ALVORLIG: Fyllekjøring skal ikke ufarliggjøres. Ikke snakkes bort i partyprins-image eller sees som en del av trøndersk festkultur, skriver artikkelforfatterne. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
ALVORLIG: Fyllekjøring skal ikke ufarliggjøres. Ikke snakkes bort i partyprins-image eller sees som en del av trøndersk festkultur, skriver artikkelforfatterne. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpixVis mer

Petter Northug hadde flaks

Det viktigste nå er ikke at Northug kommer seg raskest mulig tilbake i løypa, slik noen tar til orde for.

Skiløper Petter Northugs biltur natt til søndag endte i autovernet. Northug hadde flaks. Heldigvis var det kun autovernet som fikk gjennomgå, ikke en annen bil med passasjerer i. Han kunne møtt en familie på vei hjem fra langhelg. Han kunne ha skadet både seg selv og medpassasjeren sin for livet. Bilkjøring bør ikke være basert på flaks. Å sette seg bak rattet er et stort ansvar.

Kjøring med promille innabords er noe av det farligste vi gjør i trafikken. En ruspåvirket sjåfør har både dårligere dømmekraft og tregere reaksjonsevne enn en edru person. Ulykkestallene er klare. Minst 50 prosent av bilførere som selv blir drept eller som dreper andre i trafikken, har brukt rusmidler kort tid før ulykken. I tillegg blir mange skadet. To av tre såkalte eneulykker - ulykker der det ikke er andre trafikanter involvert - skjer i ruspåvirket tilstand. I 2012 var rus en viktig faktor i nær en av fire av dødsulykkene på norske veier.

Folk flest er kritiske til kjøring i fylla. Hele 98 prosent av Norges befolkning er klart imot promillekjøring, ifølge tall Ipsos MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Dette har vært stabilt de siste årene. Likevel viser beregninger Transportøkonomisk Institutt har gjort at det hver dag gjennomføres 30 000 kjøreturer i alkoholrus. I fjor ble i gjennomsnitt 24 tilfeller av ruspåvirket bilkjøring anmeldt per dag. Selv om det er færre enn før, er det for mange som kjører med promille.

Viktig beklagelse: Petter Northug er et forbilde for mange. Som idrettshelt har han inspirert mange barn og unge som drømmer om å suse først over målstreken, slik Northug gjør på sine beste dager. Som skiløper i en vintersportsnasjon som Norge har han gitt oss mye spenning, glede - og noen skuffelser. Som idrettsprofil er Northugs hovedansvar overfor folk å gå fort på ski. Men han har også et ansvar som forbilde. Det er en del av den uskrevne avtalen mellom idrettshelter og publikum.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Det erkjenner også Northug. I sin egen pressemelding om promillesaken skriver Petter Northug nettopp at «Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg.» Det er en viktig beklagelse. Loven er lik for alle og rettslig skal Petter Northug ikke behandles annerledes enn andre som har gjort det samme. Men som forbilde har han et ekstra ansvar for signalene han gir til sine tilhengere om hva som er greit og ikke greit. Fyllekjøring er aldri greit. Det er grunn til å tro at alvoret i hendelsen også har sunket inn hos Northug etter det brutale møtet med autovernet og avhør hos politiet. Northug sier han ønsker å snu denne hendelsen til noe positivt. Da bør han nettopp bruke sin posisjon som kjendis og forbilde til å få fram budskapet om alvoret ved fyllekjøring.

Norge innførte promillegrense for alkohol i 1936 som det første landet i verden. Det var en god grunn til å innføre et slikt forbud. Undersøkelser fra en rekke land viser at ulykkesrisikoen øker selv med nokså lav alkoholpåvirkning hos føreren, og at den stiger bratt med påvirkningens grad. Den norske promillegrensen er i dag på 0,2 promille. Det vil si at det er straffbart å kjøre bil når man har drukket. På grunn av dette, i kombinasjon med mange informasjonskampanjer, er vi nå blant de landene i verden med den laveste forekomsten av promillekjøring. Men det er fortsatt for mange som kjører i påvirket tilstand. Dagen-derpå-promille utgjør en stor andel av promillekjøringen. Selv om man føler seg edru, kan man fremdeles ha promille og være en fare for seg selv og andre i trafikken. Festen fra i går kan fortsatt sitte i. Bevissthet om dette er viktig.

Alkovett er å ta hensyn: Alkovett handler om at du tenker på om du vil drikke og i tilfelle hvor mye, før du tar det første glasset. Å tenke over hva som er bra for deg og ikke minst de rundt deg. Det dreier seg om å unngå at folk rundt utsettes for fare eller skal oppleve usikkerhet. Alkovett er derfor å ta hensyn.

På veien handler alkovett om mer enn å ha gode holdninger til promillekjøring. Det handler om å la bilen stå hvis man har drukket, eller å la være å drikke hvis man vet at man må kjøre. Innsats mot fyllekjøring handler dessuten om å ta ansvar for andre, ikke bare for seg selv.

Det er mye man kan gjøre: Å planlegge hjemtur, slik at det er avtalt hvem som kjører. Å inndra bilnøkler og bestille taxi for andre. Å melde til politiet på telefonnummer 02800 fra om man ser en vinglete bil foran på veien eller ser at noen som er ruspåvirket setter seg bak rattet. Det kan redde liv.

Alt for mange har opplevd konsekvensene av promillekjøring i trafikken. Hvert år går liv tapt og familier rammes av tragedier som kunne ha vært unngått om man hadde latt være å drikke alkohol før man satt seg bak rattet.

Petter i utakt: Petter Northug hadde flaks i helgen da han valgte å kjøre i påvirket tilstand. Det kunne ha gått så mye verre. Holdningsmessig er han på kollisjonskurs med 98 prosent av Norges befolkning som mener at man bør la bilen stå når man har promille i blodet.

Det viktigste nå er ikke at Northug kommer seg raskest mulig tilbake i løypa, slik noen tar til orde for. Det viktigste er at han gjør følger opp pressemeldingens gode intensjoner med handling.

Fyllekjøring er alvorlig. Det skal ikke ufarliggjøres. Ikke snakkes bort i partyprins-image eller sees som en del av trøndersk festkultur. Det finnes ikke noe forsonende i å velge å sette seg bak rattet etter en fuktig fest. Risikoen man tar på egne og andres vegne er så altfor stor. Bildet av Audien i autovernet er en tydelig påminnelse på dette.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.