SPURTKONGEN: Axel Teichmann innser her at Petter Northug er uslåelig i spurten. Nå har trønderen individuelt OL-gull også. Foto: AFP
SPURTKONGEN: Axel Teichmann innser her at Petter Northug er uslåelig i spurten. Nå har trønderen individuelt OL-gull også. Foto: AFPVis mer

Petter sparte seg i gullspurten

Northug hadde mer å gå på da han vant OL-femmila.

|||(Dagbladet): Petter Northug vant femmila i VM i fjor, men den gikk i friteknikk. Han har ikke vært like god i klassisk, men har også blitt bedre i denne stilarten.

Derfor var han blant favorittene på dagens 50 kilometer lange blodslit i Whistler, og løpet ble akkurat som han håpet på.

Et samlet felt med favoritter gikk inn på stadion, og der er det ingen i verden som er sterkere enn Northug. Han staket seg inn til sitt første individuelle OL-gull.

En knallsterk maktdemonstrasjon på oppløpssida.

FOR EN STAKING: Petter Northug stormet mot mål, i et tempo ingen klarte å følge. Foto: AFP
FOR EN STAKING: Petter Northug stormet mot mål, i et tempo ingen klarte å følge. Foto: AFP Vis mer

- Jeg hadde mer å gå på og gikk ikke maks i den spurten. Jeg hadde et gir til, selv om jeg var sliten. Det er fantastisk, det er spesielt å vinne femmila. Det er dette som er drømmen, sier Northug til NRK.

VM-gull på 50 kilometer fri for 12 måneder siden og nå OL-gull på den samme distansen i klassisk - det er litt av en prestasjon.

Samlet feltDet 55 mann store feltet holdt seg veldig lenge samlet i de kanadiske skogene. Noen løpere falt fra etter hvert, men i teten var det ingen som rykket fra.

Martin Johnsrud Sundby fikk ei luke midt i løpet, hvor han koste seg i ledelsen. Da han rundet inne på stadion etter 25 kilometer, gliste han mot publikum. Like etter ble han hentet inn av feltet.

GULLKLEMMEN: Odd-Bjørn Hjelmeset kastet seg over Petter Northug i målområdet. Foto: AFP
GULLKLEMMEN: Odd-Bjørn Hjelmeset kastet seg over Petter Northug i målområdet. Foto: AFP Vis mer

Og derfra og ut var alles øyne rettet mot de store kanonene. For hver kilometer som gikk nærmet vi oss en spurt - Northugs drømmescenario.

- Jeg var sliten, men det har jo vært noe som har manglet. Det har vært mye stang ut. Nå fikk jeg muligheten og jeg klarte å ta vare på den, sier Northug.

Løperne kunne bytte ski tre ganger iløpet av femmila, men da de rundet stadion for siste gang var det ingen i fronten som tok sjansen. De fryktet at konkurrentene skulle benytte muligheten til å stikke.

De siste kilometerne var det heller ingen som hadde ork - eller mot - til å rykke fra. Dermed nærmet vi oss nok en spurt - som på jentenes tremil i går.

Sjanseløs BauerLukas Bauer var mannen de aller fleste snakket om før start, og han var hele veien med langt framme - selv om han ble rammet av et massefall tidlig i løpet og måtte ned i snøen.

Men siden det ble en spurt var tsjekkeren sjanseløs - og han endte på en 12. plass.

Axel Teichmann rykket litt fra i den siste bakken og hadde en ledelse ut fra den siste bakken ned mot stadion. Dette ble derimot spist inn på oppløpet, av en råsterk Northug.

- Jeg ville gi ham noen meter, for jeg visste jeg ville ta ham på oppløpet. Derfor tenkte jeg mest på å holde de andre bak, sier Northug.

Han kom seg forbi Teichmann og vant med en drøy skilengde - på tida 2.05.35,5. Svenske Johan Olsson kapret tredjeplassen.

- Dette er fantastisk. Petter er fantastisk i spurten, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Martin Johnsrud Sundby - som ble hektet av Bauer på oppløpet - kom på 15. plass (22,2 sekunder bak Northug), Odd-Bjørn Hjelmeset endte på 17. (32,8 bak) og Jens Arne Svartedal gikk i mål på 27. plass (1.57,0 bak).