NYSKAPENDE: Petter Northug jr. sjokkerte verdenseliten da han staket seg inn til andreplass på den klassiske sprinten - med smørefrie ski.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
NYSKAPENDE: Petter Northug jr. sjokkerte verdenseliten da han staket seg inn til andreplass på den klassiske sprinten - med smørefrie ski. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIXVis mer

Petter leker akkurat som Gunde

Det er sånn skikonger blir sittende lenge på tronen.

|||GUNDE SVAN har hatt mye å si om Petter Northugs oppførsel utenfor sporet i vinter, men i selve skigåingen må den gamle mesteren kjenne seg igjen:

•• Nå leker Petter akkurat som svensken gjorde.

Ett av langrennsportens beste stunt kom under Seefeld-VM 1985 da skøyting plutselig var blitt en aktuell teknikkform. En dag  skar Gunde Svan over jordene i drivende skøytedans bare hjulpet av en kjempelang stav; omtrent som bildene du kanskje har sett av birkebeinerne på ski.

Det ble ikke noe av det å bytte ut to vanlige staver med en lang, men trikset understreket en ting for Svans konkurrenter på den tida:

•• Det var mesteren som satte standarden for hvordan sporten skulle utvikle seg.

Akkurat som Petter Northug gjør nå.

EN STUND så det ut som om Petter Northug var umulig å slå i gårsdagens sprint i Stockholm, men det var han jo ikke. OL-mester Nikita Kriukov klarte det i finalen. Desto mer oppsiktsvekkende er det at Petter dro fra rennet mer suveren enn noen gang.

For dette var ikke løpet der resultatlista forvalter sannheten alene. Det skjønner konkurrentene som var der.

Normalt skulle den siste langstrakte motbakken opp til kongens port på Stockholm slott ikke vært til å vinne med staking. I hvert fall ikke i konkurranse med verdens raskeste diagonalspurtere. Men Petter Northug gjorde det og utklasset alle unntatt en.

ENDA MER forbløffende var det at han gjennomførte bragden tre ganger med bare rundt ti minutters mellomrom. Der alle ekspertene var skråsikre på at Petter ville bytte ski etter oppvisningen uten festesmøring i kvartfinalen, kom han til start i semifinalen med det samme skøyteparet.

Og det gikk akkurat like fort.

I finalen satset han på rå stakekraft for tredje gang ; kom bakpå alle de kjappe svenskene og resten av feltet i den første mota, men fikk tetposisjonen inn mot den avgjørende slottsbakken likevel.

Der var det bare Kriukov som hadde kontakt og kunne bruke festesmøringen sin til å passere, men det tapet betydde lite. Ved hjelp av eksperimenteringen gikk Petter finalen enda to sekunder raskere enn stakeoppvisningene i kvart -og semifinalen, og dessuten var det egentlig bare Emil Jönsson han jaktet på.

IKKE det at Petter har noe uoppgjort med svenskenes raskeste mann, men Jönsson bar med seg en utfordring:

•• Inntil bakkespurten i Stockholm framstod han som tilnærmet uslålig i slike lange diagonalmoter.

Lite trigger Petter Northug mer enn det som visstnok ikke er til å klare med ski på beina. For litt siden var det noen som sa at han umulig kunne bli en klassisk distanseløper; nå står han med OL-gull og Kollen-seier på 5 -mila. For en snau uke siden herjet Emil Jönsson opp en tilsvarende motbakke i Drammen; nå vet Petter at han kan matche svenskens overlegne diagonalfart bare på overkroppen.

DET er slik kunnskap om hva som sprenger grenser som løp etter løp gjør Petter Northug til den største sporten har sett.

Der er han ikke ennå, men han dro fra Stockholm litt tryggere på at han mestrer enda en av sportens mange avgjørende detaljer. I dag snakker Petter om å eksperimentere videre i Falun ved å gjennomføre 30 km med skibytte med bare ett skipar.

Da er det ingen stas å være konkurrent -- akkurat som det etter hvert ble tilnærmet umulig å slå Gunde Svan i svenskens beste skidager.

Når løperen som i utgangspunktet er suveren, bruker hver minste anledning til å øke forspranget ned til røkla, blir han selvsagt  stadig vanskeligere å hente inn.

Sånn sitter forspranget i hodet. Petter våger mer, mens resten frykter mer.

Det er en dårlig kombinasjon for de som i framtida har tenkt å slå Petter Northug.

25 ÅR SIDEN: I Seefeldt-VM skøytet Gunde Svan med en stav på 210 cm.Foto:  Dagbladet
25 ÅR SIDEN: I Seefeldt-VM skøytet Gunde Svan med en stav på 210 cm.Foto: Dagbladet Vis mer