- Petter har jo humor, og derfor ble jeg overrasket

SVT-Karlsson om Skavlan-møtet som ble stoppet.

STILTE I SKAVLAN: Petter Northug var en av gjestene hos Fredrik Skavlan i går, og det samme var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (til høyre). SVT-kommentator Jonas Karlsson ble derimot fjernet fra gjestelista på ønske fra Northug-leiren og pressetalsmann Otto Ulseth. 


Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
STILTE I SKAVLAN: Petter Northug var en av gjestene hos Fredrik Skavlan i går, og det samme var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (til høyre). SVT-kommentator Jonas Karlsson ble derimot fjernet fra gjestelista på ønske fra Northug-leiren og pressetalsmann Otto Ulseth. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): I to år har Skavlan-redaksjonen forsøkt å få Petter Northug som gjest i talkshowet.

Denne uka lyktes de, men planen om å samtidig invitere SVT-kommentator Jonas Karlsson ble effektivt torpedert av Northugs pressetalsmann Otto Ulseth.

- Jeg ble spurt om jeg syntes det var en god idé. Det gjorde jeg ikke, sa Ulseth til Dagbladet i går kveld.

Bakgrunnen for Northug-leirens motvilje handler mye om den mye omtalte «gris»-kommentaren etter VM-stafetten, der Karlsson mente nordmannen gikk for langt i sin lek med rivalene og Marcus Hellner.

-  Han er en ulv som herjer med sine konkurrenter, men her er han en gris, sa han om plogingen de siste meterne.

Likte Northugs gris-svar
Tidligere har imidlertid Karlsson vært en ivrig forsvarer av Northug på svensk TV, og før VM snakket han med Dagbladet om hatmailene han mottar som en konsekvens av det. 

På spørsmål om han ser det som et paradoks at han nå blir sett på som en slags Northug-fiende svarer Karlsson:

- Ærlig talt har jeg ikke tenkt på hvordan folk flest ser på denne historien. Men de som følger med på langrenn vet veldig godt at jeg ser på Petter Northug som verdens beste skiløper. Jeg har i flere år forsvart hans måte å gå langrenn på. Men akkurat i dette tilfellet synes jeg at han gikk over grensa, skriver SVT-kommentatoren i en mail Dagbladet.

Da Northug ble konfrontert med gris-kommentaren på pressekonferansen etter løpet, der han for øvrig var i verbal storform, skjøt han fra hofta mot Karlsson:

«Jeg har snakket med kona hans. Han er visst en gris, han også.»

- Hvordan reagerte du på at Petter svarte deg med samme mynt?

- Jeg syntes at det var litt morsomt. Petter har jo humor. Med det som bakgrunn ble jeg overrasket over beskjeden i går (at han ikke var ønsket i studio av Northug-leiren, journ.anm).

- Tror du Northug selv egentlig har noe imot å treffe deg?

- Det vet jeg ikke, det må dere spørre Petter om. For min egen del har jeg gått videre i livet for lengst, sier Karlsson.

- Om Petter ble såret beklager jeg
Eldar Rønning grep inn på pressekonferansen da spørsmålene om hva som var usportslig og ikke hopet seg opp, og oppfordret pressen til snu problemstillingen på hodet.

- Dere stiller spørsmål om den feiringa, kommentatorene kaller Petter en gris etter en seier der han shower med publikum og lager stemning, det syns jeg er mye verre, sa lagkompisen. Otto Ulseth er inne på noe av det samme i dagens Dagbladet, han mener det hadde vært på sin plass med en unnskyldning fra Karlsson.

- Jeg har ikke oppfattet det som at Petter har bedt om en unnskyldning. Om han ble såret er det så klart beklagelig. Otto Ulseth har jeg aldri pratet med, sier Karlsson. 

- Om du hadde vært på Skavlan i går kveld: Hva ville du sagt til Northug?

- Gratulerer med gullene.

- Petter skal fortsette å være showmann
Karlssons «gris»-kommentar har naturlig nok blitt lagt mest merke til av det som ble sagt i SVTs studio etter stafetten, mens de pene tingene han sa om måten nordmannen avgjorde stafetten på er havnet i skyggen.

- Bare glem det han gjorde i Sapporo i 2007, for dette er enda råere. Det er det verste jeg har sett. Han går mot Marcus Hellner og Tobias Angerer, to av de beste distansespurterne i verden, og han moser dem, sa Karlsson.

Han mener diskusjonen i etterkant har hatt feil fokus.

- Petter har alltid vært show og skal fortsette å være show. Jeg har sagt i fem år at han er det beste som har hendt skisporten. Det som er kjedelig er at hele denne diskusjonen har handlet om ordvalg, i stedet for å diskutere hvor grensen går mellom hva som er show og hva som er fair, skriver Karlsson til Dagbladet.

• Skavlan med Petter Northug sendes på NRK 1 klokka 21.25 i kveld.

SKUFFET: SVT-ekspert Jonas Karlsson skulle gjerne møtt Northug på Skavlan i går, men ble stoppet. - Jeg synes det var litt kjedelig, så klart, ettersom jeg syntes ideen hørtes morsom ut. Det ville vært gøy å møte Petter, sier han til Dagbladet.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
SKUFFET: SVT-ekspert Jonas Karlsson skulle gjerne møtt Northug på Skavlan i går, men ble stoppet. - Jeg synes det var litt kjedelig, så klart, ettersom jeg syntes ideen hørtes morsom ut. Det ville vært gøy å møte Petter, sier han til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer