- Petter Northug er en snylter

Aslak Sira Myhre mener Norges skistjerne er et symbol på hva som er galt med Norge.

SNYLTER? Langrennsløperen Petter Northug er symbolet på snylternasjonen Norge er i ferd med å utvikle seg til, mener Aslak Sira Myhre.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SNYLTER? Langrennsløperen Petter Northug er symbolet på snylternasjonen Norge er i ferd med å utvikle seg til, mener Aslak Sira Myhre. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveldens «Korrespondentarna» på Sveriges Television kommer Aslak Sira Myhre med hard kritikk av det han mener er en gal utvikling i både den norske langrennssporten og det norske samfunnet.

I sentrum: Norges største VM-håp på herresiden, Petter Northug.

- Petter Northug representerer det nye Norge. Hans ideal er at noen andre skal ligge og dra. Målet for Northug er ikke å sløse krefter på å dra selv. Alle skal jobbe og han skal spurte til slutt. Han er en snylter, og det er også det nye norske idealet: At man skal leve av andres arbeid, sier Sira Myhre i programmet.

Overfor Dagbladet utdyper lederen for Litteraturhuset i Oslo sin bekymring.

- I dette landet har «I ditt ansikts sved skal du tjene ditt brød!» vært et ideal. I Norge har man skullet jobbe til livets opphold selv, innen industri, fiske eller jordbruk. Nå har vi blitt til et land hvor polakker skal gjøre rørleggerjobben og svensker skal lage drinkene, mens vi selv skal leve av oljefondet. Vi er i ferd med å bli en kollektiv snylternasjon, sier Aslak Sira Myhre.

Den samme utviklingen mener han å kjenne igjen i langrennssporten.

- I 2002 var vi rasende på Cristian Zorzi som ikke ville dra i duell med Thomas Alsgaard i stafetten. Alsgaard slo etter Zorzi med staven, og alle var enige om at «sånn oppfører vi oss bare ikke». Vi var sinte på Silvio Fauner for å alltid henge på Bjørn Dæhlie for så å satse i spurten - det ble sett som usportslig og uetisk i Norge, sier han.

- Men nå er strategien at Petter skal henge på de andre lengst mulig for å kunne knuse dem i spurten. Senest i OL i Vancouver hørte jeg ekspertene på TV si at vi måtte håpe på snø, sånn at de andre ikke klarte å gå fra Northug. Andre skal gjøre jobben, sier Sira Myhre.

- Hva har endret seg fra 2002 til i dag?

- Det har skjedd mange ting, som jeg også skriver om i boka mi (Herskap og Tjenere, journ.anm). Det skjer noe med makrostrukturen i Norge. Vi trenger en polakk til å gjøre håndverksjobben vår, men vi vil ikke betale det det hadde kostet dersom denne håndverkeren skulle leve det samme livet som oss selv.

- Jeg ser utviklingen i langrennssporten som et bilde på noe større, det er derfor jeg sier det. Vi er på vei vekk fra et nøysomhetsideal og en nasjonaletikk som ble menneskeliggjort av skiløpere som Gjermund Eggen, Harald Grønningen og Oddvar Brå, sier Aslak Sira Myhre.

Ikke angrep på Northug
Kommende torsdag, like etter VM-starten, leder den tidligere politikeren samtalen «Langrennets etos - Mistet langrenn sjelen med fellestart og sprint?» med langrennsløper og forfatter Gudmund Skjeldal og NRK-pro Ingerid Stenvoldpå Litteraturhuset. Sira Myhre er svært opptatt av skisporten, og gleder seg til å dra til Holmenkollen for å følge flere av rennene i VM.

Likevel lar han seg ikke begeistre like mye når Petter Northug går inn til seier etter en fellesstart med lureløp.

- Dette er ikke noe angrep på Petter Northug, han er en løper med ekstreme ferdigheter som han selvfølgelig må utnytte. Og vi som nordmenn heier jo på det vi har, det kan man ikke klandre Northug for. Man kan ikke klandre Northug for å være Northug. Jeg driter samtidig i hvordan Northug gjør intervjuer, og de tingene. I år har han til og med også gjort imponerende løp i monsterbakken i Tour de Ski, for eksempel, sier Sira Myhre.

- Men når vi samtidig fullstendig mangler kapasitetsløpere på det norske herrelandslaget, blir alt fokusert på Northugs egenskaper. Det er nesten så man kan spørre: Hva ville skjedd om alle gikk som Northug? Hadde feltet i det hele tatt kommet til mål? Jeg peker på at vi vil at utlendingene skal trekke opp løpet for oss. Det smerter meg når jeg ser et skifelt stoppe opp fordi ingen vil dra, sier han.

Savner intervallstart
Aslak Sira Myhre er også kritisk til hvordan distansene utformes i mesterskapene.

Han mener i stedet Tour de Ski er det beste som har skjedd langrennssporten på mange år, at det er en langt bedre måte å måle hvem som er den beste til å gå på ski.

- Jeg har sansen for løpere som Södergren, Bauer og Kristin Størmer Steira. Men dette er løpere med små sjanser i mesterskap fordi de ikke kan spurte.

- Det eneste jeg håper på er at løypene i Holmenkollen er så harde at det blir mulig for noen å sprenge feltet. Jeg skulle ønske det var intervallstart på femmila - det vil være et stort nederlag for langrenn om et samlet felt kommer til mål i Kollen, mener han.

- Du er ikke redd for å tirre på deg det norske folk ved å gå ut mot Northug på den måten like før et mesterskap på hjemmebane?

- Vel det var jo ikke planen, jeg er litt overrasket må jeg innrømme. Det er ikke min tanke å «gå ut mot Northug» selv om jeg bruker ham som symbol på noe større. Jeg er lidenskapelig opptatt av langrenn, senest i går kveld satt jeg og så på tremila fra Vancouver i reprise, sier Aslak Sira Myhre.

SAVNER INTERVALLSTART: Sira Myhre får vondt når han ser et skifelt stoppe opp fordi ingen ønsker å dra foran.
Foto: Berit Roald / Scanpix
SAVNER INTERVALLSTART: Sira Myhre får vondt når han ser et skifelt stoppe opp fordi ingen ønsker å dra foran. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer