INNRØMMER PROMILLEKJØRING:  Petter Northug kolliderte tidlig søndag morgen i autovernet i general Bangs vei i Trondheim. Etter kollisjonen stakk han fra stedet, mens en skadet kamerat var igjen i bilen. Han har innrømmet at han hadde drukkket da han kjørte bilen. 

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
INNRØMMER PROMILLEKJØRING: Petter Northug kolliderte tidlig søndag morgen i autovernet i general Bangs vei i Trondheim. Etter kollisjonen stakk han fra stedet, mens en skadet kamerat var igjen i bilen. Han har innrømmet at han hadde drukkket da han kjørte bilen. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpixVis mer

- Petter Northug kan få hjemmesoning

Nytt soningstilbud trer i kraft i Trøndelag i morgen.

(Dagbladet): Petter Northug risikerer å bli dømt til fengselstraff, for å ha kjørt med promille natt til søndag.

Forutsetningen er at promillen er over 0,5.

En ny ordning i Trøndelag som trer i kraft i morgen gjør at Petter Northug kan kvalifisere til å få hjemmesoning, skriver VG.

Alle i Trøndelag som får dommer på under fire måneder, vil fra og med i morgen få tilbud om elektronisk fotlenkesoning i hjemmet - forutsatt at man er i arbeid, skriver avisa.

Regiondirektør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord sier at det også med hjemmesoning er strenge begrensinger.

- Det er veldig strenge begrensinger for hjemmesoning. Man må ha på seg en elektronisk fotlenke og man kan bare bevege seg innenfor hjemmet og tomten - og på arbeid til definerte tidspunkter, sier hun til VG.

Trolig fengselsdom
Petter Northug har innrømmet at han kjørte i beruset tilstand da han kjørte inn i et autovern klokka halv seks søndag morgen. Han stakk fra ulykkesstedet etter kollisjonen, men ble funnet på sin hjemmeadresse etter søk av politiet.

En kamerat av skistjernen som var passasjer i bilen var igjen i bilen. Han fikk senere påvist brukket kragebein.

Den erfarne advokaten Mette Yvonne Larsen tror Petter Northug nå må regne med å sone.

- Forutsatt at promillen er på mer enn 0,5, straffes promillekjøring så å si alltid med ubetinget fengsel i tre uker eller 30 dager. I tillegg får man en bot på halvannen månedslønn, sa Larsen til Dagbladet i går kveld.

Ukjent promille Politiet har ennå ikke kunnet opplyse om hvor høy promille de to siktede har hatt. Svaret på dette vil trolig ikke komme før om to uker.

- Denne saken synes å ha flere selvstendige overtredelser av vegtrafikkloven. Fyllekjøringa alene vil bli straffet med ubetinget fengsel om promillen var høyere enn 0,5. Men her er det også snakk om andre overtredelser som kan virke skjerpende, sier Mette Yvonne Larsen og sikter til at skistjernen stakk fra stedet etter ulykken. 

- Det er straffbart i seg selv å stikke av. Man har også en hjelpeplikt etter vegtrafikkloven. I denne saken forlot en av de siktede en som var skadd. Å etterlate personer i hjelpeløs tilstand er også straffbart i seg selv, sier Larsen og utdyper:

- Jeg vil anta at dette vil bety ubetinget fengselsstraff av en viss varighet. Det er helt utenkelig med en betinget reaksjon. Dette vil bety soning, sier hun.