- Petter har aldri vært det store forbildet

Even Northug (17) ser opp til Alsgaard og Dæhlie.

FORTSATT FORSKJELL: Kjøretøyet avslører at det fortsatt er en viss statusforskjell på Northug-brødrene. Mens storebror Petter kjører en feit Audi (bak), tar lillebror Even seg fram på scooter. Foto: Anders Skjerdingstad
FORTSATT FORSKJELL: Kjøretøyet avslører at det fortsatt er en viss statusforskjell på Northug-brødrene. Mens storebror Petter kjører en feit Audi (bak), tar lillebror Even seg fram på scooter. Foto: Anders SkjerdingstadVis mer

MERÅKER (Dagbladet): Eldstemann Petter (26) er verdens beste skiløper og Norges største kjendis. Mellomstemann Tomas har allerede tatt sitt første NM-gull på seniornivå.

Nå har også yngstemann i søskenflokken Northug fra Framverran i Mosvik — Even, som fylte 17 år denne uka — bestemt seg for å bli skiløper. Nylig signerte han sin første store sponsoravtale med ICA.

- Det er nok ingen 17-åringer som har en større avtale enn dette, så det er en veldig god avtale. Petter hadde ikke en så stor avtale da han var 17, sier Lars Gilleberg — som er manager for Petter og allerede en viktig støttespiller for Even.

VM på gårdsplassen ICAs krav er at Even satser hundre prosent og gir talentet sitt en sjanse. Det har han ingen problemer med å leve opp til.

- Skal jeg satse, så er det hundre prosent, fastslår han.

Mens pappa John i flere år har prøvd å skjerme Even fra press og forventninger fra omgivelsene, er det lenge siden gutten selv bestemte seg for å bli skiløper.

- Siden jeg var 12-13 år har drømmen vært å gå verdenscup og store mesterskap. Og det har jeg allerede gjort mange ganger, ute på gårdsplassen, smiler han.

Alsgaard forbilde Da Even var 12, hadde Petter allerede avgjort en VM-stafett for Norge i Sapporo. Storebror har da også vært en inspirasjon.

- Men som skiløper har Petter aldri vært det store forbildet. Det er Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie, forteller Even, til tross for at han bare var to år da Dæhlie vant sine siste OL-gull i 1998.

- Ser du for deg å ha en større medaljesamling enn Petter når du legger opp?

- Ja, så klart. Hvis man begynner å etablere seg på VM-medaljenivå, må man prøve å hanke med seg flere medaljer enn han. Men det er jo noe som er i det fjerne, understreker han.

Går egne veier Even Northug kan nemlig kunsten å skynde seg langsomt. Han har aldri vært en barnestjerne, og hadde en 150.-plass i hovedlandsrennet. Men de to siste sesongene har han hatt jevn framgang, og sist vinter ble han nummer 17 og 19 i sitt første junior-NM.

- Målet denne sesongen er topp fem i junior-NM, kanskje en medalje på sprinten i fristil, forteller Even, som er elev ved skilinja i Meråker.

- Føler du at du har høye forventninger å leve opp til på grunn av Petter?

RASKE MENN: Petter Northug er kjent for sin hurtighet. Lillebror Even har allerede begynt å yppe seg. Foto: Tormod Brenna
RASKE MENN: Petter Northug er kjent for sin hurtighet. Lillebror Even har allerede begynt å yppe seg. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Det er ikke noe jeg tenker på, jeg tror folk tror at det er et hardere press enn det egentlig er. Petter har gjort det han har gjort. Jeg skal gjøre mine ting for å bli god. Jeg går mine egne veier, fastslår Even Northug.

- Treigere og treigere Men at brødrene veier skal krysses, er noe de selvfølgelig håper på. Og Even kan fort bli ankermann den dagen Northug-brødrene går på samme lag i en NM-stafett.

- Jeg har spurtet mot Petter noen ganger, og jeg synes jeg begynner å nærme meg. Så kanskje jeg tar ham i spurt om et par år, sier yngstemann i søskenflokken.

Petter Northug har lenge snakket om å gå NM-stafett med brødrene Tomas og Even. Nå satser alle for fullt, og går for Strindheim IL.

- Når får vi se dere i NM-stafetten, Even?

- Det må bli når jeg er god nok for førstelaget til Strindheim. Og det må Petter og Tomas også være. Klubben tar ut de beste. De vil ha gull, og vi må jo gå for seier hvis vi skal stille.

- Rekker du å bli god nok før Petter legger opp?

- Hvis ikke må Petter klare å trene seg opp til å gå en etappe etter at han har lagt opp. Vi får se om det skjer, men det kan vel hende det blir en dag, sier Even Northug.

GÅR EGNE VEIER: Even Northug vil bli verdens beste skiløper, men føler ikke noe press fordi storebror Petter allerede er det. Foto: Anders Skjerdingstad
GÅR EGNE VEIER: Even Northug vil bli verdens beste skiløper, men føler ikke noe press fordi storebror Petter allerede er det. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer