- Petter sa han trengte motivasjon. Nå sitter vi og krangler om kroner

Vidar Løfshus planlegger VM uten Northug.

FULL GASS: Petter Northug trener for fullt i de italienske alpene, men går ikke nødvendigvis vinterens VM i Falun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FULL GASS: Petter Northug trener for fullt i de italienske alpene, men går ikke nødvendigvis vinterens VM i Falun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): I dag er det to dager til landslagsavtalen Petter Northug er tilbudt av Norges Skiforbund må undertegnes for at Norhug skal kunne gå verdenscup og VM i Falun denne sesongen.

I Val Senales forbereder Petter seg som om han skal gå verdenscup og VM, mens de norske landslagene ligger på hotellet ved siden av og gjør akkurat det samme.

Forskjellen er at på landslagshotellet Kurzras vet de at de skal i aksjon når sesongen starter om tre uker. Usikkerhetsmomentet heter Northug og bor altså vegg i vegg.

- Det er ikke noe forstyrrende for meg, for jeg har planlagt uten ham i år også. Sånn er det bare, jeg må bare gjøre det, jeg kan ikke sitte og vente. Så lenge han ikke har skrevet under så er ikke han en del av mine planer, men jeg håper jo for guds skyld at han skriver under og at vi får se ham i godt, gammelt slag i Falun. Men jeg kan ikke planlegge med det, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Klær til besvær
Løfshus er sammen med landslagene i noen dager, og er også mannen som har hovedansvaret for å ta ut både verdenscuplagene og VM-troppen i langrenn. 

- Per i dag er Northug altså ikke en del av landslagsplanen mot VM?

- Nei, ikke i det hele tatt.

Så langt har alle parter signalisert at de ønsker å bli enige om en avtale. Det springende punktet har vært hva slags rettigheter Petter kan sitte igjen med selv.

Helt konkret er det akkurat nå snakk om hvorvidt Petter kan selge sin egen og snart lanserte kleskolleksjon gjennom hele sesongen.

Verdien av dette måles i millioner av kroner, og bøyer ikke Petter av for skiforbundets absolutte krav om å legge vekk klærne fram til våren, er det altså en reell mulighet for at Petter må gå andre løp enn verdenscup og VM denne sesongen.

- Ja, det er jo det, i og med at det er så fastlåst som det tydeligvis er. De redegjorde for det på fagmøtet vårt ned til minste detalj, så det er jo klærne med Petter Northug-logo som er begrensninga. Det er jo ikke noe nytt det, de reglene har vi hatt så lenge skiforbundet og Norges Idrettsforbund har eksistert. Det handler om markedsrettigheter og den norske idrettsmodellen. Hvis det er noen i Mosvika som syns at den har fungert dårlig, så er det greit for meg, men jeg er i hvert fall uenig, sier Løfshus.

- Handler om penger
Lørdagens deadline er absolutt. Det betyr at Petter ikke får forlenget fristen utover 1. november. Akkurat det er mer et prinsippspørsmål hos de styrende herrer enn hos sportssjefen.

- Jeg er selvsagt ikke så opphengt i datoen. Jeg syns først og fremst synd på gutten. At han ikke får gått skirenn, hvis det skulle bli enden på visa. Da er det nok enden på en lang karriere også. Ja, ikke så lang karriere, kanskje, men kort og god karriere. Men jeg er overbevist om at han kommer til å skrive under, så jeg er ikke noe redd for det, sier Løfshus.

I Dagbladet mandag sa den internasjonale skipresidenten, Gian-Franco Kasper, at han hadde forståelse for at enkelte utøvere syns rammene rundt et landslag er så trange at de ikke klarer å prestere innenfor dem. Løfshus ser poenget.

- Jo, det er jeg enig i, men man kommer tilbake til det samme. Når Petter brøt ut av landslaget, for å bruke det eksempelet, så var det jo fordi han måtte motivere seg med andre ting. Og hva er det vi sitter og krangler om nå? Jo, vi sitter og krangler om kroner. Men de har aldri vært grådige, de. Det var ikke penger som var motivasjonen for å gå ut av landslaget, men så er det det vi sitter og diskuterer, sier Løfshus.

I løpet av de neste to dagene får vi vite om Northug signerer avtalen innen fristen. Enn så lenge ligger kontrakten der uten navnetrekk, men Team Northug ønsker ikke å imøtegå Løfshus' kommentarer.

- Løfshus må få ha sine meninger, jeg har ingen kommentar til dette, skriver Northugs manager, Are Sørum Langås i en sms til Dagbladet.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer