Petter Northug løy til politiet tre ganger og fikk kompisen siktet

Tiltalebeslutningen klar.

Følg DBTVs sending om Northug-tiltalen

(Dagbladet): I dag ble detaljer fra etterforskningen av Petter Northug og fyllkjøringen på morgenkvisten den 4. mai offentliggjort.

I tiltalen står det blant annet at Northug ved tre anledninger i løpet av morgenen og formiddagen denne søndagen skal ha avgitt falsk forklaring til politiet.

Falsk forklaring I tiltalebeslutningen heter det at han ved tre anledninger sa at han selv hadde vært passasjer, og at kameraten han kjørte med hadde sittet bak rattet.

Dette skjedde først 07.30 ved Northugs bopel, deretter én time senere i forbindelse med transport til inn til politihuset, så i et detaljert avhør på politistasjonen.

Sistnevnte med sin advokat til stede.

Disse forklaringene førte til at kompisen til Northug ble siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand og at han måtte avlegge blodprøve.

Kameraten, som Dagbladet velger å anonymisere, måtte som resultat av dette avgi to forklaringer med status som siktet i saken.

Voldsom fart Det framkommer andre detaljer fra dokumentet, noen som også er kjent tidligere.

Det blir bekreftet, akkurat som det ble i boka «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning, at promille var 1,65. Det som også ble kjent er at blodprøva ble tatt først klokka 06.45 - over en time etter ulykka.

Farten har blitt fastsatt til «minst 83 kilometer i timen», og det tegnes et bilde av hvor voldsom denne farten har vært.

«Bilen traff midtrabatten før rundkjøringen, fortsatte i et ca 16 meter langt "hopp" over øyen i rundkjøringen hvor den i en høyde på ca 38 cm over bakken traff og knakk en lysmast. Deretter fortsatte den ca 38 meter før den stanset i autovernet på høyre side av veien. Autovernet ble skjøvet ca 2,2 meter ut fra veibanen.»

Følg DBTVs sending om Northug-tiltalen

FALSK FORKLARING: I tiltalen står det blant annet at Northug ved tre anledninger i løpet av morgenen og formiddagen denne søndagen skal ha avgitt falsk forklaring til politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FALSK FORKLARING: I tiltalen står det blant annet at Northug ved tre anledninger i løpet av morgenen og formiddagen denne søndagen skal ha avgitt falsk forklaring til politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer