HYLLER ENEREN: Petter Northug innrømmer glatt at Martin Johnsrud Sundby er i en egen klasse for tida. - Vi andre er nødt til å komme oss opp et hakk, sier han etter å ha blitt slått med tre minutter av Johnsrud Sundby på femmila i Holmenkollen i dag. Foto: NTB Scanpix
HYLLER ENEREN: Petter Northug innrømmer glatt at Martin Johnsrud Sundby er i en egen klasse for tida. - Vi andre er nødt til å komme oss opp et hakk, sier han etter å ha blitt slått med tre minutter av Johnsrud Sundby på femmila i Holmenkollen i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Petter Northug har innsett at han har en grusom jobb foran seg

- Gleder meg!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Denne sesongen er det nok ikke mulig å gjøre noe med ham. Men neste vinter er alt mulig, sier Petter Northug.

Han står nyskiftet og blid i pressesonen i Holmenkollen. Resultatlista viser at han ble nummer seks. Ikke så ille det. Men avstanden opp til suverende Martin Johnsrud Sundby ble på over tre minutter. Det er rett og slett mye.

- Ja, slik ble det, som fryktet. Det smalt skikkelig helt fra start. Det gikk styggfort med Martin foran. Jeg så at mange kapasitetsløpere grein på nesa allerede på andrerunden. Jeg fant det best å finne meg i en plass i den store gruppa et stykke bak sammen med mange av de andre, sier Northug.

- Dette har jo vært Martins våpen i hele vinter, å klinke til fra start. Han innfrir igjen og vinner fortjent. Han imponerer. Det er ikke noe annet å si om det, sier Northug.

Følger suksess-malen - Hva skal dere andre gjøre?

- Det er jo enkelt det. Vi må heve oss et hakk. Som det er nå er Martin på en måte i en egen liga.

- Hvordan?

- Det blir å ta seg sammen og gjøre en solid jobb foran neste sesong. Da er det mesterskap, og en må jo prøve å ta ham da, sier Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det en jobb du gruer deg til å gjøre?

- Nei, jeg gleder meg faktisk. Men det blir tøft, det blir det. Veldig tøft. Men det er ingen vei utenom, så sterk som Martin er nå. Jeg skal ta tak i de tingene som kan gjøre at jeg kan gå fortere på ski, og jeg skal gjøre det ordentlig. Så får vi se.

- Må du gjøre mye nytt, eller holder det å følge oppskriften som har gitt deg så enorm suksess i mesterskap før?

- Basisen er den samme. Malen ligger der. Jeg vet nesten hva jeg skal gjøre hver eneste dag i sommer og høst. Men det er også viktig å hele tiden søke nye impulser. Men jeg viker ikke fra malen min, sier Northug på spørsmål fra Dagbladet.
Blir trenden - Martin har på en måte forandret fellesstartene med sitt maskinmessige kjør fra start til mål. Det er lenge siden det har vært lureløp som ble avgjort i spurt. Tror du Martins måte å gjøre det på blir trenden framover?

- Så lenge Martin er i slik form kommer han selvsagt til å fortsette på samme måten. Og andre ser jo at det går an å gå fra om de er sterke nok og har dagen. Vi andre må bare sørge for å være sterke nok til å henge med, sier Northug til Dagbladet.

- Hva med resten av sesongen?

- Jeg skal gjøre det jeg kan jeg, for å forsvare en pallplass i den sammenlagte verdenscupen. I Canada deles det jo ut mange poeng, kanskje er det mulig å karre seg opp en plass også, sier Northug, som ligger på tredjeplass i sammendraget, hårfint bak Finn Hågen Krogh.

- Men å gjøre noe med Martin i vinter, det tror jeg som sagt ikke er mulig.