Langrennssportens stilskifte:

- Petter Northug narret en hel verden

- Det var en trend for ti år siden hvor det var om å gjøre å trene minst mulig, feste mest mulig og være litt bajas for å være god, sier Hans Christer Holund.

GA ET MISVISENDE BILDE: Petter Northug snakket ned seg selv på veien mot alle gullmedaljene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Publisert
Sist oppdatert

Femmilsverdensmester Hans Christer Holund mener det er en vesentlig forskjell i hvordan langrennsløperne tenker og uttrykker seg om egen trening i dag, sammenliknet med hvordan det var for rundt ti år siden, i epoken hvor Petter Northug dominerte totalt.

- Det var en trend for ti år siden hvor det var om å gjøre å trene minst mulig, feste mest mulig og være litt bajas for å være god. Det var det mange ga uttrykk for, men så tror jeg de fleste trente mer enn hva de sa høyt, sier Holund til Dagbladet.

- Man må dessverre trene mye for å bli god i langrenn. Sånn var det også for ti år siden, men mange ga nok mer uttrykk for at de var villbasser, mener verdensmesteren fra femmila i Seefeld.

NYE TIDER: Hans Christer Holund forteller hvordan fremtoningen i norsk langrenn har endret seg de siste ti årene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYE TIDER: Hans Christer Holund forteller hvordan fremtoningen i norsk langrenn har endret seg de siste ti årene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Holund mener Martin Johnsrud Sundby var den sterkeste aktøren for å snu denne kulturen, ved å stå for større åpenhet om hva som faktisk ligger bak resultatene.

Sundby: - Verden var lurt av Petter

Det var et bevisst valg fra Sundbys side, i kjølvannet av hvordan daværende verdensener Petter Northug var veldig god til å kommunisere hvor mye han sov og hvilte, der Mosvik-ekspressens knallharde treningsregime ble underkommunisert.

ÅPNER OPP: Vidar Løfshus er en av de som har jobbet tettest på Petter Northug gjennom hans karriere. Nå forteller han om opp og nedturene de hadde sammen gjennom 15 år i internasjonal langrenn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg trodde at verden var lurt. Med all respekt for deg, Petter. Du var helt rå på å snakke om hvor mye du sov. Men du var ikke så flink til å fortelle hvor hardt du trente. Du ga et inntrykk til veldig mange at om hvis du sover veldig mye og trener spurt, går det bra, sa Sundby til Northug under TV 2-programmet «Landskampen».

Til Dagbladet sier Therese Johaug at hun kjenner seg igjen i Sundbys karakteristikk fra alle årene hun var på samme landslag som Northug.

- Jeg tror Petter var mye mer seriøs enn mange tenkte. Man blir ikke verdensmester av å ligge på en sofa. Jeg har vært på lag med Petter og sett hvordan han har trent og hvor seriøs og målbevisst han var, sier Johaug til Dagbladet.

MENER NORTHUG SNAKKET SEG SELV NED: Therese Johaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MENER NORTHUG SNAKKET SEG SELV NED: Therese Johaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Neglisjert

Herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum, som var Northugs personlige trener i to sesonger, er enig i det.

- Treningsproduktet Petter Northug har blitt neglisjert, sier Nossum til Dagbladet og utdyper:

- Det har alltid blitt snakket om hvor god han er til å sove mye og prikke form. Å prikke form kan du ikke gjøre uten å ha gjort en god jobb i forkant. Ellers kunne jeg ha prikket form, men jeg har ikke noe å prikke form på, illustrerer han.

FØRSTE MØTE: Vidar Løfshus tror Petter Northug fremdeles husker hva som skjedde da de møttes for første gang i 2004. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Sundby forfektet det samme overfor Northug selv i TV 2-programmet «Landskampen».

- Petter narret en hel verden. Jeg tror det var vanskelig for andre å bruke Petter som rollemodell, fordi han har egenskaper som er helt unike, som går utenpå alle med tanke på døgnrytme, evne til å trene hardt, evne til å slappe av, koble av og fyre seg opp. Et kobbel av egenskaper som du ikke finner i andre. Alle skulle kopiere det, men jeg tror det er umulig å kopiere, sa Sundby.

- Da følte jeg at jeg ble nødt til å være kontrasten. Jeg tok på meg den rollen. Da får folk muligheten til å velge hvilken vei man skal gå: Enten være oppe på natta, trene på formiddagen og trene hardere enn alle andre på sin måte, eller å gjøre den beinharde jobben hele tiden med struktur og system, som jeg trengte, påpekte verdensmesteren på 15 kilometer klassisk i Seefeld.

Mener dagens trend er sunnere

Holund er tydelig på at trenden nå er snudd.

- Vi trener mye i dag og gir også uttrykk for at vi trener mye. Jeg tror nok det er sunnere at man viser hvor mye som ligger bak, i stedet for å skjule det, sier langrennsprofilen til Dagbladet.

GA RÅD: Da Petter Northug la skiene på hylla i 2018, prøvde Vidar Løfshus å gi han et råd. Northugs reaksjon får han til å le. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Det var ikke bra å trene for mye, var holdningen før. Det var bedre å trene færre gode timer. Jeg tror de som trente 100 timer i måneden sa at de trente 85 timer og snakket seg ned, i stedet for å vise alt som lå bak.

Det er også Nossum tydelig på.

- Det trenes enda mer i dag enn for ti år siden. Det ser jeg på hele Norge. Tar du snittimene til topp 60 i NM, er nok det vesentlig høyere enn topp 60 i NM for ti år siden. Nivået nå er høyere enn for ti år siden, påpeker landslagstreneren.

- Martin, Marit og Therese

I tillegg til Martin Johnsrud Sundby, gikk ikke minst Marit Bjørgen og Therese Johaug foran og viste hvor mye de trente for å bli best.

- Martin, Marit og Therese var med på å snu trenden og trente veldig mye. Petter trente også mer enn hva han ga uttrykk for. Det er jeg helt sikker på, sier Holund og får støtte av Nossum.

- Martin, Marit og Therese var med på å snu trenden, ja. Marit og Therese har alltid trent mye. Martin var veldig sentral i snuoperasjonen på guttesiden. Mentalitet og det å gjøre absolutt alt man kan for å bli best. Treningstimer er en del av den kaka, supplerer landslagstreneren.

  • Petter Northug har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lærte av skijentene

Overfor Dagbladet har Sundby tidligere fortalt at han hentet sin inspirasjon fra Bjørgen på vei mot tronen som langrennskonge og regelrett kopierte treningsprogrammet til OL-dronninga fra Rognes.

- Therese og Marit var tidlig ute med svært høye treningsmengder på over 1000 timer i året og herjet jo. Det hadde jeg også lyst til å teste ut. Over tid har jeg tatt dette til et nivå som er enda flere timer enn dem, men så er jeg gutt og har litt andre fysiske forutsetninger. Men jeg kikket en del på jentene i første omgang, har Sundby fortalt Dagbladet.

- Opprinnelig begynte jeg å se på Marit - etter OL-sesongen 2010. Det var så store tekniske endringer i måten hun gikk på ski at jeg ble veldig fascinert og nysgjerrig på å finne ut hva hadde skjedd de siste åtte-ni månedene.

- Da begynte jeg å gjøre det samme som Marit. Jeg var ikke innovativ den gang og ville kopiere det opplegget som Marit hadde suksess med. Da begynte jeg å jobbe med de samme folkene som hadde hjulpet Marit. Etter det eskalerte det ved å teste ut hva som kan utvikle nye metoder. Da ble jeg helt «ko-ko» i hodet etter finne nye grep. Men det hele startet med Marit.

  • Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer