SKYGGER: Dario Colognas innsats på sprinten utover dagen bestemmer hva Petter Northug går for i sprintfinalene som starter kl. 12.45. Foto: REUTERS/Lehtikuva/Jussi Nukari
SKYGGER: Dario Colognas innsats på sprinten utover dagen bestemmer hva Petter Northug går for i sprintfinalene som starter kl. 12.45. Foto: REUTERS/Lehtikuva/Jussi NukariVis mer

Petter kan hoppe av sprintfinalen

Legger opp taktisk spill mot Cologna.

• Skistudio: Prolog fra kl. 10.40, finaler fra kl. 12.15

OSLO/TOBLACH (Dagbladet): Tour de Ski-toer Petter Northug kan finne på å rusle i mål under dagens sprint i Dobbiaco.

Det bekrefter langrennstrener Steinar Mundal overfor NRK.

- En tenker litt taktikk her. Kanskja han står over finalen om han ligger bra an, sier Mundal.

Den norske skikongen ligger før start i dag 15,7 sekunder bak Dario Cologna. Vinneren av dagens fristilsøvelse kan dra med seg hele 60 bonussekunder.

Med tanke på morgendagens 35 km jaktstart er nordmannen mest opptatt av at sveitseren ikke skal øke forspranget.

Svært taktisk Derfor akter Northug å følge Cologna som en skygge på sprinten, men ønsker å unngå å ta seg helt ut.

- Hva han velger å gjøre i dag kommer an på hvem som går videre. Han må være svært taktisk i forhold til de han kjemper mot, sier Mundal.

Selv bekreftet Northug nylig overfor Dagbladet at det viktigste for ham før jaktstarten torsdag er avstanden til Cologna. Den skal ikke bli større. Løperne har fem renn i beina de siste sju dagene.

- Hvis Dario er på pallen så bør jeg også være på pallen. Hvis Dario er i finalen på sprinten, så bør jeg også være det. Sånn er det bare, sier Northug til statskanelen.

TV2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeseth sier til Dagbladet at han forstår at Northug vurderer et taktisk spill, men tror ikke det blir noe av.

- Cologna går jo videre i dag, helt til finalen. Hvis han ikke gjør det skjønner jeg taktikken, det er jo helt greit.

Den tidligere Northug-romkameraten understreker at VM-kongen ikke kan bryte, for da får han null bonussekunder.

TROR IKKE PÅ DET: Odd-Bjørn Hjelmeset er sikker på at både Cologna og Northug er å finne i sprintfinalen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TROR IKKE PÅ DET: Odd-Bjørn Hjelmeset er sikker på at både Cologna og Northug er å finne i sprintfinalen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Han kan ikke bare hoppe av, da blir han disket. Han må gå løpet, for å få plassering. Men da kan han gå så sakte han bare vil, sier Hjelmeset.

Knuste nordmann i Rogla Vestlendingen advarer mot undervurdering av Colognas egenskaper på sprinten, han tror sveitseren og Northug kan ende opp side mot side i sprintfinalen i skøyting.

Cologna havnet foran Northug på tour-sprinten i klassisk nyttårsaften, dessuten knuste han fire nordmenn i skøytefinalen i Rogla før jul.

- Jeg tror Cologna er i finalen, dersom han ikke har et uhell. Han er ikke pill rotten på sprint, vet du, sier Hjelmeseth til Dagbladet.

- Strider det mot Northugs natur å ikke gå for seier?

-  Nei, Petter tenker framover. Det er ikke tilfeldig at dette vurderes. Men det kommer ikke til å skje.