SKILEGENDE: thomas Wassberg har legendestatus i skiløypa. Også i Petter Northugs hode. Foto: Ole Morten Melgård
SKILEGENDE: thomas Wassberg har legendestatus i skiløypa. Også i Petter Northugs hode. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Petter slår kontra: - Har dyp respekt for Wassberg

- Svært interessant å høre hva han drev med.

FALUN (Dagbladet): Få kan sin skihistorie som Petter Northug (29).

Bak de ofte så flåsete kommentarene og all showinga bor det en svært seriøs langrennsnerd som kun vunnet hvilken som helst langrennsquiz. Som guttunge så Northug alle skirenn på TV.

TO GULL: Etter sprintstafetten sammen med Finn Hågen Krogh har Petter Northug to VM-gull på tre forsøk. Foto: Hans Arne Vedlog
TO GULL: Etter sprintstafetten sammen med Finn Hågen Krogh har Petter Northug to VM-gull på tre forsøk. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Resultatlistene sitter limt fast inne i hodet hans.

Ikke minst er han veldig oppdatert på Thomas Wassbergs prestasjoner. Selv om han prøvde å gi uttrykk for noe annet i møtene med media etter triumfen på lagsprinten i går.

Wassberg? Hvem er det? Den gamle femmilsmesteren Wassberg ga før rennet uttrykk for sin store forbauselse over at Northug skulle gå lagsprinten. Med to harde løp i kroppen allerede, mente den gamle mesteren at det neppe var så lurt.

- Thomas Wassberg? Hvem er det. Jeg hadde aldri hørt om ham før jeg kom hit, fleipet Petter i velkjent stil etter å ha vist seg så pigg som en fole og sikret VMs mest overlegne gull sammen med Finn Hågen Krogh.

Intererssant å høre på ham Da en velmenende journalist forsiktig prøvde å hjelpe Petter med å minne ham på at Thomas Wassberg var en tidligere femmilskjempe, som blant annet prestert sterkt i selveste Holmenkollen .- han har vunnet Kollen-femmila tre ganger - kom den virkelige Petter Northug fram.

- Ja, jeg vet det. Jeg er fullstendig klar over det. Selvsagt vet jeg det. Jeg har dyp respekt for Thomas Wassberg og det han har utrettet i skisporet. Han var en røff skiløper.

- Faktisk var jeg sammen med Wassberg og noen andre på den svenske avslutninga for et par-tre år siden. Jeg syntes det var svært interessant å høre på ham, ikke minst hvordan han forberedte seg til lange renn den gangen, sier Petter.

Tapet skiene Ikke minst har Petter sansen for Wassbergs triks opp gjennom åra. De som har levd ei stund husker ringreven fra skøytingas spede begynnelse.  Ikke minst på 15-kilometeren i Kollen i 1985 hvor det var skøyteforbud i begynnelsen av løpet.

 Men Wassberg visste råd. Han la tap under skiene, og festesmørning på tapen. Da han kom til skiltet som markerte slutten på skøyteforbudet, stoppet han opp, rev av tapen, skøytet til mål - og vant.
 
Litt i Petter Northugs ånd.
 
- Men nettopp derfor burde Thomas Wassberg såpass oppegående at han skjønner at jeg kan gå to skirenn på rad, sier Petter Northug.