Petter Northug blir knust av Dæhlie og Ulvang på denne statistikken

Skilegendene gruser dagens utøvere.

 MÅ BØYE SEG I STØVET:  Petter Northug hadde ikke hengt med de raskeste langrennsgutta på 3000 meter.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MÅ BØYE SEG I STØVET: Petter Northug hadde ikke hengt med de raskeste langrennsgutta på 3000 meter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Alt var bedre før, sies det.  Langrenn.com  har utarbeidet en grundig liste over langrennsguttas beste tid på 3000 meter. Nettstedet har gravd fram hele 115 navn.

Løping har historisk betydd noe spesielt for de aller fleste utholdenhetsutøvere.  De lange løpene har rykte på seg for å være den ultimate utholdenhetstesten.

Rekordjakt Anders Aukland har den desidert beste tiden blant mennene. Han er tretten sekunder raskere enn Arne Vidar Olsen. Bjørn Dæhlie er nummer tre på lista.

Men det er fortsatt et stykke opp til verdensrekorden. Den har Daniel Komen fra Kenya. Han løp på 7.20,67 i 1996, skriver langrenn.com.

Dette tilsvarer en rundetid på under 59 sekunder per runde.

Lang er det også opp til norgesrekorden. Den har Marius Bakken på tida 7,40,77.

Lang nede Dagens herrelandslag kommer ikke godt ut på lista.  Eldar Rønning har den beste tiden på  8 minutter og 34 sekunder.  Petter Northug har aldri vært bedre enn 8 minutter og 51 sekunder.

Det sier litt om hvordan langrennen har utviklet seg.  Nye øvelser krever mer styrke og teknikk. Løypene er blitt kortere, og med flere fellesstarten har nye ferdigheter blitt avgjørende.

 GRUSER NORTHUG:  Var langt raskere enn dagens utøvere på 3000 meter.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GRUSER NORTHUG: Var langt raskere enn dagens utøvere på 3000 meter. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- De siste årene er 3000-meteren blitt brukt veldig lite. Jeg var aktiv frem til 1993, og i den perioden var den nok brukt litt mer. Da var det gjerne mindre testverktøy. 3000-meteren var en grei måte å teste seg selv på, sier Åge Skinstad til TV 2, som omtalte saken tidligere i dag.

Her kan du se hele lista, som langrenn.com har utarbeidet.

 BESTE TID:  Eldar Rønning har den beste tiden av dagens landslagsgutter.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BESTE TID: Eldar Rønning har den beste tiden av dagens landslagsgutter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer