YDMYK VINNER:  VM i Falun viste en annen Petter Northug. Det forandret også konflikten mellom ham og Skiforbundet. FOTO:  Hans Arne Vedlog.
YDMYK VINNER: VM i Falun viste en annen Petter Northug. Det forandret også konflikten mellom ham og Skiforbundet. FOTO: Hans Arne Vedlog.Vis mer

Petter får det som han vil

Gullene og tårene i Falun forandret alt i forhandlingene. Nå bør det være greit nok også for Skiforbundet.

NÅR herrelaget i langrenn er klart uten at Skiforbundet har løst sin uenighet med Petter Northug, virker ikke opplegget for neste vinter så klart likevel. Men akkurat det kan du se bort fra etter at Petter gråt av glede og lettelse over fire VM-gull i Falun:

•• Nå får han det omtrent som han vil ved forhandlingsbordet.

Og denne gangen er det greit nok for alle parter.

DA styret i Skiforbundet for ett år siden gjorde det umulig å få gå verdenscup og mesterskap etter å ha sagt nei til plass på landslaget, var meningen å bli ferdig med den trøttende kjeklingen med alle som ville bestemme i Northug-leiren. Diskusjonen om overgangsordningen fra det private COOP-teamet til landslaget hadde pågått nesten sammenhengende i et helt år, og skilederne var grundig lei av et privat opplegg de oppfattet både som masete og truende.

Tidspunktet for et slikt oppgjør var tilsynelatende perfekt. Etter fiaskoen i Sotsji-OL virket Petter svekket både i og utenfor sporet. Dette var anledningen til å sette en tydelig grense mot de privatlagene som ikke ville samarbeide med forbundet; altså en sjanse til å løse en prinsipiell sak på en høyst personlig måte.

Først i dag er det lett å se at strategien ble helt feil.

FOR Northugs VM-suksess forandret mer enn noen kunne forutse. Det skyldtes ikke bare alle gullmedaljene, selv om de i seg selv ble kjempet inn på forbløffende vis.

Det avgjørende var kanskje den fine måten Petter taklet disse triumfene på. Hvordan han viste følelser og svakhet, og konsekvent lot være å hovere over å stå igjen som den store seierherren. Da tårene kom på seierspallen, ble den før så splittende Petter Northug for første gang en samlende langrennskonge for den frelste skinasjonen Norge.

Etterpå har det blitt mer enn vrient å nekte ham å gå i landslagsdrakt.

SLIK sitter Skiforbundet fast i et vedtak de plutselig ikke skulle ha gjort. Den skvisen setter premissene for forhandlingene som følger med Northug-teamet, og kommer til å gi Petter muligheten til å få den sportslige sesongen han vil.

Samtidig er det jo nettopp det skilederne også ønsker:

•• I denne konflikten vil alle egentlig gi Petter Northug maksimale rammer for å prestere i sporet.

Utfordringen har vært å kombinere dette målet med å ta vare på den landslagsmodellen som har gjort Norge til verdens desidert beste langrennsnasjon.

DET siste hensynet er uansett det viktigste. I all idrett er det avgjørende at fellesskapet kontrollerer de ulike landslagene. Private lag og avtaler skal hjelpe det langsiktige arbeidet; ikke rive ned for en mer eller mindre kortvarig egen fortjeneste.

Det var grunnen til at skistyret for ett år siden tettet til det siste smutthullet for privatløpere som ville ha både i COOP-pose og sekk. Nå går det ironisk nok an å gi Petter akkurat det uten å risikere noe annet enn å innrømme at dette vedtaket ikke fungerte så smart likevel.

For to år etter at Petter brøt med landslaget, er det lett å se at nettopp skifellesskapet er sterkere enn noen gang. Resultatene er glimrende, økonomien solid selv uten Northug i stallen og alle de andre aktuelle løpere har takket ja til å være med videre:

•• Slik har skistyret og Norges Skiforbund allerede oppnådd det som var meningen

Det som vi klistret opp som en mulig krise for Ski-Norge da Petter Northug valgte Coop i stedet for landslaget, ble egentlig vendt til noe ganske annet.  Norsk langrenn har aldri vært mer populært, og en nesten helt samlet sport er rustet til å holde den posisjonen i år framover.

Da bør det være mulig å la Petter Northug få være akkurat så spesiell som han er, glemme et vedtak som ble helt feil og løse det praktiske slik at de beste herreløperne konkurrerer sammen for Norge også neste vinter.