Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Petter har ikke utviklet seg etter at han gikk ut av landslaget

Landslagsgutta om Coop-krangelen.

VIL HA MED NORTHUG: Didrik Tønseth håper Petter Northug går verdenscup for Norge denne vinteren. Her feirer duoen stafettgullet under VM i Falun med Niklas Dyrhaug og Anders Gløersen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
VIL HA MED NORTHUG: Didrik Tønseth håper Petter Northug går verdenscup for Norge denne vinteren. Her feirer duoen stafettgullet under VM i Falun med Niklas Dyrhaug og Anders Gløersen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens konflikten mellom Petter Northug (29) og Norges Skiforbund pågår for fullt, følger de norske landslagsstjernene spent med.

Dagbladet har vært i kontakt med Martin Johnsrud Sundby (30), Niklas Dyrhaug (28), Sjur Røthe (27), Didrik Tønseth (24) og Pål Golberg (25) om situasjonen. Sistnevnte forteller at de norske langrennsessene prater mye om saken.

- Ja, det er klart at det blir diskusjon om det. Det er litt forskjellige meninger, men stort sett tror jeg vi er enige om at vi er et lag og at ingen er større enn laget. Jeg syns det er synd at det har blitt som dette, men jeg støtter den filosofien Skiforbundet har, opplyser Golberg overfor Dagbladet.

Støtter forbundet Golberg beskriver landslagsgutta som en godt sammensveiset gjeng, hvor samholdet er sterkt. På spørsmål om han synes Northug setter seg selv over laget med å kreve en avtale lik den han fikk da han gikk ut av landslaget i 2013, velger han ordene sine med omhu.

- Det skal jeg være forsiktig med å si. For Petter handlet det enten om å gi seg som skiløper eller finne seg noe nytt da han først gikk ut. På en måte skjønner jeg det, men det må gå an å gjøre det under andre former. Nå har han fått et tilsvarende tilbud som i fjor og sånn det virker for meg fikk han da styre hverdagen i veldig stor grad selv. Det er synd at han ikke ønsker å gå videre med det, sier Golberg.

25-åringen syns samtidig ikke at Northug har hatt et spesielt stort sportslig utbytte av samarbeidet med Coop. Selv om den norske skikongen tok fire gull under VM i Falun, mener Golberg at han ikke har utviklet seg de to siste årene.

- Petter har vel ikke blitt en bedre skiløper. Han er fremdeles verdens beste når det kommer til mesterskap, men han har ikke utviklet seg noe videre etter at han gikk ut av landslaget.

Dyrhaug forstår Northug Mens Golberg støtter forbundet ønsker ikke Northug-kompis Didrik Tønseth å ta et standpunkt i saken. Sammen med Niklas Dyrhaug blir han og Northug gjerne omtalt som «trøndermafiaen». Trioen deler samme postnummer i Trondheim og har trent utallige timer sammen.

Under VM i Falun tok langrennsstjernene også gull sammen på stafetten.

Denne sesongen er det imidlertid høyst usikkert om Northug blir en del av landslaget. 29-åringen ble mandag nektet startlisens av Norges Skiforbund. Og de siste dagene har beskyldningene haglet mellom partene.

Tønseth opplever det som en vanskelig situasjon, men han forstår kameraten sin.

- Det er en vrien sak. Det er det samme som i fjor, men Petter vil ha litt andre vilkår. Det er jo forståelig. Han har lagt en sesong med mye bedre resultater bak seg nå - enn sist, sier Tønseth til Dagbladet.

Grunnen er todelt Tirsdag fikk Northug kritikk av Astrid Uhrenholdt Jacobsen og i går skrev Dagblad-kommentator Esten O. Sæther at for Northugs del handler denne avtalen bare om å sikre seg mest mulig penger.

Tønseth har fått med seg begge utspillene. Og han mener begge har et godt poeng.

- Jeg så at Esten skrev at det handlet om penger - og det gjør nok stort sett det. Det er nok mye av grunnen til at Petter går ut av landslaget. Han har jo vært med i «gamet» i mange år. At han ønsker forandring er jo naturlig, men det er også forståelig at han ønsker mer penger. Han har jo ikke så mange år igjen av karrieren, påpeker Tønseth.

STØTTER SKIFORBUNDET: Pål Golberg mener Skiforbundet har tatt riktig standpunkt i saken med Petter Northug, men håper likevel at den norske skikongen går for Norge denne sesongen. 
Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
STØTTER SKIFORBUNDET: Pål Golberg mener Skiforbundet har tatt riktig standpunkt i saken med Petter Northug, men håper likevel at den norske skikongen går for Norge denne sesongen. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

- Men det dreier seg også om det sportslige. Det er de to hovedpunktene dette handler om. Noe vil si at det bare er økonomi, andre at det er det sportslige. Jeg tror det er en god blanding, legger 24-åringen til.

Klarer seg uten skikongen I går kveld møtte Northug deler av norsk presse utenfor Rådhuset i Oslo. Da gjentok han at han ønsker å gå verdenscup for Norge - ikke bare den kommende sesongen, men til og med VM i 2019.

Derfor ønsker mosvikingen en langsiktig avtale på plass allerede nå. Om han får det vet ikke de norske løperne noe om. Sjur Røthe håper imidlertid at Northug og Skiforbundet kommer frem til en løsning.

- Jeg har ikke så mye å si om saken rundt Petter, annet enn at jeg har veldig lyst til å få ham tilbake på laget og med på verdenscuprenn til vinteren. Jeg har tro på at han går for Norge til vinteren, skriver Røthe i en SMS til Dagbladet.

Ønsker Northug velkommen Den tanken deler også Tønseth og Golberg, selv om sistnevnte støtter Skiforbundet.

- Jeg ser på oss som en inkluderende gjeng. Petter er veldig enkel og fin å ha med å gjøre i en gruppe. Det blir i alle fall ikke noe problem for oss om han kommer tilbake. Jeg håper det ordner seg, men det er ikke opp til oss å avgjøre, sier Golberg.

- Hvem som har rett er ikke opp til meg å ha en formening om. Jeg regner med at de kommer til en enighet. Om det ikke blir dette året, så til neste sesong når det er mesterskap. Da vet man hvordan Petter blir. Da skal han være med, sier Tønseth, mens Johnsrud Sundby og Dyrhaug svarer følgende i hver sin SMS:

- Har ingen kommentar til saken som pågår. Det overlater jeg til de som har peiling, skriver Johnsrud Sundby.

- Om Petter-saken har jeg ingen kommentar, er Dyrhaugs melding.

HÅPER NORTHUG KOMMER TILBAKE: Sjur Røthe. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HÅPER NORTHUG KOMMER TILBAKE: Sjur Røthe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!