Petter shower i Sverige

KARLSTAD (Dagbladet.no): Petter Solberg er rallyhelten som får verdensmester Tommi Mäkinen til å smile, og lurer tusenvis av nordmenn til å reise til Svenska Rallyet. Dagbladet.no følger løpet i morgen.

I går kveld samlet flere tusener av mennesker seg på torget i Karlstad for å se VM-førerne symbolsk rulle over startstreken. Først i dag starter første fartsprøve på de islagte skogsveiene.

En etter en rullet storhetene fram i millionbilene og ut på torget. Solbergs lagkamerat Tommi Mäkinen først, så skotten Colin McRae og finske Marcus Grönhold. Alle nikket til publikum og snakket forsiktig om VM-runden.

Det ville ikke Petter Solberg være med på. Han hoppet ut av bilen, tok et kraftig grep om mikrofonen og brølte til rallyfolket: «Alle svensker og nordmenn, kom dere ut i skogen i morgen!»

Toppfart 230 km/t

En time tidligere hadde nettopp Petter snakket om hvor bekymret han var for at det skulle bli for mange folk langs løypa. De ville kanskje føre til avlyste fartsprøver, og Petter var redd han ikke kunne presse bilen opp i 230 km/t med overbefolkede veier.

Akkurat sånn er Petter Solberg. Han er fokusert og fornuftig, men lar seg rive med foran folket. Hans egen menighet.

- Jeg elsker humor, jeg liker å prate og være med på alt, sier Petter til Dagbladet.no.

Derfor kommer landsmenn i flokker over grensen, iført t-skjorter med Spydeberg-guttens fjes og store norske flagg.

Og 27-åringen har tid til alle. Han snakker med fansen, og tar gjerne en ekstra tur bort til følgets buss for å si hei. Entusiasmen er boblende, og den firedobbelte verdensmesteren Mäkinen forteller til Dagbladet.no at humøret til nordmannen er smittende.

Finnen kan virke mutt, men framstår for tida med et glis som er lett å lure fram. Det skyldes ikke bare seier nummer 24 i Monte Carlo for 14 dager siden. Da ble han historisk, ingen har vunnet flere VM-løp enn 37-åringen.

- Ny bil og ny lagkamerat er forskjellen, sier den finske legenden som har voldsom tro på Subarukollegaen.

- Han er lik oss finnene, en avslappet type. Men han gjør jobben sin og er konsentrert.

Petter lyser opp når han får høre hva Mäkinen sier.

- Det er sånt som er moro å høre. Jeg prøver alltid å være positiv. Det er viktig med rett spirit i teamet, sier Petter.

Alt ser i hvert fall lyst ut for både Petter og Tommi foran start i dag. På gårsdagens shakedown, en siste treningsøkt, var begge to blant de fem beste.

I dag ligger det an til en knallhard fight mellom verdens beste rallykjørere. De skal kjempe over tre dager og 190 mill i den dype Värmlands-skogen.

Petter ble sjettemann i fjor. I år vil han lenger opp, uten at han tør snakke om en første seier i VM-rallyet.

- Jeg må gå knallhardt ut fra start, ellers er jeg sjanseløs.

Petter Solberg kan være alvorlig også.

  • Følg VM-rallys fem fartsprøver fra kl. 08.15 og gjennom dagen på Dagbladet.no.
<B>PETTER KLAR: Petter Solberg er klar for rally i de svenske skogene. Her ruller Petter over startstreken i kveld.