Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter mot seier

Solberg har en finne i baken, men i dag skal han vinne Rally Sverige. Starter 07.56.

HAGFORS (Dagbladet.no): Petter økte til Loeb til tross for at han tok det med ro. Loeb sliter med motoren. Begge sjåførene kjører nå for å sikre plasseringene sine.

Henning Solberg ligger fortsatt på sjetteplass etter den 17. fartsprøva, 14,7 sek bak fjerdeplassen.

- Jeg angrep som faen og ville veldig gjerne vinne, kanskje ville jeg for mye, vi forsøkte å fortsette, sier Marcus Grönholm i et telefonintervju med svensk radio.

- Det er ikke noe poeng å gjøre noe dumt nå. Dette rallyet er for viktig for meg. Derfor kjører jeg nå som mora mi, sier Petter Solberg.
***

Marcus Grönholm er ute av kampen om seieren i Rally Sverige. Han kjørte av et hjul på den 16. fartsprøva. Petter startet to minutter etter ham på fartsprøva, og tok ham igjen etter uhellet.

- Han flyttet seg ikke, så jeg tapte 20 sekunder, han skulle ha flyttet seg, sier Petter Solberg til svensk radio.

Dermed går det mot seier for Petter i de svenske skogene. Selv om han ikke fikk noen god tid på denne fartsprøva, kjørte han likevel fortere enn Loeb som lå på tredjeplass før prøven.

Franskmannen ligger nå 50 sekunder etter Solberg.

Fartsetappens raskeste, Mirkko Märtin, har nå kjørt seg opp på en tredjeplass.

Grønholm brøt etterhvert løpet.

- Dette er synd for det var en bra fight, nå må jeg bare ikke gjøre noen feil, sier Petter Solberg.

Henning Solberg tapte ytterligere til de to som lå foran ham, men hoppet likevel opp til sjetteplass etter Grønholms uhell. Henning har drøye 14 sek opp til en fjerdeplass, og cirka 7 sekunder til en femteplass.

***


Petter Solberg kjørte inn til raskeste tid på dagens første fartsprøve med tida 5.32,2. Han har økt sammenlagt ledelsen til Grönholm med fire tiendeler til tretten sekunder. Loeb taper også til Petter og ligger 48,3 sekunder bak. Storebror Henning tapte terreng i kampen om 5. og 6. plassen. Gardemeister har kjørt litt fra og Rovanperä har passert Henning Solberg på resultatlista. Henning ligger nå på en 7. plass etter at 15 av 20 fartsprøver er kjørt.


Sjekk den løpende resultatlista og følg dagens fartsprøver direkte på WRC.com

Les også: Grönholm hoppet på Solberg

Les også: Ny bil på en halvtime

***

I dag skal Petter Solberg sikre den første norske seieren i Rally Sverige noen sinne. Det håper i hvert fall han, og rundt 10 000 nordmenn som har tatt turen hit til Hagfors.

Mange av dem har holdt festen gående både natt og dag, men stiller forhåpentligvis likevel uthvilt i løypene i dag. Klare til å gi Solberg den støtten han fortjener og trenger.

KJØRER FOR SEIER: Petter Solberg flyr høyt i Rally Sverige. Nå
er han sugen på sin første VM-seier i nabolandet som er innvadert av
tusenvis av nordmenn. Foto: Scanpix
KJØRER FOR SEIER: Petter Solberg flyr høyt i Rally Sverige. Nå er han sugen på sin første VM-seier i nabolandet som er innvadert av tusenvis av nordmenn. Foto: Scanpix Vis mer

For Petter er det imidlertid ikke rom for noen utskeielser i løpet av en rallyhelg. Dagens første fartsprøve begynner klokka 07.56, og transporten fra Karlstad gikk allerede klokka 05.40. Ifølge Subarus PR-sjef Steve Webb står Petter opp i 5-tida når løpene begynner så tidlig.

- Han trenger ikke så lang tid på seg for å komme i gang, sier Webb til Dagbladet.no.

Kan ikke slappe av

I løpet av dagen skal Petter, Marcus, Henning og de andre gutta kjøre 113,86 kilometer med fartsprøver. Det er tre løyper som kjøres i to omganger.

Klokka 12.59 starter den siste fartsprøven, den som etter alt å dømme vil avgjøre hvem som vinner VM-runden.

Marcus Grönholm kommer helt sikkert til å gå for seier, selv om han ligger 12,6 sekunder bak Petter Solberg. I går kveld var han derfor en beskjeden pessimist.

- Oppgaven er kanskje litt for stor, sa han.

Petter kan likevel ikke slappe av et sekund. Han opplevde selv å tape 12 sekunder til Grönholm under en fartsprøve på fredag.

- Marcus kommer sikkert til å fyre av alt han har på den første fartsprøven, sa han til Dagbladet.no i går.

Petter vs. Petter

Petters største utfordring i dag kan fort bli å håndtere sitt eget hode - og høyrefoten.

- Jeg må komme meg ned på jorda nå, sa han igår kveld.

Norge holder pusten, og håper at han har sovet bedre i natt enn han gjorde natt til lørdag. Da slet han med nerver og spenning i kroppen. 30-åringen har nemlig så utrolig lyst til å vinne.

Henning kan klatre

En annen som har veldig lyst til å vise seg fram i svenskerallyet er broren Henning Solberg. Denne helga har han for første gang kjørt sin nye Ford Focus WRC, men det har vært med vekslende hell.

Han sier at bilen har vært fantastisk å kjøre, men at han har tapt tid på grunn av at bilen er ny for ham - i tillegg til at Ford bommet kraftig på dekkvalget i går.

I utgangspunktet var målet til Henning å kjempe om en plass på pallen, men han har innrømmet at så lenge han blir bedre enn i fjor vil han være fornøyd. Nå ligger han på plassen han kom på i 2004 - nemlig en 6. plass.

Henning har fortsatt muligheten til å klatre forbi fabrikkollega Gardemeiser på resultatlista, men har også truende konkurrenter i ryggen.

BRENNER FOR SEIER: Joachim Nygårdsmoen (20), Marianne Sethne Bråten (19) og Jan Nygård (23) fra Elverum er sikre på at Petter vinner i dag. De overnatter i bilen på parkeringsplassen utenfor serviceområdet i Hagfors. - Det blir ikke noe særlig søvn, så vi kommer til å sitte ved bålet til vi er tomme for ved, sa de seint i går kveld.
SVETTER FOR SEIER: Petter regner med at det blir en tøff dag, og sier at han i går kveld fokuserte på å komme seg ned på jorda igjen.
NAKNE FOR SEIER: Disse norske gutta kastet klærne til ære for Petter.