<strong>FABRIKKFØRER:</strong> Etter tre år som privatfører er Petter Solberg tilbake som fabrikkfører. Foto: REUTERS/Vincent Kessler
FABRIKKFØRER: Etter tre år som privatfører er Petter Solberg tilbake som fabrikkfører. Foto: REUTERS/Vincent Kessler Vis mer

Petter Solberg tilbake som fabrikkfører

Kjører for Ford neste sesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rallyfører Petter Solberg (37) blir fabrikkfører i Ford neste sesong. VM-vinneren fra 2003 har vært privatfører i VM de siste tre sesongene.

- Dette er kjempestort for meg. Jeg har fått gratulasjonsmeldinger fra hele verden i dag, og jeg er veldig glad nå. Ekstra spesielt er det ettersom det var i Ford det hele startet, sa Petter Solberg til NTB om årets beste «julegave».

Nordmannen blir andrefører i Ford, bak finske Jari-Matti Latvala.

- I Petter Solberg henter vi en av sportens mest erfarne og fargerike førere tilbake til laget hvor han startet karrieren på høyeste nivå. Et verdensmesterskap og 13 enkeltseirer sier sitt om evnene hans, og hans enorme erfaring blir en flott tilvekst til stallen vår, sier Fords motorsportsjef i Europa, Gerard Quinn.

Avtalen med M-Sport, som drifter Fords rallysatsing, ble underskrevet torsdag og gjelder i ett år. Han fortsetter med briten Chris Patterson som kartleser.

Teambytte
Petter Solberg startet rallykarrieren i nettopp Ford i 1999. Året etter ble han tidenes første nordmann med fartsprøveseier i rally-VM.
I september 2000 fikk spydebergmannen tilbud fra japanske Subaru om overgang, og Solberg slo til etter mye om og men. Det førte til flere års svært anstrengt forhold til M-Sport og toppsjef Malcolm Wilson.

Et snaut år senere kjørte han inn til sin første plassering på seierspallen (2.-plass) i Hellas, og i siste løp i 2002 vant han sitt første VM-rally i Wales.

Samme sted året etter sto nærmest hele Norge stille da Solberg råkjørte til VM-tittel med knappest mulig margin og ble tidenes fjerde yngste verdensmester i rally.

Etter annenplass i VM i 2004 og 2005, uteble suksessen. Siste VM-rundeseier kom i Wales i 2005, men karrierens 13. triumf ble bare trist ettersom han fikk seieren tildelt etter kartleser Michael Parks dødsfall.

For nøyaktig tre år siden valgte Subaru å tre ut av rallysatsingen på grunn av den globale økonomikrisen, og Solberg fikk med et lass norske sponsorer på å satse i eget privatteam.

Seiersløs
37-åringen ble første privatfører på seierspallen i VM i Kypros i 2009, og siden ble det ytterligere elleve ganger «på pallen», men ingen på øverste trinn.

I Fords hovedteam neste år vil Petter Solberg danne team med finnen Jari-Matti Latvala (26).

Kommende sesong i rally-VM starter i Monte-Carlo 17. januar. 9. februar blir det «hjemmebanekjøring» i Sverige i annen VM-runde. Mesterskapet avsluttes i Spania 11. november neste år.

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer