BEST PÅ SPRINTEN: Slik jublet Northug da han krysset mållinja først. Det er ikke så rart, siden det er nesten tre år siden forrige ordinære verdenscupseier. Foto: Bjørn Langsem
BEST PÅ SPRINTEN: Slik jublet Northug da han krysset mållinja først. Det er ikke så rart, siden det er nesten tre år siden forrige ordinære verdenscupseier. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Petter Northug viste muskler - vant foran tre nordmenn i sprinten

Første ordinære verdenscupseier på nesten tre år.

OSLO/DRAMMEN (Dagbladet): Sprintesset Federico Pellegrino har vunnet samtlige skøytesprinter denne sesongen, mens Sondre Turvoll Fossli vant klassisksprinten i Kuusamo i november.

Men der Fossli røk ut i prologen på grunn av et stavbrudd, viste Pellegrino nok en gang at han ikke behersker klassisk i samme grad som skøyting. Han røyk ut allerede i kvartfinalen. Dermed kunne et nytt navn skrive seg på den eksklusive lista over sprintere med verdenscupseire denne sesongen.

Det ble Petter Northug.

Northug hadde skikkelig god glid i dag, og seilte opp i front i finaleheatet. Han fikk raskt en luke til de øvrige, og selv om de nærmet seg, tok Northug seieren foran Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal. Det ble til slutt firedobbelt norsk med Finn Hågen Krogh på fjerdeplass.

Northug flekset musklene da han seilte over målstreken på blanke ski.

- Man mister hodet etter målgang, sier Northug, som var litt roligere i møtet med NRK etterpå.

Første på lenge Det var Northugs første seier i ordinær verdenscup på nesten tre år(!). Det skjedde sist i verdenscupavslutningen i Falun 24. mars 2013. Riktignok har han noen etappeseire i Tour de Ski i løpet av denne perioden.

- Det er artig å vinne skirenn. Det har føltes bra den siste tiden, sier Northug til NRK.

På spørsmål hvor mye det kostet å stake, svarte Northug humoristisk:

- Ingenting. Den farten her skal jeg lett holde i fem mil til lørdag.

Gode prestasjoner Ola Vigen Hattestad, som er tidenes mestvinnende sprinter, har hatt en skuffende sesong hittil og var på jakt etter et etterlengtet toppresultat i dagens Drammen-sprint. I kvartfinalen var han hardt truet med sine blanke ski, men klarte å snike seg først over målstreken og videre til semifinalen.

- Jeg er litt usikker på om det lønner seg å stake eller ikke, sa Hattestad til NRK etter sitt heat.

Aleksandr Panzjinskij imponerte stort med å vinne prologen. Russeren er spesialist i klassisksprinter og tok OL-sølv bak Nikita Krjukov i OL i Vancouver i 2010, men har ikke vist fram dette nivået på lang tid. I kvartfinalen var han også overlegen, hvor de øvrige ble gjort til statister.

Eirik Brandsdal var helt overlegen i sin kvartfinale, da tre løpere falt før de kom ut på oppløpet. Han vant foran svenske Teodor Peterson.

- Det var en selvsikker Eirik Brandsdal, mente NRKs Fredrik Aukland.

Petter Northug var en av fire nordmenn i heat tre i kvartfinalen. Han tok tidlig kommandoen, og var aldri truet. Finn Hågen Krogh ble nummer to i heatet.

Even Northug overrasket også stort ved å ta seg til semifinalen. Han kastet foten fram og knep andreplassen bak franske Richard Jouve. Samtidig betydde det at halvparten av semifinalefeltet ville bestå av nordmenn.

Tøft heat Ola Vigen Hattestad, Petter Northug og Eirik Brandsdal gikk alle den første semifinalen. Det så først litt stygt ut for trioen midtveis i løpet, men til slutt var det nordmennene som kastet seg over streken først.

Ola Vigen Hattestad trakk det korteste strået i duell med Petter Northug, og måtte håpe at tiden var god nok til finalebillett. Det var den.

I den andre semifinalen Aleksandr Panzjinskij igjen overlegen. Han vant foran Finn Hågen Krogh. Even Northug klarte ikke å henge med, og røyk ut sammen med Skar da tiden ikke var god nok.