IKKE I VM-FORM: Petter Northug, her fra gårsdagens tremil, håper på et nytt VM-mirakel i Lahti. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE I VM-FORM: Petter Northug, her fra gårsdagens tremil, håper på et nytt VM-mirakel i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

NM i langrenn

Petter Northug om VM-sjansene: - Jeg får håpe mirakel-gudene er med meg inn i mesterskapet her også, for det trenger jeg

Håper på et mirakel i Lahti. 

LYGNA (Dagbladet): I går ble Petter Northug tatt ut som en av tolv norske herreløpere som skal representere Norge i ski-VM om knappe tre uker.

Han fikk plassen uten å ha oppnådd et eneste godt resultat denne sesongen.

Etter dagens NM-stafett var Northug selvironisk om eget uttak.

- Jeg er vel den dårligst trente herreløperen noensinne som blir sendt til et mesterskap. Og det er jo noe å være litt stolt av det også, fleiper han, før han litt mer alvorlig legger til:

- Reaultatene her lyver ikke, det er ikke noe skuespill i de løypene her. Jeg er et godt stykke unna toppformen, og et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre. Det har jeg en plan, i mitt hode i hvert fall, for hvordan jeg skal løse fram mot VM. Så får vi se om det er tidsnok.

Kan droppe femmila

Northug ble nummer seks på NM-sprinten fredag, men har bare en niendeplass å slå i bordet med fra verdenscupen i år.

Han har aldri hatt dårligere resultater før et mesterskap før, og i år måtte han for aller første gang i karrieren stå over Tour de Ski også.

Den som fremdeles sitter hjemme og håper på at Northug skal herje i VM slik han gjorde i Falun for to år siden, håper nok forgjeves.

Slik situasjonen er nå, åpner Northug til og med for å droppe femmila han har friplass på. Han er rett og slett ikke kapabel til å henge med verdenseliten over lange distanser i den formen han er i nå.

Det må i så fall et mirakel til om han skal klare det.

- Det må et lite mirakel til, men det er sånn som bruker å skje. Jeg har begynt å tro på mirakler etter Falun, så jeg får håpe de mirakel-gudene er med meg inn i mesterskapet her også, for det trenger jeg, sier Northug.

Satser alt på en formtopp

Nå drar han til høydetrening i Pontresina for å lade opp til mesterskapet. Det blir en desperat kamp for å finne formen som kan gi gull på sprinten 23. februar.

- Jeg må ha litt is i magen, samtidig som jeg får trent bra. Da kan alt skje i Lahti også, sier han.

- Det er spennende. Du føler ikke at du har det råeste presset på deg når formen har vært som den har vært, men jeg ønsker å komme bakfra og vise at jeg kan bygge en formtopp til det som skal skje tidlig i VM. Så kan det føre til at det kan åpne seg noen muligheter senere, fortsetter han.

For om han på mirakuløst vis klarer å hente fram et gull på sprinten, håper han å få sjansen på lagsprinten også.

- Det kan bli alt fra en til tre distanser, hvem vet, det er sånn ståa er nå. Så da får man bare ta den muligheten.