Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Petter Northug er ikke noen attraksjon her

Men 24-åringen selv er supergira foran «comebacket» i Meråker.

KLAR FOR LIKSOM-COMEBACK: Petter Northug går 30 kilometer fellesstart i friteknikk på lørdag. - Det skal ikke være så mange som slår ham hvis han er i normalt gjenge, sier sportslig leder Vidar Løfshus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAR FOR LIKSOM-COMEBACK: Petter Northug går 30 kilometer fellesstart i friteknikk på lørdag. - Det skal ikke være så mange som slår ham hvis han er i normalt gjenge, sier sportslig leder Vidar Løfshus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spar Cup i langrenn i Meråker høres i utgangspunktet ut som et arrangement for spesielt interesserte.

Til helga blir det imidlertid storinnrykk av mediefolk fra både Norge og Sverige når Petter Northug gjør sitt «comeback» lørdag, på 30 kilometer fellesstart i fristil.

Pressekontakt Karsten Tidemann betegner interessen rundt rennet som «voldsom». Men ikke fra lokalbefolkningen.

- Petter Northug er ikke noen attraksjon i Meråker, han bor jo her. Publikumsinteressen for langrenn er veldig dårlig for tida, det er ikke mange som går på skirenn. De ligger heller på sofaen, sier han til Dagbladet.

- Så det blir ikke folkefest langs løypa?

- Det tror jeg neppe vi får se, selv om det ville vært kjempeartig om. Men folk er blitt blaserte og bortskjemte etter hvert. Vi møter Petter på kafé og på veien annen hver dag. De er jo omtrent naboer, Petter, Estil og Tora Berger, sier Tidemann.

Får kamp av Södergren
Han anslår at det vanligvis er 3-4 journalister til stede på den typen arrangementer. Til helga ganges det tallet med 10 - minst.

- Det har vært voldsomt med henvendelser, ikke minst fra Sverige. Dette blir mye større enn et NM.

Foruten Northug blir det også et par andre gode navn som stiller til start: Anders Södergren er ingen hvem som helst på 30 kilometer fristil, og folk som Tord Asle Gjerdalen, Chris André Jespersen, Morten Eilifsen, Kristian Tettli Rennemo og lillebror Tomas Northug ønsker nok også å yppe seg mot forrige sesongs store langrennsløper.

Sportslig leder for herrelangrenn, Vidar Løfshus, forventer at Northug viser at han er i rute.

- Hovedpoenget er at han får de svarene han ønsker selv. Om det holder til seier eller topp tre, vil tida vise. Men det skal ikke være så mange som slår ham hvis han er i normalt gjenge, sier Løfshus til Dagbladet.

Han er glad for at Södergren og flere andre løpere av godt kaliber har meldt sin ankomst, slik at rennet blir en skikkelig målestokk på hvor Northug står etter den mystiske formsvikten som rammet på Beitostølen for to og en halv uke siden.

- Det klør i hender og føtter
I helga gjennomførte 24-åringen en såkalt laktattest (melkesyretest) på tredemølle på Olympiatoppen. Testen ga oppløftende svar.

- Testen viste at han ikke hadde tapt noe terreng i forhold til der han skal være. Han var på samme nivå som han var i høst.

- Var det en lettelse?

- Ja, det var jo betryggende å få de svarene man ønsket seg, sier Løfshus.

Northug har kjørt en del mengdetrening etter at han gjenopptok treningen for fullt. Den siste uka har han kjørt to økter om dagen, bortsett fra en hviledag etter laktattesten.

- Er Petter ekstra spent foran rennet på lørdag?

- Jeg tror ikke han er ekstra spent, men han er ekstra tent på å gå skirenn. Det er mer beskrivende. Han er veldig, veldig gira på å komme skikkelig i gang. Det blir nesten som et comeback, ettersom han ikke fikk gjennomført skikkelig på Beitstølen. Det klør i hender og føtter på ham, sier Løfshus.

Snømangel
Northug skal i utgangspunktet gå både 30 kilometer lørdag og 10 kilometer klassisk søndag.

- Men vi må se det litt an, sier Løfshus.

Karsten Tidemann har fått inntrykk av at Northug bare kommer til å gå lørdag.

- Om jeg skal tro og mene noe, nøyer han seg med lørdag. Det blir veldig begrenset med tid til pressen. NRK og TV 2 skal ha to minutter hver, resten får 10 minutter i samlet tropp. Så reiser han. Det er i regi av pappa Northug, sier Tidemann.

Det er snømangel i Meråker om dagen, men ikke verre enn at rennene avvikles som planlagt.

- På siste møte for to uker siden var det spørsmål om det ble renn eller ikke. Men det har vært en solid dugnadsinnsats, så nå er det spør og løype. Det blir en løype på 3,5 kilometer som skal gås åtte ganger på lørdag. Det er ikke mer enn 7-8 centimeter med snø, og så har vi kjøpt litt fra Sverige.

- Hva med temperaturen?

- Det er 17 minus her nå, men det skal bli gradvis mildere mot helga. Lørdag og søndag formiddag skal det ikke være mer enn rundt fire minusgrader, sier Tidemann.

VELLYKKET TEST I HELGA: Laktattesten Petter Northug gjennomførte i helga viste at han er på samme nivå som i høst. Dette bildet er tatt i sommer.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VELLYKKET TEST I HELGA: Laktattesten Petter Northug gjennomførte i helga viste at han er på samme nivå som i høst. Dette bildet er tatt i sommer. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!