TAKKER MAMMA: Petter Northug er glad for at May Fredly Northug stiller opp. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
TAKKER MAMMA: Petter Northug er glad for at May Fredly Northug stiller opp. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Petter Northug takker mamma for hennes nye bidrag: - Hun blir viktig framover

May Fredly Northug fikk prøve seg i ny rolle i Sandnes. Det ble en så stor suksess at Petter Northug håper på mer hjelp fra mamma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SANDNES (Dagbladet): Vanligvis er det pappa John Northug vi ser på stavpost. Hoppende engasjert opp og ned langs løypa bruker han å leve seg helt inn i konkurransene når Petter, Tomas og Even Northug er i aksjon. I tillegg står han klar med staver om det blir nødvendig.

Under Blinkfestivalen tok imidlertid mamma May Fredley Northug over ektemannens rolle. Litt stolt, litt brydd, noe ukomfortabel og ganske nervøs fulgte mamma Northug sønnene rundt og i løypene med hendene fulle av staver.

Da Petter Northug spurtet inn til seier på fredagens fellesstart, slo han staven så hardt i reklameplakaten at Ole Einar Bjørndalen og de som sto nærmest skvatt tilbake.

Det var et øyeblikks adrenalin som manifesterte Northugs vinnerinstinkt. Men hva syntes mamma Northug om at sønnen reagerte på den måte og holdt på å ødelegge staven som hun har ansvaret for?

MAMMAS NYE ROLLE: May Fredly Northug stod på stavpost og passet på søndene sine under Blinkfestivalen. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
MAMMAS NYE ROLLE: May Fredly Northug stod på stavpost og passet på søndene sine under Blinkfestivalen. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg begynner å bli vant til at Petter reagerer sånn, sier May Nothug til Dagbladet og sukker litt, samtidig som hun smiler omtrent like lurt som sin velkjente sønn.

- Petter traff nesten Bjørndalen. Hva synes du som mamma om det?

- Gjorde han det? Det er jo ikke bra. Petter må være forsiktig, svarer mamma Northug.

Petter takker mamma

Hun var imidlertid stolt over at eldstesønnen gjorde det så bra og er glad for at pilen peker i riktig retning.

Petter Northug er minst like stolt av sin mor - ikke minst etter bidragene i hennes nye jobb på stavposten.

- Mamma gjorde en fantastisk jobb. Hun er skapt for dette. Vi har en veldig bra seiersrate når hun står på stavpost. Det spørs om hun ikke må overta jobben fra pappa nå, sier Northug til Dagbladet.

- Jeg tror hun er klar for flere oppgaver. Jeg håper hun kan stå på både stavpost og matpost og alle poster du kan tenke deg. Mamma blir viktig framover, sier langrennsstjerna fra Mosvika.

Nervøs og stolt mamma

STOLT: May Fredly Northug er stolt over sønnene sine, Petter, Tomas og Even. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
STOLT: May Fredly Northug er stolt over sønnene sine, Petter, Tomas og Even. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

May Northug har imidlertid et ambivalent forhold til sin nye rolle i Team Northug.

- Det var nervepirrende å stå på stavpost. Man vet jo aldri hva som skjer, men heldigvis gikk det veldig bra, sier hun.

- Petter virker å være i veldig bra form. Det er godt å se at også Tomas og Even er på riktig vei. Det er klart de gjør meg stolte alle tre, forteller mamma Northug.

Petter Northug vant to av de tre rennene han gikk under Blinkfestivalen. Det startet med seieren i langløpet, før det ble 77. plass opp Lysebotn og ny seier i fellesstarten i Sandnes fredag. Lørdagens sprint sto han over for å unngå overbelastning.

Advarer konkurrentene

Mosvik-ekspressen ligger foran fjorårets skjema og virker å være på vei mot den formen han som regel er i i mesterskapssesonger. Northugs trener Stig Rune Kveen advarer derfor konkurrentene.

PÅ PLASS: May Fredly Northug på stavpost er ensbetydende med suksess for Petter Northug. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
PÅ PLASS: May Fredly Northug på stavpost er ensbetydende med suksess for Petter Northug. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Dette viser at Petter er i veldig god form. Vi har ikke gjort så mye annerledes enn tidligere, men alt har gått etter planen. Petter er i nærheten av det beste nivået han har vært på denne tiden av året og sender et skremmeskudd til til konkurrentene, sier Kveen til Dagbladet.

- Aleksander Legkov, Dario Cologna og co må virkelig brette opp ermene om de skal slå ham i Lahti. Petter våkner alltid i mesterskapssesonger, advarer Northugs trener.

Ligger foran fjorårsskjemaet

Også landslagssjef Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland ser gode tegn fra Northug.

- Jeg og Tor Arne snakket om det og synes Petter ser veldig sterk ut. Han har hatt en veldig god treningssommer, og vi vet at han bruker å være god i mesterskap. Han har jo fribillett til sprinten og femmila som tittelforsvarer. I tillegg håper hele Norge på at han er i toppform til stafetten, sier Løfshus, som ikke var i Sandnes, til Dagbladet.

- I fjor datt Petter av før han kom til spurten i mange renn. I år ser det foreløpig bedre ut.

Northug har de siste dagene spøkt mye om sin egen form, som han periodevis har slaktet til tross for to overbevisende seirer.

I et øyeblikks seriøsitet bekrefter han imidlertid at han har kommet godt i gang med sesongoppkjøringen og ligger i rute til å gjøre som han pleier i mesterskapssesonger: å vinne gull.

- Jeg ligger foran fjorårsskjemaet. I fjor hadde jeg et langt opphold uten trening. I år har alt gått etter planen, sier Northug.

JOBBER SAMMEN: Tomas Northug og Petter Northug forsøker å hjelpe hverandre til suksess, blant annet med trener Stig Rune Kveen i ryggen.  Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
JOBBER SAMMEN: Tomas Northug og Petter Northug forsøker å hjelpe hverandre til suksess, blant annet med trener Stig Rune Kveen i ryggen.  Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer