Petter mistet servostyringen

Petter Solberg mistet servostyringen på lørdagens nest siste fartsetappe, men er ikke ute av gullkampen.

(Dagbladet.no): Nordmannen ligger på andreplass etter 14 av 17 etapper i Rally Mexico, 37,7 sekunder bak ledende Sebastien Loeb. Manfred Stohl innehar tredjeplassen, 3.47,5 bak Loeb.

Solberg og Loeb har fulgt hverandre som skygger gjennom store deler av rallyet på de støvete mexicanske grusveiene.

Nordmannen vant de fire første fartsetappene, før Loeb overtok initiativet. Frankmannen vant åtte av de ti neste etappene, og da Solbergs bil sviktet på den 13. etappen, slukte frankmannen 23,7 sekunder på hovedkonkurrenten.

Til tross for uhellet har nordmannen sjansen til å sikre seg sårt ettertrengte poenger i sammendraget. Den spennende avslutningen følger du direkte på Dagbladet.no.

Duoens hardeste konkurrent er normalt Marcus Grönholm. Finnen kjørte ut i går, og er ute av tetkampen.

Grönholms landsmann og teamkollega i Ford, Mikko Hirvonen, splittet Petter og Loeb etter gårsdagens fartsprøver. Men på dagens første fartsprøve endte også han i grøfta.

Henning Solberg har slitt med bremsetrøbbel gjennom hele rallyet, og kjører pent og kontrollert for å fullføre - og dermed sikre minst femteplass. 


- Ikke så verst

I FØRINGEN: Petter Solberg forsøker å gjenta bedriften fra i fjor på støvete, meksikanske grusveier. For ett år siden sto han øverst på podiet etter endt rally. Foto: Reuters/Scanpix
I FØRINGEN: Petter Solberg forsøker å gjenta bedriften fra i fjor på støvete, meksikanske grusveier. For ett år siden sto han øverst på podiet etter endt rally. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Petter uttrykte tidligere på dagen bekymring for dekkvalget sitt, men etter den ellevte fartsprøven er han temmelig fornøyd.

- Det går ikke så verst, faktisk. Bedre enn ventet, sier han til WRC-radioen.

Loeb er også fornøyd med sin egen kjøring, og sier han gir full gass for å komme forbi Petter Solberg.

- Jeg kjører veldig bra, og pusher bilen, sier Loeb til WRC-radioen etter SS11.

Hindring i veien

Franskmannen klaget imidlertid på en uventet sperring i en sving som han ble tvunget til å kjøre rundt. En hindring som ikke sto i notene til kartleser Daniel Elena, og som ingen av de andre førerne har klaget over.

Også Petter Solberg merket hindringen når han blir spurt:

- Ja, jeg kjørte rett over den, sier han etter å ha servert en engelsk kraftglose som får den britiske radioreporteren til å unnskylde overfor lytterne.

Deretter går reporteren selv over til å hisse seg opp over «noen idioter» som må ha dyttet et eller annet ut i veien for Solberg og Loeb.

Henning kjører safe

Storebror Henning Solberg trøbler fortsatt med bremsene, slik han har gjort helt fra starten av rallyet i går.

- Det var ikke noe problem på denne fartsprøven, fordi den var rask, men jeg vet det vil skje igjen på den neste, sier Henning.

- Jeg tar det rolig, og konsentrerer meg bare om å kjøre.

Henning har foreløpig god kontroll på femteplassen, med to og et halvt minutt ned til Gareth Mac Hale på sjetteplass.

SS14
Heller ikke på den avsluttende showetappen klarte Petter Solberg å straffe Sebastien Loeb. Franskmannen vant foran Grönholm og Stohl, med Henning Solberg på en oppløftende fjerdeplass.

Petter Solberg havnet på åttendeplass, 9,2 sekunder bak Loeb.

SS13
Petter Solberg mistet servostyringen tidlig på etappen og havnet på sjetteplass. Nordmannen tapte 23,7 sekunder i forhold til Sebastien Loeb, som vant nok en etappe.

Frankmannen var suveren og kjørte i mål 10,9 sekunder foran Markus Grönholm. Henning Solberg havnet på plassen bak lillebroren og ligger trygt på femteplassen i rallyet sammenlagt.

SS12

Sebastien Loeb vant etappen og sikret seg 6,5 sekunder i kampen med Petter Solberg. Nordmannen mistet sammenlagtledelsen.


SS11

Rally Mexico har utviklet seg til en duell om tidels sekunder mellom Petter Solberg, som vant i Mexico i fjor, og regjerende verdensmester Sebastien Loeb.

Petter startet dagen i dag med ni og et halvt sekund ledelse, som han mistet til Loeb etter dagens første fartsprøve.

Allerede etter den neste prøven var Petter tilbake i føringen, men de to følger hverandre tett, og Loeb har knepet noen tideler hele veien. 

På SS11 tapte Petter 0,3 sekunder til Loeb, men leder fortsatt med 1,7 sekunder.

SS10

Petter Solberg tapte halvannet sekund til Sebastien Loeb på SS10, men leder fortsatt med to sekunder i sammendraget i Rally Mexico.

Da Petter kjørte i mål på dagens tredje og rallyets tiende fartsprøve, hadde han en bulk foran til høyre på bilen.

- Jeg traff en hund på forrige etappe, var Petters forklaring til WRC-radioen.

Han sa ikke noe om hva som skjedde med hunden, men med det tempoet Solberg og Sebastien Loeb holder nå, er det neppe nødvendig å si noe om det. Bulken sier alt.

For mens førerne bak i feltet kjører kontrollert for å fullføre og plukke poeng, presser Loeb og Solberg hverandre til det ytterste. Loeb sier han ikke kan presse mer fart ut av bilen.

- Jeg var ett sekund foran ham på mellomtida. Det blir tøft seinere. Veldig tett, sier Petter.

En av de som sikrer posisjonen i feltet, er storebror Henning Solberg. Han er nesten åtte minutter bak Petter, men har konstante problemer med bremsene. Derfor tar han det pent.

- Jeg tar det rolig for å fullføre og plukke poeng. Jeg kjører «slooooowly» (saaaaakte), spøker Henning til WRC-radioen.

Henning har femteplassen i øyeblikket, med halvannet minutts margin ned til Gareth Mac Hale på sjetteplass.

SS9

Petter Solberg ga Sebastien Loeb svar på tiltale. På SS9 var Petter 4,2 sekunder raskere enn franskmannen, og leder dermed med 3,5 sekunder i sammendraget.

Dersom ikke Solberg eller Loeb mislykkes, vil rallyet utvikle seg til en rein duell mellom de to.

Manfred Stohl på tredjeplass ligger i øyeblikket to minutter og 23 sekunder bak Petter.

VM-leder Marcus Grönholm kjørte av veien på SS4 i går, og fortsatte i dag med 20 minutters tillegg i sammendraget.

Henning Solberg tapte ett helt minutt til broren på SS9, og er nå sju minutter bak på femteplass i sammendraget.

SS8

Etter SS8 overtok Sebastien Loeb for første gang ledelsen i Rally Mexico, etter at Petter Solberg hadde ledet helt siden første fartsprøve i går.

- Vi er fortsatt bare halvveis i rallyet. Vi kom tilbake fra 34 sekunder (bak Petter) til ni i går, så vi må prøve alt vi kan, sa Loeb til WRC-radioen.

Og når Loeb kjører som i dag, kan han virkelig. Han slo Petter Solberg med 10,2 sekunder på prøven, og er dermed 0,7 sekunder foran nordmannen i sammendraget.

- For myke dekk

- Det er så varmt og hardt. Sebastien tok det hardeste dekket. Dette blir tøft, sier Petter.

Etter første fartsprøve er det ikke teamservice, men Petter og kartleser Phil Mills flyttet selv rundt på dekkene for å fordele slitasjen som er forskjellig på front- og bakdekkene.

- Vi vet at Loeb satte på de dekkene han brukte i går ettermiddag i dag morges. I ettermiddag vil dekkene bli alt for myke for oss, er jeg redd, sier Solberg.

Hirvonen ute

Enda tøffere ble det for finske Mikko Hirvonen, som kjørte ut helt i starten av SS8. Hirvonen lå på andreplass i sammendraget etter første dag, og var håpet til BP-Ford-teamet etter at landsmannen og teamkollegaen Marcus Grönholm kjørte ut i går.

Grönholm, som vant årets to første rallyer, kjørte av veien på SS4, og måtte bryte de fire siste fartsprøvene i går. Han startet igjen i dag etter superrally-reglene, men da tjue minutter bak Petter Solberg.

Henning Solberg kjørte inn 40 sekunder bak Loeb på SS8, men klatrer likevel to plasser på sammenlagtlista etter at Hirvonen og også Matthew Wilson kjørte ut på SS8.

KJØRER FORSIKTIG: Henning Solberg har problemer med bremsene, og kjører pent for å sikre femteplassen.
JAGER PETTER: Sebastien Loeb følger Petter Solberg tett.