færre etapper enn tidligere, og bare én sprint. Det gjør at det kommer til å være jevnere før den avsluttende klatreetappen. Det er en fordel for Therese og en tilsvarende ulempe for Petter. Petter er sterk i hodet, men ikke sterk nok i beina til å være blant de aller raskeste i bakken.

SUKSESSTRENER: Fredrik Aukland spår en jevnere Tour de Ski før avslutningen i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD / DAGBLADET
SUKSESSTRENER: Fredrik Aukland spår en jevnere Tour de Ski før avslutningen i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD / DAGBLADET Vis mer

Det betyr at Aukland også denne gangen tror mest på sin egen elev, Dario Cologna, som har vunnet touren tre ganger. Cologna har VM som vinterens store mål, men likevel forventer treneren mye i Tour de Ski.

Maks et minutt - Dario har trent spesifikt på touren i mange år, og det handler om tre ting. Å være i god form gjennom hele vinteren, å ha høy utholdenhetskapasitet og ikke minst å være god til å padle i bratte motbakker, poengterer Aukland.

- Hvor mye kan Johaug hente på Kowalczyk på den siste etappen?

- Det er vanskelig å si, men hun bør ikke være mer enn et minutt bak, sier Aukland, som også gir ungjenta Heidi Weng en mulighe til å tukte Kowalczyk.

I fjor var Johaug 51 sekunder raskere enn den polske tourdronninga opp monsterbakken i Cavalese.

- Veldig jevnt NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror både Johaug og Northug har muligheter til å vinne. Men han ser ikke på dem som favoritter.

- Cologna og Kowalczyk er favorittene. De har vunnet Tour de Ski tre ganger hver og bevist at de behersker dette konseptet bedre enn alle andre, poengterer Bjørn.

Han tror riktig nok Marit Bjørgen ville hatt en meget god mulighet hvis hun hadde stilt til start. I Bjørgens fravær peker han på Northug som det sterkeste norske kortet.

BARE EN SPRINT: Therese Johaug  har økte sjanser i årets tour fordi det er færre etapper og bare en sprint, mener Aukland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BARE EN SPRINT: Therese Johaug har økte sjanser i årets tour fordi det er færre etapper og bare en sprint, mener Aukland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg tror det kommer til å bli veldig jevnt mellom Petter og Dario i år. Petter har en bedre mulighet enn noen gang før. Spørsmålet er rett og slett om han er sterk nok i den siste bakken, poengterer Bjørn.

Tour de Ski innledes altså med prolog i Oberhof i morgen. Årets utgave består av ni etapper og avgjøres i Cavalese søndag 6. januar.