TROR IKKE LØFSHUS SNAKKER SANT: Petter Northug.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
TROR IKKE LØFSHUS SNAKKER SANT: Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Petter Northug med kraftig kritikk mot landslagssjefen: - Enten er han snill som en pus, eller så er han verst i klassen

Kritisk til Løfshus' håndtering av pressen og Johaug-saken.

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Petter Northug imponerte med en åttendeplass på femmila i Lahti. Likevel var han klar på at dagens renn var en skuffelse sett med norske øyne.

- Nei, det er ikke bra nok å ikke ta individuelt gull. Det er noe vi nesten har som krav i norsk herrelangrenn at vi skal levere til det norske folket. Det er for dårlig, rett og slett, sier Northug til pressen.

Tror ikke Løfshus er ærlig

ORDKRIG: Petter Northug fortsetter ordkrigen med svenske Calle Halfvarsson. I går uttalte svensken at Norge burde være glad for at Northug ikke gikk stafetten. I dag slo nordmannen tilbake med samme mynt. Video: NTB Scanpix / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Han sa seg dermed uenig med landslagssjef Vidar Løfshus. Løfshus har tidligere uttalt at han var fornøyd med VM sett under ett, noe Northug er kritisk til.

- Jeg tror ikke Løfshus er ærlig når han sier det. Da bløffer han. Jeg vet at han ikke er fornøyd uten et individuelt gull. Han har jo sagt at han skal ta en annen tone med media nå, det er sikkert derfor han sier det, mener Northug.

Foran årets mesterskap uttalte Løfshus at pressen hadde skyld for at Therese Johaug ble dopingtatt.

Trakk tilbake kritikk

Dette var uttalelser han senere trakk tilbake i følgende pressemelding:

«Landslagssjef Vidar Løfshus beklager uttalelser om at media var medansvarlig for at Therese Johaug brøt antidopingreglene.

I intervjuer der Løfshus ønsket å forklare at et høyt medietrykk stresset langrennsorganisasjonen, på en måte som bidro til at det ble gjort en feil, kom det uttalelser som etterlater et inntrykk av at media er medansvarlige for Johaug- saken.

- Det er media selvsagt ikke, sier Løfshus og beklager at dette ble feil fremstilt.»

- Skal ikke skje fra en leder

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Likevel legger Northug vekt på at utspillet ikke var noen optimal oppvarming til mesterskapet i Lahti.

- Det skal ikke skje fra en leder. Det tror jeg Vidar har skjønt selv også. Det går ikke an å holde på sånn, sier Northug og kommer med følgende karakteristikk av landslagssjefens mediehåndtering:

- Enten så er han snill som en pus, eller så er han verst i klassen. Jeg skal snakke med Vidar når jeg møter han i traileren. Han er litt med oss ( Team Northug) som med dere i media. Det er enten eller.

Petter Northug tror uttalelsene til landslagssjefen vil få konsekvenser.

- Jeg regner med det blir etterspill, men jeg sitter ikke der og styrer. Det gjør skistyret. De skal evaluere alt - både lederne og utøverenes resultater, sier Northug til pressen.

GULLET GLAPP: Martin Johnsrud Sundby hadde ledelsen en god stund, likevel ble det bare en femteplass på nordmannen. Sundby forklarer hvorfor gullet glapp på VMs siste øvelse. Reporter Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Hadde ønsket rolig løp

Når det gjelder hvorvidt hans egne medaljemuligheter under dagens femmil ble påvirket av norsk taktikk, sier han kanskje.

Lenge forsøkte nordmennene å holde høyt tempo. Dette blant annet ved at Anders Gløersen stakk i tet tidlig.

- Så klart jeg skulle ønske det gikk rolig fra 45 til 47 - da hadde jeg kanskje hatt sjansen. Vi ble enige på lagmøtet i går at det skulle kjøres hardt ut, sier Petter Northug.