SITATMASKINEN: Når Petter Northug er i det rette humøret sitter slengbemerkningene løst. Noe de så definitivt gjorde på gårsdagens pressetreff for stafettlaget. Her etter seieren på lagsprinten. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SITATMASKINEN: Når Petter Northug er i det rette humøret sitter slengbemerkningene løst. Noe de så definitivt gjorde på gårsdagens pressetreff for stafettlaget. Her etter seieren på lagsprinten. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Petter grubler på hva han skal si for å virke mer breial

Men rivalene har skyhøy respekt for Northug, tror Sundby.

|||• Direkte 20.15: Følg herrestafetten i OL-studio

WHISTLER (Dagbladet): - Æ e nødt til å vær litt ydmyk på svensk TV, gliste Petter Northug da svenske Expressen fisket etter «kaxiga» sitater i et videointervju etter medaljeseremonien på Medal Plaza mandag.

Det er imidlertid ikke ydmykheten som har gjort ham til en av nasjonenens største idrettsprofiler.

Så het er Northug om dagen at svenske aviser merket nyhetssakene sine med «EXTRA» da 24-åringen endelig åpnet munnen etter en selvpålagt munnkurv etter 30-kilometeren.

Men etter revansjen på lagsprinten har han snakket mye igjen, og i store ord.

- Haha, er han der?På gårsdagens pressetreff for stafettlaget var det bare å spenne sikkerhetsbeltet. For der Kristin Størmer Steira snakket om at Norge kunne ta medalje dersom alle presterte opp mot sitt beste, snakket Petter om at bare kameraet som går på sida av oppløpet er i stand til å holde følge med ham.

For ikke å snakke om stikket mot Sverige, som han mener ikke henger med i mesterskap, eller da han sa at sisteetappen på det norske stafettlaget egentlig har vært klar siden Torino-OL i 2006.

TROR DE ANDRE ER REDDE PETTER: Martin Johnsrud Sundby. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TROR DE ANDRE ER REDDE PETTER: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Lagkompisene trekker bare på smilebåndet av Mosvik-ekspressen.

- Haha, han er der, ja? Petter sto opp for omtrent tre minutter siden. Vi så på lagsprinten at Petter er Petter, men på stafetten skal han gå 10 kilometer. Det kan skje mye der, sier «reservepappa» Odd-Bjørn Hjelmeset til Dagbladet.

- Lager seg noen stroferNorthug er kjent for sine spontane utbrudd etter å ha krysset målstreken først, men Martin Johnsrud Sundby har en mistanke om at Petter av og til klekker ut noen friske meldinger allerede før han møter pressen.

- Nå har han grublet fælt på hva han skal si for å virke enda mer cocky. Han pleier å lage seg noen strofer som han veit slår an litt, da vet du, gliser Sundby.

Han tror konkurrentene er engstelige bare av tanken på å skulle møte Northug i en spurt i dag.

- Petter var helt rå på lagsprinten, og han fikk et psykisk overtak på alle dem som så det han gjorde der. Ingen har tro på at de slår ham på oppløpet. Hvis vi kommer så langt at det blir scenariet, har vi en kjempefordel, sier han.

Men det er langt fra gitt at Northugs lagkompiser greier å gi ham det utgangspunktet han trenger.

Har jobbet på sprengMed unntak av Northug har de norske distanseløperne levert langt under pari i OL, og Lars Berger og Odd-Bjørn Hjelmeset går begge sine første langrennsløp i mesterskapet.

Paradoksalt nok føler Johnsrud Sundby at formen er slik den skal være.

Men etter 18. plassen på 30-kilometeren - der han gikk helt i kjelleren - var han klar på at det var umulig å hevde seg på så dårlige ski.

NORTHUGS RESERVEPAPPA: Odd-Bjørn Hjelmeset har nærmest fungert som servicemann for Petter Northug så langt i OL. I dag må han vise at han er en god skiløper også. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
NORTHUGS RESERVEPAPPA: Odd-Bjørn Hjelmeset har nærmest fungert som servicemann for Petter Northug så langt i OL. I dag må han vise at han er en god skiløper også. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

I kveld regner han med at han ikke får noe å klage på.

- Vi har jobbet på spreng de siste dagene for å optimalisere skia. Jeg regner med vi treffer, sier han.

Motivasjonen er det i hvert fall ingen ting galt med:

- Jeg er kjempeskuffet over det som har skjedd til nå. Det bor veldig mye revansjelyst i både meg og resten av laget. Jeg gleder meg faktisk veldig til stafetten.

- Det er utrolig viktig for oss å vise at vi også kan, men mest for oss selv. Vi føler at vi sitter inne med ting vi ikke har fått ut. Hva folk sier og hva som står i avisene driter vi litt i, for å være ærlig. For min egen del er det utrolig viktig å få ut det vi kan nå, sier han.