Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug lot de andre gå fra ham i finalen - hadde ingen interesse av å vinne

På herrenes klassisk sprint i Tour de Canada.

TAKTISK: Petter Northug ville ikke vinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAKTISK: Petter Northug ville ikke vinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE/OSLO (Dagbladet): Sergej Ustjugov hadde et solid forsprang på Petter Northug (22,7 sekunder) og Emil Iversen (1.12,2 minutter) som er de argeste utfordrerne i Tour de Canada-sammendraget.

Petter Northug kunne ta innpå mange sekunder i sammendraget dersom han leverte i sprintfinalen, ettersom Ustjugov røyk ut allerede i semifinalen. Om Northug vant ville det være han som leder Touren etter fem av åtte etapper.

I kveldens finale var det hele fire nordmenn. Men en av de hadde ingen planer om å gjøre opp om seieren.

Petter Northug lot nemlig de øvrige gjøre opp om seieren. Tidlig i løpet så det ut som ha var på en søndagstur rundt Sognsvann.

- Dette er taktisk løp av Northug. Han vil spare seg til i morgen, sier NRK-kommentator Jann Post.

I morgen er det tremila som står på programmet i Touren, og det er tydelig at det er der Northugs tanker ligger.

- Det føles veldig bra i dag, sier Northug til NRK.

- Jeg var ikke i tvil i dag. Hvis det gikk skikkelig piano ville jeg prøve, sier Northug, som mente tempoet ble for tøft.

I stedet var det Pellegrino som vant finalen foran Eirik Brandsdal. Manificat ble nummer tre.

Sleit Sergej Ustjugov har vært i en egen klasse, men i dag sleit russeren i semifinalen. Han maktet ikke å gjøre opp om seieren, og ble overraskende nummer fem i heatet. Eirik Brandsdal vant med hundredelet foran Pellegrino.

- Ustjugov viser sitt første svakhetstegn i denne Touren, mente NRK-ekspert Fredrik Aukland.

- Han er fullstendig utkjørt og utslått, mente NRKs Jann Post.

I den andre semifinalen var det langdistanseløperen Manificat som gikk til topps foran Northug. Det sier litt om de tøffe forholdende utøverne kjempet under i dag.

Skremmeskudd På dagens sprint-prolog kom russeren med et nytt skremmeskudd da han var raskest av samtlige i den tøffe sprintløypa. Men like bak fulgte hele sju nordmenn blant de ti beste. Det var bare Federico Pellegrino som skilte nordmennene på en sjetteplass.

Det var hele tre nordmenn i det første heatet. NRK-ekspert Fredrik Aukland spekulerte i at nordmennene håpet at Sergej Ustjugov også ville velge heat en, slik at de hadde en mulighet til å «knekke» russeren. Men i stedet valgte Ustjugov heat to.

Ustjugov fortatte å komme med skremmeskudd til sine norske rivaler. Han var knallgod i spurten, og staket inn til sier foran Pellegrino.

Dagens sprintløype ser ut til å passe Johnsrud Sundby. Han dro til og fikk en luke et godt stykke før oppløpet, og gikk inn til en enkel seier i kvartfinalen.

Alexander Bessmertnykh ledet sitt heat da han falt i samme sving som Heidi Weng og Therese Johaug. Heldigvis var Northug på andreplass et stykke bak russeren da han falt.

- Det kunne vært skjebnesvangert for Petter, sier NRKs Fredrik Aukland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram