AVREAGERTE MED SKOMASSAKRE: De uskyldige skiskoa til Petter Northug fikk lide for den forsmedelige 11. plassen på 30-kilometeren lørdag. Men Northug glemte å fjerne spesialsålen sin før han pælmet skoa så langt vekk han greide. Foto: ARNT E. FOLVIK
AVREAGERTE MED SKOMASSAKRE: De uskyldige skiskoa til Petter Northug fikk lide for den forsmedelige 11. plassen på 30-kilometeren lørdag. Men Northug glemte å fjerne spesialsålen sin før han pælmet skoa så langt vekk han greide. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Petter klippet opp skiskoa i raseri

Etter at Hellner ødela staven. Men så måtte han ut på leteaksjon ...

||| WHISTLER (Dagbladet): At Petter Northug har sin helt spesielle måte å takle nederlag på har kommet tydelig fram de siste par dagene.

Etter gullet på lagsprinten røpet Petter litt mer om hva som egentlig foregikk i kulissene da han kom tilbake til rommet sitt. Hardest gikk det utover en helt uskyldig tredjepart - i form av skistøvlene han brukte under 30-kilometeren.

- Duathlonskoa mine er kastet, men jeg har et par nye på rommet mitt, innleder Petter.

Og fortsetter:

- Jeg var forbanna, kom opp på rommet mitt og fikk ikke opp låsen (hvor man drar inn reimen i en slags klikklås) på den ene skoen. Dermed tok jeg opp en saks og klippet den opp. Så gikk jeg på altanen og kastet skoa i en bakgård der jeg bor. Etter å ha kastet dem la jeg meg på senga i tightsen og slappet av litt.

Skoa var borteMen det tok ikke mange minuttene før Petter innså at han hadde handlet i overkant impulsivt.

- Jeg kom på at jeg har en sånn spesiallaget såle som lå oppi skoa. Så da måtte jeg jo springe ut og leite etter sko, og det tok fem minutter før jeg fant dem. De hadde falt ned i et hull. Uten den sålen hadde jeg blitt lei meg, altså. Men irritasjonen var så stor at jeg måtte fram med saksa, sier Northug.

Om han var stum som Birgitte i Casino på 90-tallet etter stavbrekket på 30-kilometeren, var han særdeles snakkesalig i går. Petter brukte en liten evighet gjennom mixed zone oppe på stadion, fortsatte med internasjonal pressekonferanse, og så sto han i nærmere 20 minutter og pratet med norske journalister etter dopingkontrollen.

Seinere på kvelden var han også i TV-studio og i nye intervjuer med norsk presse på Medal Plaza. 

Dagen etter nedturen på 30-kilometeren snakket Dagbladet med kilder i Skiforbundet som fortalte at Petter fortsatt var veldig sint på Marcus Hellner.

Petter selv har ikke bekreftet noe sånt, og på pressekonferansen dagen etter løpet sa han at han tippet det var et uhell.

- Var du mer forbannet på Hellner enn du ga uttrykk for?

- Det var en tett fight der. Jeg skjønner at svenskene gikk og sperret og ville holde farta nede. Men Legkov gjorde det perfekt, han gikk til og dro med meg og Angerer. Jeg hadde et perfekt utgangspunkt nede på flata, kunne ligge bakpå og angripe i den siste bakken. Men da det gikk en stav var Angerer fort oppe og skjønte at det måtte settes fart, sier Northug til Dagbladet - uten å egentlig svare på spørsmålet.

Gull og bronse24-åringen ble også spurt om han nå kom til å tenke på tremila i OL i fire år - ettersom han sverget å tenke på femmila i Liberec i to år da han var uheldig og satte staven mellom beina i Sapporo i 2007.

- Nei, det er litt lenge. Akkurat det mesterskapet der var stang ut hele tida bortsett fra ett løp. Nå har jeg et gull her, og den bronsen på sprinten i klassisk var like overraskende som dette gullet. Der var jeg skeptisk til om jeg skulle klare å nå en finale i det hele tatt, i hvert fall da jeg kom i det semifinaleheatet (Med Ola Vigen Hattestad og Emil Jönsson, journ.anm).

- Spiller det noen rolle for deg på hvilken distanse gullet kommer?

- Nei. Jeg visste at jeg hadde tre muligheter til etter duathlon. Målet var å få med seg et gull før jeg reiste herfra, og nå har jeg gull og bronse. Det er to muligheter som gjenstår med gode sjanser. Jeg må fortsatt bare være sulten og glemme det her, sier Northug.

OBLIGATORISK GULLBITING: Øystein Pettersen og Petter Northug har fått smaken på gull.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
OBLIGATORISK GULLBITING: Øystein Pettersen og Petter Northug har fått smaken på gull. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer